Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto Vocea Valcii

Festivalul „Vasile Militaru”, un eveniment emoţionant la Ocnele Mari

foto Vocea ValciiJoi, săptămâna trecută, în staţiunea Ocnele Mari, a avut loc cea de-a cincia ediţie a Festivalului „Vasile Militaru” – poetul martir care a pătimit pentru dreapta credinţă şi iubire de neam în închisoarea de la Ocnele Mari. Faţă de anterioarele ediţii, evenimentul a avut o altă încărcătură istorică şi literară, participanţii constatând o altă organizare, mult profesionalism şi multă pioşenie.

Organizată sub patronajul Înalt Prea Sfinţiei Sale Varsanufie, dar desfăşurată de Parohia Trăistari şi Primăria oraşului, festivitatea l-a avut printre invitaţi pe arhimandritul Andrei Coroianu – marele duhovnic al zilelor noastre, cel care face periodic rapoarte spirituale despre minunile care se petrec la mormântul şi legat de Părintele Ardealului Arsenie Boca. Totul a fost bine şi frumos, de înaltă ţinută culturală, dacă nu ar fi fost toropeala de afară, cantonată în jurul a 32 de grade şi profesorul Eugen Petrescu – preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria! – filiala Vâlcea – pe care-l uitase Dumnezeu cu microfonul în gură, vorbind şi vorbind întruna, spre disperarea transpiraţilor din faţa sa. Intervenţia primarului Petre Iordache de a-şi tempera logosul a fost salutată cu aplauze. De aici şi concluzia că unora le place mult să se audă vorbind, probabil fiind nevorbiţi de acasă unde le meliţă consoarta.

Trebuie menţionat că, statuia din bronz, închinată eroilor şi martirilor deţinuţi politici din perioada 1945-1989 și așezată pe locul fostei saline din Ocnița, a fost concepută de sculptorul, pictorul şi ziaristul Petre Cichirdan în anul 2004. Aici s-a desfășurat o ceremonie militară şi au fost descoperite plăcile cu numele celor care au pătimit în închisoarea din Ocnele Mari.

Tot în cadrul evenimentului a avut loc şi o vizită la Muzeul Buridava din Ocnele Mari, unde au admirat vestigiile arheologice și celelalte exponate ale culturii tradiționale locale. Apoi, la mormântul lui Vasile Militaru, aflat în cimitirul Bozasca din Ocnele Mari, a fost săvârșită slujba de pomenire, de către un sobor de preoți.

Pentru cei care nu ştiu, nu putem să nu facem un scurt istoric: Vasile Militaru s-a născut la 19 septembrie 1885, în localitatea Dobreni, județul Ilfov. A fost un scriitor român naționalist. A pătimit sub regimul comunist din România. A fost arestat la 8 ianuarie 1959, pe când avea 74 de ani. La 20 iunie 1959 a fost condamnat la 32 ani de închisoare, pentru „crimă de uneltire contra orânduirii sociale” și pentru „delictul de deținere de publicații interzise”, la 10 ani de degradare civilă și la confiscarea totală a averii personale. Vasile Militaru a trecut la cele veșnice la 8 iulie 1959, în închisoarea din Ocnele Mari, județul Vâlcea.