Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

HANDBALUL FEMININ – UN NOU ÎNCEPUT LA RM. VÂLCEA

PARTEA I

După ce zeci de ani, Oltchim Râmnicu Vâlcea a scris istorie în handbalul feminin românesc și international, ca urmare a problemelor financiare ale sponsorului principal – SC Oltchim SA, clubul și implicit echipa intră în faliment,în plină glorie sportivă, în vara anului 2013.
Prin intervenția președintelui F.R. Handbal, Cristian Gațu, locul Oltchimului în prima ligă femininăeste luat de Handbal Club Municipal, un club privat, dar cu finanțare de la Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea.
Sub această denumire, echipa participă în Liga Națională începând cu sezonul 2013-2014. Urmează trei sezoane în care echipa se zbate în mediocritate, de fiecare dată evitând retrogradarea la limită.
Din fericire, în vara anului 2016, în urma alegerilor locale, funcția de Primar al Municipiului Râmnicu Vâlcea îi revine unui om care iubește sportul în general și handbalul în special, care nu se împacă cu mediocritatea și care nu a rămas indiferent la rezultatele slabe ale echipei de handbal, mai ales că știa că handbalul la Râmnicu Vâlcea este foarte iubit de locuitorii acestuia. În consecință, Primarul ales, domnul Mircia Gutău l-a chemat pe profesorul Petre Berbecaru și i-a propus să preia conducerea clubului de handbal. Domnul Berbecaru, cu experienţa dânsului acceptă noua provocare şi împreună cu o nouă echipă administrativăîncepe construcţia unei noi echipe de handbal, menită să aducă oamenii la sală,astfel ca, ușor, ușor, săreaducem rezultatele Oltchimului de altădată.
După un inventar făcut denoul preşedinte cu toate problemele existente la club, i s-a prezentat Primarului Mircia Gutău o sinteză a acestora, cu care edilul a fost de acord. Primul pas a fost aprobarea unui buget minimal care să asigure realizarea proiectului.
S-a primenit lotul de jucătoare, renunțându-se la cele care erau certate cu disciplina și cu munca, fiind responsabile doar cu pretențiile,s-a schimbat conducerea tehnică și s-a asigurat un minim de condiții necesare performanței.
În noua formulă de echipă, HCM Rm Vâlcea a început sezonul competiţional 2017-2018 având ca obiectiv clasarea în prima jumătate a clasamentului. Încet, încet s-a instaurat un climat de muncă serios și profesionist, ceea ce a condus la obținerea unor rezultate pozitive, echipa din Râmnicu Vâlcea find luată în serios de celelalte partenere de întrecere. La Vâlcea, nu se mai luau punctele de către vizitatori, iar în deplasare începeam să punem probleme inclusiv echipei CSM Bucureşti, pierzând în Capitală cu un scor rezonabil, iar la Rm. Vâlcea am cedat după un gol primitîn ultimele 5 secunde. Avea să fie un semnal pentru galonata echipa bucureşteană, alcătuită din jucătoare care mai de care mai titrate, că se apropie ziua când va pierde dominaţia absolutăîn handbalul românesc.
Urmare a creșterii valorice a echipei se obțin rezultate foarte bune în Cupa României, unde jucăm finala și obținem dreptul de a reprezenta România într-o competiție europeană.
Toate acestea au fost posibile datorită seriozității în asigurarea condițiilor de pregătire și lucru și foarte important, a achitării la timp și integral a salariului jucătoarelor. A trecut perioada în care clubul era dat în judecată pentru neachitarea salariilor sportivelor.
Desigur că odată cu creșterea performanțelor, creșteau și cheltuielile, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea făcând eforturi serioase pentru asigurarea fondurilor necesare, mai ales că fiind un club de drept privat, condițiile de finanțare de către Primărie erau foarte dificile.

