Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CSM e la răscruce de drumuri

• controlul de fond al ANAF a dublat datoriile pe care noii acţionari din Zăvoi credeau că le-a lăsat Cătălin Rufă • Consiliul Local este chemat în ajutor pentru a nu se ajunge la insolvabilitate

Înainte de startul acestui sezon competiţional, oficialităţile locale ale Râmnicului au încercat să împace şi capra şi varza. După ce s-au războit de la distanţă şi pe teren timp de un an, acţionarii de la CS Municipal şi Damila Măciuca au făcut schimb de cluburi. Dan Niţu şi compania au preluat pe CSM, Cătălin Rufă pe Damila. Omul de afaceri vehement contestat la Râmnicu Vâlcea a plecat la Reşiţa acolo de unde avea promisiuni că va primi mulţi bani din bugetul local. Rufă a recunoscut că a lăsat pe CSM cu ceva datorii, aproximatov 6 miliarde de lei, datorie asumată de noul acţionar principal, Laurenţiu Niţu, fratele senatorului Dan Niţu. Numai că, surpriză, la trei luni distanţă un control de fond al ANAF a scos la iveală faptul că datoriile sunt duble. În aceste condiţii, gruparea din Zăvoi riscă să intre în insolvabilitate şi să-şi pericliteze serios obiectivul de promovare în primul eşalon. În aceste condiţii, oficialii de la CSM cer ajutor de la Consiliul Local pentru redresarea financiară. Va fi, însă, dificil pentru că suplimentarea fondurilor cu o sumă măricică va trebui să treacă de votul consilierilor locali. Decizia îi va aparţine grupului de consilieri ai PSD, în condiţiile în care liberalii vor vota pro iar pedeliştii cel mai probabil se vor opune.

„Sunt datorii ascunse”

Managerul general al CS Municipal, Lucian Munteanu, spune că datoriile descoperite ulterior au fost bine ascunse de vechii acţionari: „Clubul CSM Rm.Vâlcea a transmis Primăriei Municipiului Rm.Vâlcea, implicit Consiliului Local, o înştiinţare privind situaţia financiară a clubului şi motivele care au generat această stare de fapt. În principal este vorba despre datoriile clubului. Trebuie precizat că, datoriile iniţiale asumate de acţionarul majoritar, prin domnul Laurenţiu Niţu, la preluarea clubului, au fost de aproape şase miliarde şi jumătate lei vechi, în mare parte furnizori şi o sumă mai mică către bugetul statului. Din păcate, ulterior au apărut şi alte datorii neevidenţiate în documentele contabile. Au fost datorii ascunse care au ieşit la iveală după controlul de fond al ANAF-ului şi din şase miliarde de lei vechi, datoria asumată, ne-am trezit că avem de dat 12 miliarde de lei vechi.”

„Bugetul este afectat”

Munteanu recunoaşte că bugetul clubului este afectat serios: „Aceste datorii în plus afectează bugetul echipei pentru sezonul în curs. Acestea vin din spate, în mare parte din perioada 2008-2010, atunci când Consiliul Local Rm. Vâlcea era acţionar majoritar. În acest context, nu ne aşteptam ca domnul consilier local Cosmin Constantinescu să nu ne sprijine în demersul nostru, mai ales că dânsul a făcut parte din conducerea acestui club şi ştie bine cu ce probleme se confruntă. Am văzut câteva declaraţii ale dânsului care m-au surprins, iar domnul Constantinescu este legat de perioada menţionată atunci când se puteau lua decizii mai bune şi să nu ajungem în această stare acum.”

„Putem ajunge în stare de insolvabilitate”

Munteanu explică şi care este riscul cel mai mare în cazul în care nu se vor găsi soluţii de redresare rapidă: „Avem probleme cu Finanţele şi putem ajunge în stare de insolvabilitate. Au început să vină hârtii de executare silită din partea unor furnizori, pe unele am reuşit să le reeşalonăm. Riscăm ca sportivii să rămână fără salarii. Am venit cu inima deschisă la Rm. Vâlcea, să facem ceva mai bun decât s-a făcut înainte, să facem performanţă. Nu regretăm schimbul de echipe făcut în vară deşi noi am dat un club curat, fără datorii şi am preluat un altul cu probleme. Deja din cele peste şase miliarde datorie cunoscută iniţial noi am achitat cinci miliarde jumătate şi asta doar în trei luni. În plus, într-o perioadă scurtă s-au făcut investiţii mari în infrastructura stadionului de la bucătărie, sala de mese, sala de conferinţă la camerele sportivilor, vestiare, instalaţiile sanitare şi de căldură. S-au făcut eforturi mari. Am fost sprijiniţi în demersul nostru de către primarul Emilian Frâncu. A înţeles situaţia şi ne-a invitat să facem această scrisoare către Consiliul Local pentru că aşa e normal, să fie dezbătută de consilierii locali şi susţinută în cunoştinţă de cauză. Suntem un club transparent.”

Soluţia

În opinia managerului general şi a acţionarului principal soluţia este cesionarea a 12% din acţiuni Consiliului Local care să ajungă la un procent total de 45%: „Am înştiinţat Consiliul Local Rm.Vâlcea că acţionarul majoritar este de acord să cesioneze o parte din acţiuni către Primăria Rm. Vâlcea, astfel încât raportul de acţiuni să devină 55% la 45%, urmând ca bugetul clubului să fie susţinut conform acţiunilor deţinute de fiecare acţionar. Solicitarea noastră nu trebuie interpretată doar în sensul unei modificări de procente deţinute ci ca o soluţie legală de reparare a unor greşeli de management din trecut.

„Obiectivul rămâne promovarea”

Lucian Munteanu a mai spus că obiectivul fixat echipei la începutul sezonului, adică promovarea în primul eşalon, nu se schimbă în ciuda blocajului financiar: „Ne concentrăm pe etapele rămase de disputat, iar dacă Consiliul Local Rm.Vâlcea va răspunde afirmativ cererilor noastre vom putea aloca bani pentru transferurile de care echipa are nevoie în iarnă. Obiectivul CSM Rm. Vâlcea nu s-a schimbat. Ne batem în continuare pentru promovare şi sper ca aceste probleme să nu afecteze parcursul echipei pe viitor.”