Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
simona explica

HCM nu bate nici Clujul

• formaţia vâlceană a condus şi la patru goluri avans dar a căzut în repriza secundă

Mai puţini spectatori ca de obicei au asistat la meciul dintre HC Municipal şi Universitatea Jolidon Cluj, o parte dintre iubitorii sportului din Râmnicu Vâlcea alegând să meargă în Zăvoi, pentru un amical jucat de CSM. Chiar dacă aveau în faţă singura reprezentantă a handbalului feminin românesc rămasă în cupele europene, elevele Simonei Gogârlă au sperat la primul lor succes din acest campionat. Municipalele au început bine, au marcat primele două goluri ale meciului, apoi au condus cu 6-2 şi au avut atacul. Au urmat o serie de ratări în postură de unu la unu cu portarul advers care le-a turnat plumb în picioare oltencelor. Jolidon a recuperat gol după gol şi în minutul 22 au egalat la 10, apoi au preluat avantajul. La pauză a fost 12-13, scor care încă ne dădea speranţe. Vâlcea a început mai bine şi mitanul secund, a preluat avantajul pe tabela de marcaj, apoi, preţ de zece minute nu le-a mai ieşit nimic Janinei Luca şi compania. Cea mai bună marcatoare a vâlcencelor a fost ţinută om la om şi atacul vâlcean a funcţionat greu, aproape fiecare fază fiind dusă la limita pasivului. Jolidon a profitat, a condus în permanenţă la o diferenţă liniştitoare şi în mare parte şi-a asigurat victoria. Oaspetele au mai avut mici emoţii după ce în minutul 53 elevele Simonei Gogârlă reveniseră la numai două goluri handicap, 23-25. A fost numai un simplu foc de pare şi Jolidon a câştigat la final clar, 25-30. HCM rămâne pe ultimul loc al clasamentului, cu numai trei puncte, în timp ce ardelencele şi-au asigurat prezenţa în turneul de play-off.

„Nu ne-a fost deloc uşor”

Tehnicianul oaspetelor, Horaţiu Paşca, a declarat la finalul întâlnirii că echipa sa a avut un meci dificil la Râmnicu Vâlcea: „Nu ştiu cum s-a văzut de pe margine dar a fost un meci extrem de dificil pentru noi. Vâlcea era pentru Jolidon Cluj o piatră de încercare pentru că HCM are o echipă frumoasă, de viitor, cu un tehnician talentat, dovadă şi rezultatele înregistrate de câteva etape încoace, înfrângere la limită la Craiova, egal la Zalău, o candidată la play-off. Le felicit pentru vâlcence pentru jocul bun, mă bucur pentru victoria noastră, aveam nevoie de cele trei puncte. Să dea Dumnezeu să ne meargă şi nouă şi HCM-ului bine şi în campionatul viitor să ne reîntâlnim în Liga Naţională, cu Vâlcea şi mai sus.” Tehnicianul ardelencelor este sceptic în ceea ce priveşte investiţiile masive care se anunţă la HCM Baia Mare şi CSM Bucureşti. Mai mult decât atât, ardeleanul spune că aducerea masivă de handbaliste straniere va afecta handbalul feminin românesc şi echipa naţională: „În sezonul viitor se anunţă investiţii majore la cel puţin două echipe din primul eşalon. Sper să nu fie ca în proverb, să mergem cu sacul la pomul lăudat să să nu iasă nimic. E nevoie de confirmare la nivel internaţional dar dacă este să mă întrebaţi pe mine, militez pentru jucătoare de origine română pentru că sunt jucătoare tinere şi talentate. Şi la noi şi la Vâlcea sunt astfel de handbaliste. Aducând jucătoare de afară gata consacrate nu ştiu dacă putem ridica nivelul handbalului feminin românesc. Există şi riscul ca naţionala să nu se mai califice la turnee finale dacă mergem pe această linie, a aducerii de straniere. Important este să gestionăm bine această problemă, chiar dacă CSM Bucureşti şi Baia Mare aduc handbaliste din străinătate şi să învăţăm ceva din această poveste.” În ceea ce priveşte şansele formaţiei sale de a ajunge în semifinalele Cupei EHF, antrenorul de la Jolidon recunoaşte că va fi o dublă manşă dificilă cu Fehervar dar speră într-o calificare: „Noi ne dorim să trecem de sferturile de finală ale Cupei EHF, am ocolit o echipă din Rusia, avem o şansă cu Fehervar deşi este o formaţie maghiară care joacă în viteză şi are în componenţă multe handbaliste care au trecut pe la ETO Gyor. Dacă tot am ajuns aici, încercăm să ne jucăm şansa şi să ne calificăm în semifinale”.

„Nu a fost o diferenţă mare”

În ciuda înfrângerii, Simona Gogârlă a declarat că diferenţa între ultima clasată şi echipa din prima jumătate a clasamentului nu a fost evidentă: „Azi nu s-a văzut o prea mare diferenţă între ultima clasată în LIga Naţională şi singura reprezentantă a României în sferturile de finală ale cupelor europene. Am început meciul foarte bine, am avut avantaj de patru goluri, am fost bine în apărare şi pe faza a doua. Apoi au venit ratările, exagerat de multe, asta ne-a pus plumb în picioare. Apoi nu ne-am mai apărat bine, nu ne-am mai concentrat nici în atac şi aşa a venit înfrângerea”. Fosta handbalistă a Oltchimului a apreciat maniera de arbitraj de sâmbătă, după câteva partide în care HCM a fost dezavantajată clar de fluieraşi: „Nu am nimic de reproşat arbitrajului în meciul de azi, au fost ok, nici nu le-am simţit prezenţa. Important este să joace echipa noastră, însă. La victorie eu sper la fiecare meci”. Simona Gogârlă încă mai speră într-un succes în sezonul regulat: „Poate vom sparge şi gheaţa pentru că merităm. Fetele muncesc foarte mult, succesele le merită şi oameni care vin meci de meci la sală să ne vadă. Mergem şi la biserică dar Dumnezeu îţi dă nu îţi bagă în traistă.

„Vreau să joc ca Ionela Stanca”

În ciuda înfrângerii cu Universitatea Jolidon Cluj, tânărul pivot al echipei vâlcene, Florentina Craiu, a făcut un meci de excepţie. La numai 16 ani, Craiu a marcat de patru ori şi a scos alte două aruncări de la şapte metri. Florentina spune că vrea să ajungă la un nivel asemănător Ionelei Stanca, idolul său: „M-am simţit foarte bine, am avut încredere, mi-am propus să ajut echipa foarte mult, să mă duc spre gol, să dau la poartă. Creştem de la meci la meci şi ca evoluţie şi ca încredere. Nu ştiu când va veni prima victorie dar sper să fie în viitorul apropiat. Atmosfera la lot este una foarte bună, ne înţelegem perfect între noi. Avem nevoie şi de puţin noroc pe care nu l-am avut până acum. Pentru mine e oricum o onoare să joc la acest nivel, sper ca în curând să pot evolua aşa cum o face Ionela Stanca, idolul meu”.