Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Damila contra CSM! Ba nu, CSM contra Metalul!

Fotbal, Liga a II-a

Damila contra CSM! Ba nu, CSM contra Metalul!

• vechiul şi noul club municipal se duelează în Zăvoi pentru trei puncte extrem de importante în lupta pentru promovare

Formaţia vâlceană de fotbal, CS Municipal, a ieşit şifonată din derby-ul Olteniei. Elevii lui Claudiu Niculescu au pierdut contra Universităţii Craiova, cu 0-1 la Roşiorii de Vede şi au căzut pe locul patru al clasamentului, la cinci puncte de lidera Gloria Bistriţa. Mai mult decât atât, gruparea din Zăvoi a terminat cele 90 de minute cu doi jucători mai puţin după ce Matache şi Samson au fost eliminaţi după un meleu general. În aceste condiţii, CSM este obligată să învingă în runda viitoare, pe propriul teren. Vâlcenii primesc vizita Metalului Reşiţa, fosta echipă a municipalităţii din Râmnicu Vâlcea.

Avantaj la palmares pentru oaspeţi

În sezonul trecut actuala Metalul Reşiţa juca în Zăvoi, sub numele de CS Municipal în timp ce actuala echipă a municipalităţii se numea FC Damila Măciuca şi îşi disputa partidele de pe propriul teren la Drăgăşani. Între patronii celor două formaţii, Dan Niţu şi Cătălin Rufă a fost o rivalitate intens mediatizată. Niţu a cerut ca şi echipa sa să joace în Zăvoi dar s-a lovit de refuzul categoric al lui Rufă, chiar dacă Damila era implicată în lupta pentru promovarea în primul eşalon. În teren, Rufă a câştigat clar şi formaţia sa s-a impus şi la Drăgăşani şi la Râmnicu Vâlcea, cu un scor identic, 1-0. La returul din Zăvoi spiritele au fost încinse la maximum. Damila avea nevoie de victorie pentru a putea spera la promovare şi a fost sprijinită de spectatorii veniţi pe stadionul municipal, chiar dacă juca în deplasare. CSM a tras cu dinţii pentru un rezultat bun, s-a impus la limită dar conducătorii, fotbaliştii şi antrenorii au intrat în conflict deschis cu conducerea din Râmnicu Vâlcea şi timp de câteva luni situaţia a fost una extrem de tensionată. Până la urmă, CS Municipal s-a mutat la Reşiţa şi s-a transformat în Metalul Reşiţa în timp ce Damila Măciuca s-a mutat în Zăvoi şi a preluat denumirea de CSM. Înainte de etapa de sâmbătă, reşiţenii sunt pe locul trei al clasamentului, vâlcenii un loc mai jos, cu un singur punct mai puţin.

Sunt decişi să ne bată

La Metalul Reşiţa joacă mulţi fotbalişti din veche gardă a CSM-ului: Bebe Vasile, Pascal, Tomozei, Vătăjelu, Stoica, Szabo sau I. Popescu. Vâlcean get-beget, Octavian Vasile spune că formaţia sa este pregătită să câştige din nou la Râmnicu Vâlcea. „Sunt fotbalist profesionist, acum dau totul pentru Metalul Reşiţa, nu contează că sunt vâlcean. Vreau să câştigăm în Zăvoi, venim la Râmnicu Vâlcea să luam toate cele trei puncte. Nu zic că îmi este uşor să joc împotriva echipei pentru care am evoluat patru sezoane şi în faţa spectatorilor care m-au ajutat mult cu încurajările lor dar asta este viaţa. Nu cred că va mai fi atâta tensiune ca la meciurile trecute, acum nu mai suntem în acelaşi judeţ să fie rivalitatea atât de mare. Că vor fi şi nervi, rămâne de văzut.”

Presiune pe „Lunetist”

Potrivit zvonurilor, tehnicianul CSM-ului, Claudiu Niculescu, este în pericol să îşi piardă postul de antrenor principal în cazul în care gruparea din Zăvoi nu se impune în faţa Metalului Reşiţa. În cazul unui succes, vâlcenii pot reveni pe podiumul clasamentului dar o eventuală înfrângere sau chiar şi un rezultat de egalitate îi poate arunca în afara locurilor care duc la turneul de promovare în primul eşalon, situaţie greu de digerat de conducerea din Zăvoi. Încă de la debutul sezonului preşedintele executiv al clubului, Gheorghe Constantin l-a atenţionat pe „Lunetist” că răspunde direct pentru rezultatele înregistrate: „Am mare încredere în Claudiu Niculescu. Îmi place cum lucrează la antrenamente. În ceea ce priveşte transferurile din pauza competiţională, toate s-au făcut la cererea sa. Aşa că răspunde pentru rezultate”. Altfel, Niculescu a spus acum o săptămână că este mulţumit de lotul de fotbalişti: „Fiecare antrenor îşi doreşte să aibă în lot jucătorii cei mai buni. S-a încheiat perioada de transferări, până în iarnă mergem cu ce avem. Am încredere în fiecare component al lotului. Atacanţii nu au fost în formă maximă în acest debut de campionat, dar veţi vedea că, uşor-uşor, vor ajunge şi ei la un randament optim.” Pe la colţuri se spune că CS Municipal nu stă destul de bine din punct de vedere fizic, având în vedere că a primit multe goluri pe finaluri de meci dar Niculescu e sigur că lucrurile nu stau deloc aşa: „Echipa este foarte bine pregătită fizic. Eu ştiu ce pregătire am făcut cu ei.”

Lidera se duce pe terenul lanternei

Lidera clasamentului în Seria a II-a, Gloria Bistriţa, va juca pe terenul ultimei clasate, UTA Arad, dar asta nu înseamnă că ocupanta primei poziţii a clasamentului va avea viaţă uşoară. Arădenii sunt în mare foame de puncte fără victorie în acest sezon competiţional şi pot pierde contactul cu celelalte echipe iar şansele de a mai spera la turneul play-off se reduc aproape de zero. Un alt meci interesant va avea loc la Mioveni, acolo unde se deplasează FC Universitatea Craiova, formaţia de pe locul secund al ierarhiei Seriei a II-a. De urmărit este şi disputa de la Oradea, acolo unde se vor afla faţă în faţă două echipe cu pretenţii, FC Bihor şi FCM Târgu Mureş.

„Nu va fi un joc al marilor rivalităţi”

• Lucian Munteanu spune că disputa cu Metalul Reşiţa va fi una obişnuită care trebuie câştigată

Managerul general al echipei din Zăvoi, Lucian Munteanu, nu crede că meciul de sâmbătă va fi unul al marilor orgolii: „Meciul cu Reşiţa nu este un derby şi niciun joc al marilor rivalităţi. Chiar dacă, în vară, cele două echipe au făcut rocada, acum sunt două cluburi din două judeţe diferite şi nu văd care ar fi miza unui eventual orgoliu exagerat. Nu ne interesează ceea ce a fost în urmă, importante sunt punctele puse în joc. Deşi am crescut în joc şi începem să ne omogenizăm relaţiile din teren, venim după o perioadă mai puţin fastă din punct de vedere al rezultatelor, cu două egaluri şi o înfrângere. Ne trebuie o victorie care să ne scoată din acest cerc vicios. Din păcate, portarul Florin Matache va lipsi la acest joc, dar avem soluţie bună pentru poartă. Deşi accidentat în meciul de la Roşiori, căpitanul Ionuţ Stoica este apt de joc şi, cu siguranţă, va fi un atu pentru echipă. Trebuie să jucăm ofensiv ca să avem şanse să câştigăm”.

Programul etapei:

UTA – Gloria Bistriţa

CS Mioveni – FC U Craiova

CSM Rm. Vâlcea – Metalul Reşiţa

FC Bihor – FCM Tg. Mureş

Alro – Olimpia

Minerul Motru – CS U Craiova

Clasament:

1. Gloria Bistriţa 6 4 2 0 10-4 14 (+5)

2. FCU Craiova 6 3 3 0 6-2 12 (+3)

3. Metalul Reşiţa 6 3 1 2 10-7 10 (+1)

4. CSM Rm. Vâlcea 6 2 3 1 7-5 9 (0)

5. CSU Craiova 6 2 3 1 6-5 9 (-3)

6. Olimpia Satu Mare 6 2 3 1 6-5 9 (0)

7. FCM Tg. Mureş 5 2 2 1 4-3 8 (+2)

8. FC Olt Slatina 5 2 1 2 4-5 7 (-2)

9. FC Bihor Oradea 6 1 2 3 7-9 5 (-4)

10. CS Mioveni 6 1 2 3 4-8 5 (-4)

11. Minerul Motru 6 1 1 4 4-6 4 (-5)

12. UTA Arad 6 0 1 5 3-12 1 (-5)

Etapa viitoare:

FC U Craiova – Gloria Bistriţa

Metalul Reşiţa – CS Mioveni

FCM Tg. Mureş – CSM Rm. Vâlcea

Olimpia – FC Bihor

CS U Craiova – Alro

Minerul Motru – UTA