Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Topul Universităților românești în 2023

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București ocupă primele poziții în Metarankingul Național al universităților românești. În 2023, topul primelor 10 universități din România rămâne similar cu cel din 2022, incluzând universități comprehensive, tehnice și de medicină. Metarankingul Național evaluează și ierarhizează universitățile pe baza unor clasamente internaționale recunoscute de către International Ranking Expert Group (IREG). În 2023, doar 30 din cele 89 de universități publice și private din România au fost incluse în acest metaranking, facilitând astfel alocarea echitabilă a fondurilor pentru cercetare și susținând excelența academică.

Primele cinci universități din România în 2023 sunt Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea Politehnica din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ din Cluj-Napoca, conform Ministerului Educației.

Alte universități de top includ Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iași, Universitatea din Oradea și Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu. Clasamentul din 2023 reflectă o stabilitate față de anul anterior, cu excepția faptului că Academia Tehnică Militară „Ferdinand I“ a ieșit din clasament.

Acest metaranking monitorizează indicatorii din opt clasamente internaționale pentru a îmbunătăți poziția universităților românești pe plan internațional. Metarankingul servește ca instrument precis și imparțial pentru promovarea unei finanțări echitabile a cercetării universitare și pentru identificarea nevoilor de excelență în educație și cercetare, potrivit Ministerului Educației.

Procedurile de admitere variază de la o facultate la alta. La unele se poate intra pe baza mediei de Bacalaureat, la altele selecția are loc prin examen scris, iar la altele există un procedeu mixt de admitere. De exemplu, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), admiterea la facultăți precum Matematică și Informatică, Medicină sau Drept necesită un examen scris, în timp ce alte facultăți, precum Litere sau Sociologie, se bazează pe media de la Bacalaureat și un eseu motivațional. Există și facultăți care combină probele de admitere cu evaluarea dosarului de aplicare, cum ar fi Biologie și Geologie sau Științe Politice. La Facultatea de Educație Fizică și Sport, doritorii trebuie să treacă de un traseu aplicativ. La facultăți precum Teatru și Film, candidații susțin probe practice și interviuri pentru diverse specializări.

Admiterea la Universitatea din București (UB) poate implica examene scrise sau evaluarea dosarului de aplicare, în funcție de facultate și programul de studiu. Facultăți precum Drept și Matematică și Informatică organizează examene scrise, în timp ce facultăți precum Istorie și Științe Politice admit pe bază de dosar. Alte facultăți, cum ar fi Biologie sau Științe Economice, combină examenele cu evaluarea dosarului. Procedurile de admitere pot include și probe de aptitudini pentru anumite facultăți, cum ar fi Teatru și Film sau Educație Fizică și Sport.

La Universitatea Politehnica din București (UPB), admiterea la diverse facultăți poate implica examene scrise sau evaluarea dosarului de aplicare. Facultăți precum Automatică și Calculatoare sau Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației organizează examene scrise la Matematică și Fizică sau Informatică. Alte facultăți, cum ar fi Știința și Ingineria Materialelor, admit pe bază de dosar, pe lângă media de la Bacalaureat și un eseu motivațional. Facultăți precum Inginerie Medicală sau Inginerie Aerospațială combină examenele cu evaluarea dosarului.

Politehnica a organizat și sesiuni de admitere anticipată pentru toate facultățile, fie că admiterea se face prin concurs de dosare, concurs cu probe scrise, concurs cu probe vocaționale sau concurs mixt.

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București (UMFCD), admiterea presupune susținerea unui examen scris. De exemplu, la Facultatea de Medicină se abordează subiecte din Biologie și Chimie sau Fizică, iar la Facultatea de Medicină Dentară examenul include subiecte din Biologie și Chimie. La Facultatea de Farmacie, examenul cuprinde subiecte din Chimie organică și Biologie vegetală, iar la Facultatea de Moașe și Asistență Medicală se testează cunoștințele în Biologie.

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ din Cluj-Napoca (UMF Cluj), admiterea la facultățile de Medicină, Medicină Dentară, Farmacie și Moașe și Asistență Medicală presupune susținerea unui examen scris. Sesiunea de vară pentru admiterea la facultate începe în luna iulie, iar perioada exactă poate varia de la o facultate la alta. Universitatea din București, Academia de Studii Economice și Universitatea Transilvania din Brașov se numără printre instituțiile de învățământ superior care au înregistrat recorduri de înscrieri la admitere în 2023.

Psihologia a fost domeniul care a atras cei mai mulți candidați, aproape 40 de candidați pe un loc la această specializare la Universitatea București. Studiile economice, pentru care ASE a anunțat un record de candidați, ocupă primul loc ca număr de înscrieri și la UBB. Alte instituții, precum Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iași, au raportat, de asemenea, un număr mare de candidați la înscrieri.

Nu mai puțin de 44.000 de candidați s-au înscris în vara lui 2023 la UB, înregistrând astfel cel mai mare număr de înscrieri din ultimii 14 ani, o creștere semnificativă de 42,11% față de anul precedent. Concurența a fost acerbă, cu o medie de 7,15 înscrieri pe loc bugetat pentru programele de licență. Cele mai căutate specializări au fost Psihologia și Științele cognitive, Spaniola, Tehnologia Informației și Biochimia Tehnologică.

La nivel internațional, universitățile românești se poziționează în părțile inferioare ale clasamentului: Universitatea Babeș-Bolyai se află pe locurile 801-850, Universitatea din București pe locurile 851-900, Politehnica București pe locurile 1.201-1.400, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pe locurile 1.201-1.400, iar Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea de Vest din Timișoara pe aceleași locuri. Acestea sunt singurele universități care figurează în prestigiosul clasament internațional QS World University Rankings pe anul 2024.

Top 10 universități românești în 2023:

  1. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
  2. Universitatea din București
  3. Universitatea Politehnica din București
  4. Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București
  5. Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ din Cluj-Napoca
  6. Universitatea Transilvania din Brașov
  7. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași
  8. Universitatea de Vest din Timișoara
  9. Academia de Studii Economice din București
  10. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca