Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
box 1

Avem sală, sunt condiţii, scoateţi campioni!

• Leonard Doroftei s-a declarat mulţumit de locul unde se vor antrena pugiliştii vâlceni

Parcarea Complexului Sportiv din Zăvoi s-a umplut la finalul săptămânii trecute, cu prilejul inaugurării lucrărilor de modernizare a sălii de box. Noul consilier pe probleme de sporturi de contact al primarului Frâncu, Marcel Boboc, a invitat personalităţi ale sportului cu mănuşi şi au răspuns prezent o mare parte dintre ei, preşedintele FRB, Leonard Doroftei, fostul mare boxer, Alec Năstac, coordonatorul loturilor naţionale, Relu Auraş, primul luptător de K1 român de culoare, Benny Adegbuyi. Nu au lipsit nici personaje politice, primarul Frâncu, viceprimarul Vârlan sau parlamentarii Dan Niţu şi Traian Dobrinescu. Până şi antrenorul de la CS Municipal, Claudiu Niculescu a venit să vadă „minunea”. Acum câteva luni, sala de antrenament din Zăvoi arăta deplorabil, scândură degradată, pereţi spoiţi, grupuri sanitare în care îţi trebuia destul curaj să le foloseşti. Acum sala e una luminoasă şi curată şi sunt condiţiile necesare pentru performanţă. După discursurile politicienilor, obişnuite la orice inaugurare şi un moment artistic marca Dumitru Miuţă, primarul Frâncu a primit cadou o pereche de mănuşi de la Doroftei, moment pentru edil să facă o glumiţă: „nu le folosesc pentru a mă apăra de opoziţie pentru că e mică, nu are putere.”

„Vreau să găsim un campion olimpic nu un urmaş al lui Doroftei”

Preşedintele Federaţiei Române de Box, Leonard Doroftei, a declarat că l-a vizitat pe fostul său antrenor, Titi Tudor „Prosop” şi a explicat de ce nu a făcut acest gest imediat după ce tehnicianul a suferit un infarct: ” De la Nea Titi aştept să se facă bine. Am fost ieri pe la el şi deja arăta mai bine, se simţea mai bine. Arăta bine… cu degetul pe geam, glumesc. Este o persoană puternică, o persoană care va trece cu bine peste încercarea de la europene. Îl aştept în sala de box, să antreneze şi să ne dea sfaturi pentru viitor. I-am spus ce ştia deja, că nu am vrut să-l vizitez mai devreme pentru că nu îmi place să-l văd aşa. I-am şi spus, bre, când vin să te găsesc în trening nu în pijama, eu nu te ştiu aşa. Nu-l pot vedea în spital. Pentru mine e ca un tată, e Titi Tudor care stă numai în trening.” Despre noua sală de box de la Râmnicu Vâlcea, „Moşul” are numai cuvinte de laudă şi spune că în oraşul din Oltenia se va înfiinţa un Centru de Excelenţă pentru pugilişti: „Nu puteam să nu vin la un asemenea eveniment. Îmi amintesc când am declarat că aici am văzut cea mai urâtă sală de antrenament nu din România sau din Europa, cea mai urâtă din lume. Aşa şi era. Pur şi simplu atunci am fost şocat, vă spun clar. Nu îmi închipuiam cum copiii se pot antrena în astfel de condiţii. Pot spune acum, fără să mă înşel, că este una dintre cele mai curate şi luminoase din România. Este o sală de antrenament propice pentru performanţă. Sincer să fiu îmi vine să mă dezbrac şi să mă apuc să fac şi eu un antrenament, aşa de bine arată. După părerea mea peste 85% din sălile de box din România arată rău. Iată că se poate şi mie nu îmi rămâne decât să sper că exemplul de la Vâlcea va fi urmat şi în alte locuri din România. S-a promis, s-a făcut, ceea ce este cât se poate de bine. E un act de normalitate, cei care practică boxul au nevoie de condiţii pentru a nu pleca din săli, pentru a face performanţă. La Vâlcea se va face Centru de Excelenţă pentru box. Putem să le oferim la copii condiţii de şcoală, cazare, de masă la o cantină. Lor le va rămâne să se pregătească şi să facă performanţă pentru ei în primul rând, pentru federaţie, pentru iubitorii boxului care nu sunt puţini în România.”

box 3Leonard Doroftei şi-a stabilit şi planul pe termen lung la şefia FRB: „Încercăm, în primul rând, să readucem boxul la înălţime, să scoatem campioni şi, de ce nu, să fie copii care să ne facă să ne trezim în viul nopţii, la 4, la 5, pentru a-i vedea la televizor cum se luptă pentru medalii şi de care să fim mândri mai departe. Vă spun sincer, eu nu vreau un urmaş al lui Doroftei, avem campioni mondiali, europeni. Eu îmi doresc cu ardoare un urmaş al lui Nicolae Linca (n.r. singurul campion olimpic pe care l-a dat boxul românesc). Asta căutăm noi, un viitor campion olimpic, dacă vrem cu adevărat să facem ceva pentru boxul românesc de performanţă. Avem un singur campion olimpic în toată istoria şi eu zic că este foarte puţin. Eu am mari speranţe, vă spun sincer, ştiu cât suflet pun antrenorii de box, ştiu cât de mult îşi doresc şi ei să scoată campioni.” „Moşul” speră ca boxul românesc să facă o achiziţie de marcă în perioada următoare, luptătorul de K1, Benjamin Adegbuyi: „Doamne ajută să-l putem deturna de la Lokal Kombat! Ar fi mare nevoie de un astfel de sportiv, la categoria grea, acolo unde fraţii Kliciko au distrus totul. Nimeni nu mai vrea să participe la această categorie.”