Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Oltchim nu și-a revenit!

formația vâlceană a remizat în deplasare cu Metz și calificarea în semifinale se joacă în etapele de final

După partida slabă de pe propriul teren cu Buducnost Podgorica, partidă pierdută la zece goluri diferență, fanii Oltchimului s-au așteptat la un meci excelent la Metz și la rezolvarea calificării cu două etape înainte de finalul grupelor principale. Diferența de valoare dintre cele două formații era evidentă, dovadă stând și partida din tur, câștigată la pas de vâlcence după ce în repriza a doua Voina folosise rezervele dar și faptul că echipa campioană a Franței nu reu șise să câștige nici măcar un punct până la ora meciului. În plus, Metz stătea pe un butoi de pulbere având în vedere că o serie de jucătoare importante anunțaseră că nu își vor mai prelungi contractele și vor pleca la alte formații. Calculele erau simple pentru chimiste, care șitiam că Mercator Ljubljana pierduse pe propriul teren cu Podgorica. Două puncte în Franța ducea diferența dintre românce și Slovene la patru puncte și Krim ar fi trebuit să câștige la Râmnicu Vâlcea la șiapte goluri diferență pentru a mai spera la calificare. Practic era imposibil! Din păcate, însă, Oltchim a infirmat calculele hârtiei și a făcut ca finalul grupelor principale să fie palpitant și cu mari emoții.

Zece minute crunte pentru vâlcene

Jucat în fața a 4500 de spectatori, meciul de la Metz a început într-o notă de echilibru. Oltencele au fost concentrate în atac și au fructificat majoritatea mingilor. Apărarea și poarta au mers slab, din nou și în minutul 11 încă era egalitate: 9-9. Au urmat minute bune pentru campioana României, Talida Tolnai a avut câteva intervenții bune, bara ne-a salvat în alte rânduri și scorul s-a dus la 9-13 în minutul 20. Deja ne gândeam la semifinale și la un simplu meci de palmares în runda viitoare. A urmat o perioadă neagră și inexplicabilă pentru Jovanovic și compania. Chimistele au jucat ca niște amatoare, fără să se concentreze. Am văzut forțări, mingi aruncate la adversare sau în tribună, lipsă de idei în atac. Fără să strălucească, Metz a profitat și la pauză era egalitate, 15-15. Era clar că elevele lui Voina, Roșca și Luca nu își reveniseră din pumnii lui Buducnost și că victoria contra campioanei Franței nu mai părea așa de sigură ca la debutul meciului. Și totu și nici imposibilă nu era pentru că Metz nu arăta în niciun caz ca o putere a Europei.

Final incendiar

După pauză chimistele au părut decise să tranșeze rapid soarta celor două puncte puse în joc. La cinci minute de la reluare Oltchim avea două goluri avans, 16-18. Cum nici principala gură de foc din lotul advers, rusoaica Andryusina, nu era într-o zi bună, victoria a fost la îndemâna campioanei României. Ca și în prima repriză, au urmat perioade de joc negru al Oltchimului. Din nou greșeli neforțate cu nemiluita, lipsă de inspirație pe banca tehnică și Metz și-a revenit și, mai mult decât atât, a pus stăpânire pe joc și pe tabela de marcaj. Astfel, în minutul 42 franțuzoaicele aveau trei goluri avans, 21-18, diferența menținându-se și când mai erau de jucat numai zece minute: 24-21. Handbalistele de la Oltchim au avut o revenire de orgoliu care le-a salvat de la o înfrângere ru șinoasă, a doua consecutivă. În minutul 56 chimistele egalaseră la 25, scorul devenind apoi egal 26. Cum Andryusina a fost eliminată cu numai un minut și jumătate înainte de final, ecuația victoriei și a calificării în semifinale se simplifica. Cu un minut înainte de ultimul fluier al arbitrilor, Metz a avut atacul în inferioritate. Oltchim a recuperat dar Ozel a ales o pasă aiurea în locul unui atac așezat. Ultima încercare de victorie le-a aparținut chimistelor care nu au reu șit nimic în doar șiapte secunde și meciul s-a terminat egal. Metz s-a bucurat ca după un succes mare, explicabil, având în vedere că și-au trecut în cont primul lor punct din această fază a competiției. De partea cealaltă, chimistele au părăsit sala polivalentă din Metz cu capetele plecate după al doilea meci consecutiv slab. A treia partidă slabă le poate fi fatală elevelelor lui Radu Voina, de la care așteptăm să reușească să își trezească elevele în timp util.

