Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ioan Gavrilescu părăseşte Vâlcea!

• fostul preşedinte de legendă al CS Oltchim se va stabili în Bucureşti

Fostul preşedinte de legendă a Clubului Sportiv Oltchim, Ioan Gavrilescu, va pleca din Râmnicu Vâlcea, oraş care l-a adoptat de mai bine de trei decenii. Se va stabili la Bucureşti iar marţi va da o petrecere de adio la un restaurant din oraş, acolo unde o să fie alături de câţiva zeci de prieteni.

Depăşit în longevitate doar de „Tata Jean” Pădureanu

Ioan Gavrilescu, cetăţean de onoare al Municipiului Râmnicu Vâlcea din anul 2005, a fost 33 de ani la conducerea celui mai titrat club de handbal feminin din România, care sub comanda sa a câştigat de două ori Cupa EHF, de două ori Supercupa Europei şi o Cupă a Cupelor. A demisionat din funcţia de preşedinte în anul 2011 şi a fost urmat de Petre Berbecaru, un alt om de handbal binecunoscut în România. A fost depăşit în longevitate în fruntea unui club doar de Jean Pădureanu, de la Gloria Bistriţa, care a bifat 46 de ani de conducere. Pe plan intern, formaţia roş-albastră a cucerit sub conducerea lui Ioan Gavrielscu 16 titluri naţionale, 13 Cupe ale României şi o Supercupă, singura organizată de Federaţia Română de Handbal până în acel moment. Gavrilescu s-a născut la Focşani la 14 martie 1941, acolo unde a absolvit Liceul Unirea. În anul 1972 a ajuns la Râmnicu Vâlcea, unde s-a angajat la Combinatul Chimic ca inginer-şef la atelierul de ape reziduale. În anul 1979 s-a pus baza unei echipe de handbal feminin, Chimistul, care avea să promoveze în eşalonul secund în anul 1980 şi patru ani mai târziu să câştige primul trofeu european, Cupa EHF.

Cum a reuşit să reziste peste trei decenii

Ioan Gavrilescu a explicat modul în care a reuşit să se menţină în fruntea unui club profesionist mai bine de trei decenii: „Este vorba de seriozitate. Am fost serios în toţi aceşti ani, nu am luat nici măcar un leu care nu mi s-a cuvenit. Aşa am ales eu drumul în viaţă, am muncit şi mi-am văzut de treaba mea. Nu m-am băgat în jocuri murdare. De fapt, corectitudinea a fost şi este cuvântul de ordine la Oltchim. În toţi aceşti ani, nu a fost nici măcar o jucătoare sau un antrenor care să spună că acest club nu s-a achitat de ceea ce a promis. Aşa am supravieţuit la nivel înalt atâţia ani.” Fostul preşedinte chimist a mai spus că un singur meci aranjat a fost la echipa vâlceană şi acela în vremea comuniştilor: „Un singur astfel de meci a existat în istoria acestei echipe, un singur blat cum se spune în fotbal. Era pe vremea comunismului şi aveam directivă clară de la PCR. Trebuia să pierdem să scape de la retrogradare o echipă. A fost foarte dificil, am pierdut la un gol diferenţă. A fost singura dată când conducerea a ştiut despre un meci trucat, vă spun cu mâna pe inimă.” De asemenea, Gavrilescu este convins că la fotbal nu putea să aibă rezultate asemănătoare: „Nici vorbă, la fotbal nu puteam să am rezultatele acestea. Eu am fost şi am rămas pasionat de fotbal. Mă uit la meciuri, sunt la curent cu rezultatele, dar sunt sigur că nu făceam treabă bună la fotbal. Sunt prea multe jocuri de culise.”

Îi e frică de avion

Ioan Gavrilescu a mers mii de kilometri cu automobilul pentru a urmări meciurile Oltchimului din Europa, pentru că îi e frică de deplasările cu avionul. De exemplu, la finala Ligii Campiuonilor, jucată de Oltchim la Herning, în Danemarca, fostul preşedinte a parcurs în total 4500 de kilometri! Frica i se trage după o deplasare făcută în Rusia, când au fost mari turbulenţe. „Nu m-am mai urcat în avion de mulţi ani. Ştiu că este cel mai sigur mijloc de transport. Ştiu că în fiecare moment pleacă mii de avioane din diverse aeroporturi din lume. Totuşi, nu am putut scăpa de această frică de avion şi probabil că niciodată nu voi mai folosi acest mijloc de transport.”.

Regretul lui Gavrilescu

Ioan Gavrilescu a rămas aproape de handbalul vâlcean şi după retragerea din funcţia de preşedinte. A urmărit inclusiv meciuri ale noii echipe de la Vâlcea, HCM. Preşedintele de legendă a spus de multe ori că are un mare regret, că Oltchim nu a câştigat Liga Campionilor Europeni, de care a fost aproape în câteva rânduri. De asemenea, regretă că la un moment dat a fost de acord cu schimbarea din funcţie a tehnicianului Peter Kovacs şi numirea ca „principal” a danezei Anja Andersen, sezon în care Oltchim a ratat accesul în semifinalele Ligii Campionilor.

Ioan Gavrilescu, pe scurt…

33 de ani – A fost preşedinte al echipei de handbal din Râmnicu Vâlcea.

17 titluri – De campioană naţională a cucerit Oltchim cu Ioan Gavrilescu preşedinte.

Finala Ligii Campionilor – Cel mai important meci disputat din istoria existenţei echipei pe care a înfiinţat-o.

2011 – Anul în care a demisionat din funcţia de preşedinte al CS Oltchim Rm. Vâlcea.