Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto HCM Ramnicu Valcea

New HCM a pornit la drum

foto HCM Ramnicu ValceaHandbalistele de la HCM Râmnicu Vâlcea s-au reunit la sala sporturilor Traian în vederea pregătirilor pentru noul sezon competiţional. Trupa vâlceană are un nou antrenor principal şi a făcut câteva transferuri, urmând ca lotul să fie completat până la plecarea în cantonamentul cetralizat. Pentru cea mai dificilă perioadă a verii, cea a acumulărilor fizice, municipalele se deplasează la Moeciu, începând cu data de 24 iulie. Obiectivul propus pentru sezonul care va începe la finalul lunii august este accederea în turneul de play-off al campionatului şi un parcurs cât mai lung în Cupa României, competiţie care poate să fie rampă pentru un loc de cupă europeană.

15 handbaliste la reunire

La reunirea lotului au fost prezente 15 handbaliste, două dintre ele fiind la final de contract, Roxana Cherăscu şi Clara Vădineanu. Dacă ele vor rămâne la echipă se va stabili în zilele următoare. A venit şi Janina Luca, jucătoare care s-a operat la menisc şi a cărei recuperare va dura aproximativ o lună şi jumătate. Cel mai probabil interul municipal va rata startul sezonului dar va reveni pe teren în timpul turului de campionat. Noutăţile de până acum ale HCM-ului sunt tehnicianul Constantin Ştefan şi handbalistele Manuela Manda, Florentina Biro şi Ana Maria Simion. Biro joacă pe postul de inter şi vine din eşalonul secund, de la HCM Buzău, formaţie care a jucat la Vâlcea barajul de promovare în Liga Naţională pe care buzoiencele l-au ratat. Ana Maria Simion a fost adusă de la Cetate Deva, echipă care a retrogradat. Simion joacă pe postul de extremă şi a mai fost în tratative cu HCM şi înainte de startul sezonului trecut atunci când a ales să rămână în Ardean deşi îşi dăduse acordul verbal. În fine, Manuela Manda vine de la Corona Braşov, are 35 de ani şi în ultimul sezon a stat după ce a născut. Joacă pe postul de pivot, acolo unde HCM stă foarte bine având în vedere că Daria Ilina şi Florentina Craiu sunt două soluţii viabile pentru Constantin Ştefan. În perioada imediat următoare HCM caută noi soluţii pentru completarea lotului, în special la linia de nouă metri şi pe postul de extremă. Partea bună este că HCM are poarta „betonată” şi în sezonul care va urma. Ambele handbaliste care sunt pe postul de portar la HCM, Mihaela Smedescu şi Cristina Sântămărean au fost la final de contract în această vară dar au acceptat prelungirea angajamentelor.

Cine este Constantin Ştefan

Conducerea de la HCM a anunţat încă de la finalul sezonului trecut că nu este interesată de prelungirea contractului cu Dumitru Muşi, tehnicianul care a ratat obiectivul de accedere în turneul de play-off al campionatului. Gruparea vâlceană a urmărit mai multe piste pentru postul de antrenor principal. Iniţial a fost aproape sigură venirea Marianei Târcă dar aceasta a decis să meargă la Corona Braşov ca director tehnic. Nici Ion Crăciun nu a acceptat să-l înlocuiască pe Muşi, preferând să rămână la Constanţa. În fine, Relu Roşca a fost numit principal la HCM Baia Mare, vicecampioana României la handbal feminin, în timp ce Simona Gogârlă s-a dus la SCM Craiova. A mai existat, se pare, pista Leonard Bibirig dar acesta este ofiţer în Ministerul de Interne şi nu a putut să îşi obţină transferul la Râmnicu Vâlcea. Chiar şi aşa, HCM a găsit o variantă cât se poate de bună, Constantin Ştefan. Acesta vine din handbalul masculin şi nu a antrenat niciodată o echipă feminină. A fost la cârma echipelor Dinamo, HCM Constanţa, HC Odorhei, Universitatea Cluj-Napoca şi Poli Timişoara. Are două titluri naţionale la activ, cu Dinamo şi Constanţa şi multe prezenţe în cupele europene. Ştefan este decis să facă performanţă şi la HCM. „Este prima dată când lucrez cu o echipă feminină şi trebuie să recunosc, este o provocare. Sper ca experienţa pe care o am să aducă un plus de valoare echipei care vă asigur că va avea o faţă nouă. Vom juca doar la victorie, cu zâmbetul pe buze şi care va aduce în tribune mulţi suporteri. Am făcut un plan de pregătire pe care îl vom respecta cu stricteţe. Vâlcea înseamnă mult pentru handbalul feminin, dar trebuie să facem o diferenţă între ce a fost şi ce este, trebuie răbdare şi buget mai mare, pentru a putea ajunge la performanţele anterioare ale Oltchimului. Un obiectiv realist, cred că este clasarea pe locurile 5-8, tot ce este peste, va fi un bonus, nu vreau să creez presiune, eu vreau să fac o echipă.”