 Arse la bani

 Handbalistele și tehnicienii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea s-au ales cu niște contracte înjumătățite după partidele cu Buducnost Podgorica și Metz. Decizia a fost anunțată de președintele CS Oltchim, Petre Berbecaru, cel care a anunțat că jucătoarele își vor recupera banii dacă își vor îndeplini obiectivul propus pentru acest sezon competițional, adică accederea în finala Ligii Campionilor. Pe scurt, dacă nu vor pierde contra lui Krim Ljubljana și apoi vor trece, într-o dublă manșă, de campioana en-titre a Ungariei și prima favorită la câștigarea trofeului, ETO Gyor. „S-a hotărât diminuarea retribuției jucătoarelor și antrenorilor cu 50 la sută începând cu 1 februarie pentru evoluțiile din ultimul timp. Există însă posibilitatea ca banii să fie dați integral dacă se va realiza obiectivul impus de club”, a declarat Petre Berbecaru. De altfel, managerul Constantin Roibu atenționase după terminarea celor 60 de minute că se vor lua astfel de măsuri: „Toată lumea de lângă echipă e vinovată. Și stafful tehnic, și jucătoarele. Lipsa de ambiție și de dăruire față de club mă exasperează. Nu șitiu ce să mai fac. Am discutat cu toți înainte de plecarea în Franța, le-am atras atenția despre importanța meciului, dar degeaba. Lipsa de mentalitate care ne caracterizează pe noi, românii. Nu vedeți că la Oltchim cele mai bune jucătoare sunt străinele? Pentru că au altă mentalitate. După două meciuri în care am arătat că se poate, ni s-a urcat la cap. Buducnost ne-a scos handbalul din cap, dar noi în loc să ne trezim, ne-am afundat și mai tare. Și antrenorii sunt vinovați că echipa nu este în formă. Nu le-au mobilizat pentru meci. Important e ca jucătoarele să crească în formă, nu să scadă. La noi s-a întâmplat invers. Ce mi se pare ciudat e că echipa a căzut și fizic în partea a doua a meciului. Am avut un minut și jumătate de superioritate numerică pe final, la Metz, și nu am fost în stare să marcăm. Eu nu mă bag la echipă, nu impun vreo jucătoare sau alta, dar am pretenție să fie rezultate. Că pentru acest lucru mă zbat să le asigur toate condițiile.”

 Voina e supărat

 Tehnicianul principal al Oltchimului, Radu Voina, a spus că greșelile multe au împiedicat-o pe campioana României să se impună în deplasarea din Franța: „Nu e mare lucru de spus după un astfel de meci. N-ai cum să câștigi când faci atâtea prostii. Și Metz a făcut greșeli, dar ale noastre au fost mai multe, iar la acest nivel aceste greșeli costă enorm. Ce echipă am avut azi în teren? Ce s-a jucat? Nimeni nu m-a mulțumit, dar cea mai mare nemulțumire este cea legată de greșeli. Nu se pune problema că nu și-au revenit după înfrângerea cu Buducnost și nici nu au luat Metz de sus, dar au avut ele o nebunie azi în joc. Nu stăm la calcule acum, avem 5 puncte, meciul următor, cu Krim, devine crucial, pentru că și ele mai au șiansele lor. Trebuie să ne calificăm în semifinale”. În plus, Voina a adăugat că nu este interesat de handbalistele care și-au anunțat plecarea de la campioana din Franța.

Buducnost, calificare fără emoții

 În grupa Oltchimului, Buducnost Podgorica va merge în semifinalele Ligii Campionilor indiferent de rezultatele din ultimele două runde. Cu punctaj maxim după patru meciuri, campioana din Muntenegru este aproape sigură de primul loc. Formația Bojanei Popovic și a Katarinei Bulatovic mai pot pica pe locul secund numai dacă pierd ambele meciuri rămase și Oltchim le câștigă pe ambele, lucru puțin probabil, având în vedere că va evolua pe propriul teren cu Metz și Vâlcea. În cealaltă grupă situația s-a limpezit după runda a patra. Campioana Ungariei, ETO Gyor, este sigură de calificarea de pe prima treaptă a ierarhiei, în timp ce Larvik mai are nevoie de un succes cu Midtjylland, în runda viitoare. Astfel, sunt mari șianse ca toate pronosticurile specialiștilor să se adeverească la finalul grupelor principale și trofeul pus în joc să fie disputat între cele mai bune patru formații ale momentului în Europa, Buducnost Podgorica, Oltchim Râmnicu Vâlcea, Larvik și ETO Gyor.

 Grupa 1

 Rezultate:

Midtjylland – Eto Gyor 24-29

Itxako – Larvik 19-19

Clasament:

1. ETO Gyor          Â Â Â Â Â Â   Â Â Â Â Â Â  0        0        123-99         8

2. Larvik                 Â Â Â Â Â Â  1        2        1        90-95           4

3. Itxako Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â   Â Â Â Â Â Â  0        2        2        90-93           2

4. Midtjylland         Â Â Â Â Â Â  1        0        3        96-112         2

 Etapa viitoare:

Larvik – Midtjylland

ETO Gyor – Itxako

 Grupa 2

Rezultate:

Metz – Oltchim 26-26

Krim – Buducnost 26-27

 Clasament:

1. Buducnost          Â Â Â Â Â Â   Â Â Â Â Â Â  0        0        119-98         8

2. Oltchim              Â Â Â Â Â Â  2        1        1        111-106       5

3. Krim                   Â Â Â Â Â Â  1        0        3        93-107         2

4. Metz                   Â Â Â Â Â Â  0        1        3        94-106         1

 Etapa viitoare:

Oltchim – Krim

Buducnost – Metz

Vlad Soare