Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Comitetul Executiv, ultima şansă pentru CSM

Ministerul Tineretului şi Sportului a negat că ar fi retras avizul pentru schimbările din statutul FRF

Zilele trecute, agenţiile de ştiri au preluat anumite declaraţii ale patronului echipei FC Universitatea Craiova, conform cărora Ministerul Tineretului şi Sportului a retras avizul dat pentru modificarea statutului Federaţiei Române de Fotbal, votate în cadrul Adunării Generale. În acest caz, toate modificările deveneau nule, inclusiv scoaterea deja celebrului articol 54 care spunea că o echipă care nu este afiliată de trei ani nu poate promova. Dacă informaţiile se confirmau, CS Municipal era sigură de promovarea în Liga I pentru că CS Universitatea Craiova era direct lovită de acest articol, gruparea din Bănie având abia un an de afiliere provizorie.

„Nu am retras avizul”

Secretarul de stat în ministerul Tineretului şi Sportului, Carmen Tocală, a emis un comunicat de presă în care dezminte informaţiile venite pe surse: „Am primit puncte de vedere pe acest aviz dat pe 2 iulie. Sau pe 1 iulie. Nu, deci a fost făcut de noi pe data de 1 iulie şi înaintat pe 2 iulie. Erau mai multe curente de opinie. Dar nu e nimic de contestat. S-a făcut o analiză pentru că au fost foarte multe discuţii şi direcţia de specialitate a reanalizat toată documentaţia, legislaţia pe care mergem, fie Ordonanţa de urgenţă 26, fie pe Legea Sportului. S-a reanalizat să vedem dacă s-a întrunit cvorumul, dacă au avut unanimitate, dacă au semnat toţi oamenii pe procesul verbal. E o chestie tehnică. Avizul este pentru instanţă. Nicidecum nu decidem noi, dacă ele sunt legale sau nu, este un aviz pur consultativ. Ei au primit un aviz pe modificări de statut, pentru că membrii Adunării Generale au cerut asta într-un proces verbal. Nu ne putem opune noi la ceea ce vor membrii afiliaţi ai federaţiei. Instanţa va lua o astfel de decizie legată de statut, abia după ce se întorc de la instanţă vin la noi pentru a putea fi operate”. Carmen Tocală a precizat că avizul acordat de MTS este pur consultativ, instanţa putând decide dacă se pot opera modificările în statut. „Modificările de statut sunt propuse şi votate în Adunarea Generală. Noi nu putem face ceea ce doresc membrii, doar instanţa poate. Noi trebuia să vedem doar dacă membrii au votat, au aprobat, dacă propunerea lor este în conformitate cu legislaţia în domeniu. Ce alte probleme sunt, nu sunt la noi. Ei, ca să meargă în instanţă, trebuie să aibă avizul nostru, care e consultativ, un aviz al ministerului cu modificările. Asta e tot, în rest instanţa decide dacă se pot opera modificările. Sunt şi adresele de la federaţia internaţională prezentate, punctele pe care le-au modificat, alte două adrese de la FIFA, pentru că au cerut punctul de vedere înainte”.

Vineri e ultima şansă

Vineri se va întruni Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal care va omologa rezultatele din sezonul competiţional trecut şi va vota modificările din statut. E greu de crezut, însă, că membrii acestui for se vor pune de-a curmezişul unor decizii venite de la Adunarea generală. După această şedinţă, CS Municipal poate reveni cu o contestaţie la Comisia de Disciplină a FRF dar şi aici e aproape imposibil ca vâlcenii să aibă câştig de cauză. Totuşi, noul statut va putea intra legal în vigoare, conform legii, numai după ce instanţa va verifica legalitatea modificărilor în cauză şi să pronunţe o încheiere în acest sens. Încheiere care va fi înscrisă în Registrul Federaţiei şi numai din acel moment statutul va produce efecte juridice. Va fi aproape imposibil, însă, ca noul statut să ajungă într-o instanţă şi să se dea o rezoluţie în timp util, având în vedere că noul sezon competiţional începe oficial vineri, când se va disputa Supercupa României în timp ce miercurea viitoare sunt primele partide din Cupa Ligii. Pentru a nu risca prea mult, partida de miercuri a echipei CSU ar putea fi amânată. Mai există o posibilitate, aceea ca CE să decidă ca statutul cel nou să intre în vigoare de la data adoptării sale nu după ce va trece de instanţă, situaţie care poate fi atacată lejer de oficialii de la CS Municipal. În fine, ultima şansă este la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne dar este o acţune extrem de costisitoare, pe lângă taxele ce trebuiesc plătite fiind nevoie şi de un avocat experimentat care are un tarif impresionant.

Pregătiri de Liga a II-a

Oficialii din Zăvoi par a se fi resemnat şi ei cu participarea pentru încă un sezon în Liga a II-a. Lotul antrenat de Erik Lincar se va reuni marţi în Zăvoi şi urmează să plece într-un cantonament centralizat la Braşov, la finalul lunii. Campionatul în Seria a II-a va începe abia pe 30 august, atunci când este programată prima etapă.