Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
fotbal liga 2

Fotbal, Liga a II-a: Front comun împotriva lui CSU?

fostul patron din Zăvoi spune că şase echipe din Seria a doua vor contesta la TAS dreptul „CraiOUGUŢEI” de a promova în primul eşalon

Federaţia Româbă de Fotbal a reuşit să-i irite pe reprezentanţii cluburilor din primele două eşaloane şi în acest sezon competiţional. În anii trecuţi, federaşii au înăsprit condiţiile de licenţiere pentru promovarea în Liga I. Printre multe formaţii, victimă a căzut şi FC Damila Măciuca, actuala CS Municipal, grupare care nu a primit licenţa pentru motivul că nu trecuseră trei ani de la schimbarea numelui (!). Alte echipe cu nume, Rapid Bucureşti sau FC Universitatea Craiova au retrogradat şi ele pentru motive legate de licenţă chiar dacă pe teren reuşiseră să se salveze. Mai mult decât atât, Politehnica Timişoara a fost trimisă în eşalonul secund după ce câştigase titlul de vicecampioană a României şi implicit dreptul de a juca în preliminariile grupelor Ligii Campionilor la fotbal.

Lege pentru CSU!

După câteva etape scurse din această ediţie a campionatului, Comisia de Licenţiere a Federaţiei Române de Fotbal a luat o decizie care a uimit pe toată lumea. Brusc, orice echipă din Liga a II-a poate obţine dreptul de promovare şi licenţa pentru primul eşalon, chiar dacă este la primul an de la înfiinţare. Legea este dată cu dedicaţie specială pentru CS Universitatea Craiova, formaţia inventată de primarul din Bănie şi care primise deja o favoare de la FRF, înscrierea directă în Liga a II-a! Dacă această lege nu va fi atacată la forurile europene, CSU poate ajunge „la masa bogaţilor” după numai un an de existenţă!

Rufă spune că 6 cluburi atacă decizia

Fostul acţionar principal al echipei CS Municipal, actualmente le Metalul Reşiţa, Cătălin Rufă, a declarat pentru www.stiride sport.ro că dreptul de promovare al lui CSU va fi atacat la TAS de şase formaţii din Seria a II-a a eşalonului inferior. „Sunt 6 echipe din serie care au luat decizia de a se adresa TAS-ului în cazul în care CSU Craiova o să termine pe loc promovabil, iar Federația va permite accesul echipei în prima divizie. Fiecare își vede interesul și luptă cu armele pe care le are. Ei au bani și sprijin politic, noi avem dreptatea de partea noastră. Nu trebuie să ne ascundem și să ne temem de cuvinte. Dacă mai avea cineva un dubiu, să-l spulberăm acum: politicul o vrea pe CSU Craiova în prima ligă. La Federație s-a schimbat regulamentul în favoarea lor, dar se uită că orice modificare în cursul sezonului competițional intră în vigoare în următorul campionat. Prin urmare dacă au scos paragraful cu cei trei ani de afiliere obligatorii, CSU Craiova nu va putea beneficia de acest lucru decât din sezonul 2014-2015. Anul acesta competițional se joacă pe regulamentul existent la începutul lui septembrie, deci cei 3 ani sunt obligatorii. Din punctul meu de vedere, prezența celor de la CSU Craiova direct în liga secundă este o minune. Iar după cum știm, o minune ține 3 zile. La ei văd că ține de mai multe luni, dar nu cred că va mai dura mult această prezență.”

Salvarea poate veni de la Mititelu

Oficialii de la CS Universitatea Craiova ştiu că promovarea poate fi pusă în pericol chiar dacă echipa antrenată de Stângă va termina pe una din primele două poziţii ale clasamentului la finalul turneului de play-off. Dacă decizia FRF va fi atacată la TAS şi va primi vot negativ, CSU rămâne în eşalonul inferior în ciuda investiţiilor majore în lot. În aceste condiţii, craiovenii caută ajutor la cealaltă echipă din Bănie, FC Universitatea. Adrian Mititelu a primit deja o propunere de fuziune îngtre cele doup cluburi. Patronul Ştiinţei a refuzat procentele la noua construcţie şi milionul de euro dar ar putea ceda în condiţiile în care FCU trece prin grave probleme financiare, fotbaliştii având multe luni restanţe la salarii şi contracte.

E şi CSM printre contestatare?

În mod normal echipele care contestă dreptul de promovare al liderei Seriei a doua sunt cele care speră să ajungă la turneul de play-off şi să se bată pentru acecesul în Liga I. Este posibil ca gruparea CS Municipal să fie printre cele şase contestatare chiar dacă nu s-a anunţat nimic oficial. „Sunt treburi care pe mine mă depăşesc. Dacă aşa au decis cei de la Federaţia Română de Fotbal aşa o fi legal”, a declarat la mijlocul turului de campionat Claudiu Niculescu. „Vom vedea ce vom face. Nu prea e normal ca CSU să primească dreptul de promovare”, a completat şi senatorul Dan Niţu.