Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VIDEO SPECTACULOS: Imagini filmate cu drona la mănăstirile Bistriţa, Hurezi şi Arnota

Sunt trei dintre cele mai frumoase şi mai cunoscute mănăstiri din Vâlcea, iar imaginile din videoclipul de mai jos întăresc această afirmaţie. Este vorba despre Mănăstirile Bistriţa, Hurezi şi Arnota.

Ctitorită de boierii Craiovești (Barbu, Banul Craiovei și frații săi Pârvu vornicul, Danciu armașul și Radu postelnicu), Mânăstirea Bistrița a fost zidită între anii 1492-1494. este situată în satul Bistrița, comuna Costești, din județul Vâlcea, iar prima atestare documentară a lăcaşului de cult datează din 16 martie 1494, fiind vorba de un document al lui Vlad Călugărul.

Despre Mănăstirea Hurezi sau Horezu, cum i se mai spune, se spune că este cel mai important sit monahal din vechea Ţară Românească. Stilul său brâncovenesc se identifică prin autenticitatea arhitecturii, prin picturi, prin piatra sculptată, dar şi prin decoraţiunile din lemn. Mănăstirea Hurezi a fost restaurată în perioada comunistă, fiind văzut ca un ansamblu monahal ce ilustrează arta tradiţională post-bizantină unică în sud-estul Europei. Din 1993 lăcaşul de cult a fost inclus în Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO.

Mănăstirea Arnota se deosebeşte de alte mănăstiri datorită amplasamentului său, fiind situată în Munţii Căpăţânii, la o altitudine de 840 de metri. Ea aparţine de localitatea Costeşti, judeţul Vâlcea, şi a fost ctitorită de Matei Basarab între anii 1633-1634, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. În pronaosul bisericii actuale se află două morminte: mormântul lui Matei Basarab, mort la 9 aprilie 1654, îngropat mai întâi la Târgovişte şi adus apoi la Arnota, şi mormântul lui Danciu vel-vornic, tatăl lui Matei Basarab, fost oştean al lui Mihai Viteazul.

Mai jos puteţi vedea video din dronă realizat de fotograful Paul Balanca.

Video Paul Balanca