Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
ionel-vladulescu

TAXĂ PE PAZĂ INEXISTENTĂ

• Vâlcea a devenit tărâmul hoţilor • Jafurile în mediul rural sunt la ordinea zilei în timp ce primăriile taxează localnicii pentru servicii de pază comunală

Spargeri peste spargeri într-o comună din apropierea Râmnicului. În mai puţin de o săptămână magazinul de anvelope al unui localnic din Budeşti a fost vizitat de două ori de hoţi. Ultima „vizită”, petrecută în cursul nopţii de sâmbătă, 23 noiembrie, s-a soldat cu furtul a 30 de anvelope. În mai puţin de 5 ani, magazinul a fost spart de şase ori de către hoţi spre disperarea proprietarului. Florin Popa, afaceristul ghinionist nu şi-a montat până acum un sistem de supraveghere video dar se întreabă retoric unde se scurg banii pe care fiecare familie îi plăteşte anual primăriei pentru serviciile de pază comunală.

Taxaţi degeaba

Serviciul de pază comunală aduce anual în bugetul primăriei Budeşti nu mai puţin de un miliard lei vechi, din care administraţia locală ar trebui să plătească salariile celor trei paznici şi combustibilul automobilului cu care aceştia ar trebui să patruleze prin localitate. Cine sunt paznicii comunali însă nimeni nu ştie. Un mister pentru toată lumea, chiar dacă unii localnici sunt taxaţi şi pentru terenurile deţinute pe coclauri. „Pe rolul de casă din intravilan plătesc eu 30 de lei anual pentru paza comunală. Mama, în schimb, plăteşte aceeaşi sumă pentru un teren agricol deţinut pe Dealul Bica, la limită cu zona Feţeni din municipiu. Dacă cineva îmi spune că paznicii de la primărie se duc să verifice noaptea ce se întâmplă pe deal înseamnă că mă crede prost de-a dreptul”, susţine Ion Jianu, un locuitor din satul Linia. Victima frecventă a hoţilor, Florin Popa, plăteşte aceeaşi sumă pentru serviciile de pază comunală, dar nu a reuşit să vadă la faţă până acum vreunul din oamenii vigilenţi ai Primăriei Budeşti. „Să îmi spună şi mie primarul Mirea cine sunt paznicii şi ce activitate desfăşoară. Ni se iau taxe peste taxe şi niciunul dintre noi nu a reuşit să vadă la culoare un paznic de-al primăriei. Să explice pe ce se duc cele câteva sute de milioane pe care le încasează de la noi anual pentru paza în comună”, se plânge păgubitul.

Paznici de tot rahatul

Cei trei „super-eroi” ai Primăriei Budeşti au sarcini diversificate. Unul păzeşte sediul primăriei, în timp ce ceilalţi au ochii aţintiţi pe staţia de epurare din satul Barza şi pe uliţele învecinate. Ca din întâmplare, locuinţele primarului Gheorghe Mirea şi ale vicelui Ion Vlădulescu sunt fix în aria supravegheată de cei doi paznici din subordine. „Păi, nu prea avem ce să facem. Cu trei ani în urmă aveam şase oameni pe serviciul de pază comunală. Unii dintre ei au plecat. Erau plătiţi cu salariu minim şi când au găsit o slujbă mai bună au preferat să plece. Pe atunci aveam şi un automobil pentru patrulă. Acum mai sunt doar trei patznici. Doi păzesc staţia de epurare ca să nu ne trezim că ne fură echipamentul de acolo, iar un altul are punct fix de pază la primărie. Cei de la staţia de epurare se mai plimbă noaptea prin zonă. Pe celelalte sate nu avem cum să asigurăm patrule. Şi aşa fac patrulă pe jos! Nu sunt încasări foarte mari. Este o taxă de 30 de lei pentru fiecare proprietar de teren. Se plăteşte anual, odată cu impozitul. A trebuit să înfiinţăm acest serviciu de pază pentru că aşa prevede legea. Înainte se făcea pe bază de voluntariat. Când o să predăm staţia de epurare către Apavil o să îi punem să patruleze şi pe alte zone. Oricum, serviciul de pază comunală nu este foarte eficient. Noi ne gândim să înfiinţăm poliţia locală în comună pentru a asigura un grad mai mare de siguranţă pentru cetăţeni”, explică viceprimarul Vlădulescu.

Membrii ATOP, dezinteresaţi de subiect

victor stanculescuDeşi în cadrul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, interesul pentru siguranţa cetăţenilor ar trebui să primeze, consilierul judeţean Victor Stănculescu, membru ATOP Vâlcea recunoaşte că nu are habar de ce se întâmplă pe teritoriul comunelor. „Nu ne-au trimis niciodată niciun raport privind serviciile de pază comunală. Noi veghem ca activitatea poliţiei să se desfăşoare bine, rezolvăm petiţii etc. Acum ce să facem? Nu putem supraveghea chiar tot. Oricum, paza comunală presupune supravegherea unor anumite obiective: primărie, şcoli, grădiniţe, cămin cultural. Uite, săptămâna trecută a fost spart sediul primăriei Milcoiu. Şi, până la urmă, să luăm exemplul Râmnicului unde există inclusiv Poliţie Locală. Nu se mai întâmplă nicio spargere, niciun jaf, nicio tâlhărie sau vreun viol în oraş? Dacă cetăţeanul care a căzut victimă hoţilor nu are sistem de supraveghere video este chiar pasibil de o amendă din partea poliţiei. Trebuie în schimb verificată hotărârea de consiliul local prin care se prevede înfiinţarea serviciului de pază comunală şi atribuţiile trecute în contractul paznicilor”, explică Victor Stănculescu.

Voineasa, împânzită de poliţişti, jandarmi şi paznici

La polul opus, în ţara „lotrilor” Voineasa pare o adevărată garnizoană cu 12 poliţişti, 12 jandarmi montani şi trei paznici ai primăriei. Astfel, propunerea primarului Gheorghe Stanciu de a înfiinţa serviciul de poliţie locală a fost respinsă de către consilierii locali. „Nu ni s-a părut un proiect fezabil în condiţiile în care avem deja 12 jandarmi, 12 poliţişti şi paznicii din cadrul serviciului de pază comunal. Dacă mai făceam şi Poliţia Locală cu 12 angajaţi ajungeam omul şi poliţistul. I-am explicat domnului primar că este un proiect nerealist şi costisitor”, explică viceprimarul Giani Man.

Marius JIANU