PARTEA a II-a

Sezonul 2018-2019 impunea, datorită participării într-o competiție europeană, îmbunătățirea calității lotului de jucătoare, a condițiilor de pregătire și implicit necesitatea unui buget mai mare. Lucru absolut normal, urmând deplasări în străinătate, asigurarea unor condiții minimale impuse de Federația Europeană de Handbal, etc.
Prin grija Primarului și a Consiliului Local în rezolvarea acestor probleme, a fost necesar ca activitatea handbalistică să fie preluată de către clubul Primăriei -Sport Club Municipal Râmnicu Vâlcea, club de drept public, care pe lângă secția de fotbal a preluat și echipa de handbal. Cu acest prilej, lângă echipă, pentru a se ocupa de administarea handbalistică a fost cooptat un om de sport cu experiență, domnul Florin Verigeanu, care venea de la un club de fotbal profesionist din prima Ligă Naţională, care aparţinea tot de Primărie şi cunoștea prevederile legale și modul de obținere a fondurilor necesare. Chiar dacă nu avea ca obiect activitatea de handbal, trebuia să respecte aceleași norme financiare.
În plus, s-a desfășurat o activitate susținută de atragere a unor sponsori, care să contribuie la completarea bugetuluiunei echipe cu participare internatională. Lângă Primărie şi Consiliul Local,Primarul Mircia Gutău areuşit să atragăîn premierăConsiliul Județean Vâlcea, care prin demersurile Preşedintelui său,domnul Constantin Rădulescu convinge consilierii judeţeni să aloce sume importante pentru susţinerea echipei,înţelegând şi aceştia că la SCM se doreşte performanţăiar de RÂMNICU VÂLCEA se va vorbi din nouîn Europa. Conducerea clubului reuşeste să atragăşi multe firme private, printre care Annabella/Râureni, Diana, Auto Italia, Damila, Fortuna, Farmaciile Băjan, Carrefour, Diangi, Antares și altele, care aduc un aport serios în susținerea cheltuielilor clubului.
Spre bucuria noastră, faptul că meci de meci se joacă cu sala plină confirmă faptul că vâlcenii apreciază activitatea clubului, apreciază calitatea jocului echipei și ne confirmă că ceea ce am făcut este bine și pe placul lor. De fapt, acesta este scopul nostru!
Și spectacolul a început cu o formidabilă loviturăîn handbalul românesc. SCM Rm. Vâlcea învinge în SUPERCUPA ROMÂNIEI pentru prima dată peCSM Bucureşti,într-o finală de vis, o finală care va rămâne în mintea tuturor iubitorilor de handbal ca una din cele mai frumoase şi spectaculoase partide de handbal feminin din toate timpurile. Timpurile se vor schimba. Mai repede decât şi-ar fi imaginat unii sau alţii,apare o nouă forţăîn handbalul romanesc, SCM RÂMNICU VÂLCEA!
Rezultatele continuă să crească și spre suprinderea tuturor, sezonul 2018-2019 aduce în Rm. Vâlcea titlul de campioană a României, după o pauză de 6 ani de la dispariția Oltchimului și implicit și participarea în Liga Campionilor. Publicul din Râmnicu Vâlcea poate scanda din nou: ”Ce vreți voi vâlcenilor, Liga Campionilor!”
Acest rezultat este fantastic, mai ales că echipa îl obține într-o competiție în care se întrece cu cel puțin cinci-şase cluburi cu bugete net superioare celui de care dispune SCM Râmnicu Vâlcea. Printre acestea, amintim pe CSM București, Corona Brașov,Gloria Buzău, Minaur Baia Mare, Gloria Bistrița (2 milioane de euro numai de la Consiliul Județean Bistrița), Dunărea Brăila, etc. Dacă amintim că din bugetul de care dispunem se investește cu chibzuință și în secția de fotbal, cu multe grupe de copii și juniori (340 copii legitimaţi) grupe care beneficiază de instruire calificată, echipament şi participare gratuită în competitii. Aceste grupe produc elemente pentru fotbalul de performanță mai multe și mai valoroase decât ale multor Centre cu tradiție din România, putem spune că banii sunt cheltuiți cu multă chibzuință și responsabilitate.
Din păcate pe plan international, echipa noastră, după ce elimină echipa turcă Kastamonu, pică la tragerea la sorţi cu o echipă foarte puternică din Danemarca, Ikast Herning. Lipsa experienţei internaţionale se vede la jucătoarele noastre, care sunt depăşite de experimentatele daneze, care vor ajunge de altfel în semifinalele competiţiei.
Acest lucru nu ne-a demobilizat, ci dimpotrivă, ne-a mobilizat şi toată atenţia s-a mutat pe meciurile din campionatşi Cupa României, iar la sfârşitul campionatului 2018-2019, SCM RM. VÂLCEA era noua campioană a României!
În Cupa României, echipa pierde în mod nemeritat finala disputată cu CSM Bucureşti.