Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Tunisia, prima victimă a României

• tricolorele au avut un debut perfect şi aşteaptă confruntările cu Ungaria şi Germania

Naţionala de handbal feminin a României a reuşit să debuteze cu un succes clar la această ediţie a turneului final al Campionatului Mondial de handbal feminin, găzduit de Serbia. Tricolorele au întâlnit la Novi Sad Tunisia, naţională care acum doi ani ne-a pus mari probleme. Tricolorele s-au impus atunci la numai două goluri avans, după emoţii mari dar au învăţat lecţia. Tunisiencele au înscris primele dar apoi nu au mai contat în meci. România nu a mai primit gol timp de 11 minute, a marcat de şase ori consecutiv şi a arătat cine e „şeful” de pe teren. Până la pauză s-a decis deja soarta celor două puncte puse în joc: 15-8 pentru românce, care au fost încurajate în permanenţă de peste 200 de suporteri care s-au deplasat în ţara vecină şi care au promis că vor veni la fiecare meci. După pauză, Tadici a rulat întreg lotul pe care l-a avut la dispoziţie şi a demontat ideea că România nu ar avea rezerve de valoarea titularelor. Linia de nouă metri a continuat să funcţioneze foarte bine, Marin, Perianu şi Buceschi reuşind să găsească drumul spre poarta naţionalei din continentul negru. Gabriela Perianu a reuşit să iasă în evidenţă, punctând de şase ori şi fiind alături de Cristina Neagu prima golgheteră a României la mondiale. La final a fost 27-17, rezultat care îi asigură naţionalei tricolore prezenţa în faza următoare a competiţiei. În etapa a doua a Grupei D, România întâlneşte cea mai slabă naţională din serie, Australia şi toată lumea anticipează o diferenţă de goluri apreciabile. Va fi numai încălzirea, elevele lui Gheorghe Tadici să termine parcursul din grupă contra echipelor cu pretenţii, Cehia, Germania şi Ungaria.

Cristinei îi era dor de naţională

Cristina Neagu, revenită la lotul naţional după accidentarile care s-au ţinut scai de ea, a declarat la finalul partidei contra Tunisiei că îi era foarte dor de atmosfera de la echipă: „Le mulţumim celor care sunt alături de noi. Eu, una, le-am simţit lipsa de şase luni, de când joc în străinătate. Îmi era dor de atmosfera de la naţională, la un turneu final. Îmi doream să aud scandându-se România! România! Am scăpat acum de emoţii. Am debutat cu o victorie la scor, am început turneul serios. Acum vine meciul cu Australia, după care începe cu adevărat turneul final pentru noi. Partidele cu Germania şi Ungaria sunt foarte grele, dar eu cred că pornim cu şanse egale. În general, în handbal, cu apărarea poţi câştiga un meci. Contra Tunisiei, în defensivă România şi-a făcut datoria!”.

26 de ani, media de vârstă a tricolorelor

Naţionala de handbal a României are la dispoziţie pentru turneul final un lot echilibrat, format din handbaliste experimentate dar şi din jucătoare debutante la o astfel de competiţie de anvergură. Media de vârstă a trupei lui Gheorghe Tadici este de 26 de ani. „Veteranele” lotului sunt portarii Paula Ungureanu (33 ani), Talida Tolnai (34), căpitanul Aurelia „Mica” Brădeanu (34) şi extremele Adriana Nechita (30) şi Valentina „Alice” Elisei (31). La polul opus sunt mezinele naţionalei: Denisa Dedu (19), Gabriela Perianu (19), Eliza Buceshi (20) şi Crina Pintea (23). Interesant este că numai trei dintre componentele lotului naţional vin din alte campionate decât Liga Naţională de handbal feminin: Tolnai şi Manea de la Krim Ljubljana şi Cristina Neagu de la Buducnost Podgorica, spre deosebire de anul de referinţă 2005 când marea majoritate a formaţiei de bază era formată din straniere. Cele mai multe jucătoare, 5, sunt date de vicecampioana en-titre a României, HCM Baia Mare. La lot mai dau jucătoare echipele: Corona Braşov (4), Cetate Deva (1), SCM Craiova (1), HC Zalău (2) şi Dunărea Brăila (1). Marile absente sunt Patricia Vizitiu de la Krim Ljubljana, Tadici argumentând că „Pati” nu a fost folosită deloc la formaţia care a obţinut calificarea în grupele principale ale Ligii Campionilor la handbal feminin şi Ionela Gâlcă la care nu s-a mai apelat fără explicaţii prea multe. Naţionala României de handbal feminin a jucat primele meciuri oficiale în anul 1948 iar în ţară sunt 7800 de sportivi care practică acest sport. Cea mai mare performanţă, aurul mondial, a fost înregistrat în anul 1962.

Lotul României în Serbia:

Talida Tolnai – portar – 34 ani – Krim Ljubljana

Paula Ungureanu – portar – 33 ani – HCM Baia MAre

Denisa Dedu – portar – 19 ani – Corona Braşov

Adriana Nechita – extremă dreapta – 30 ani – HCM Baia Mare

Laura Chipei – extremă dreapta – 24 ani – Corona Braşov

Alina Pârvuţ – extremă dreapta – 24 ani – HCM Baia Mare

Valentina Ardean Elisei – extremă stânga – 31 ani – Cetate Deva

Nicoleta Dincă – extremă stânga – 25 ani – SCM Craiova

Oana Manea – pivot – 28 ani – Krim Ljubljana

Crina Pintea – pivot – 23 ani – HC Zalău

Georgiana Ciuculete – pivot – 26 ani – HC Zalău

Cristina Neagu – inter – 25 ani – Buducnost Podgorica

Eliza Buceschi – inter – 20 ani – HCM Baia MAre

Aurelia Brădeanu – inter – 34 ani – Corona Braşov

Luciana Marin – inter – 25 ani – HCM Baia Mare

Gabriela Perianu – inter – 19 ani – Dunărea Brăila

Adriana Ţăcălie – inter – 24 ani – Corona Braşov

Grupa D:

Etapa I:

Ungaria – Cehia 35-27

România – Tunisia 27-17

Germania – Australia 36-15

Clasament:

1. Germania 1 2

2. România 1 2

3. Ungaria 1 2

4. Cehia 1 0

5. Tunisia 1 0

6. Australia 1 0

Etapa a II-a, luni 9 decembrie

Tunisia – Ungaria (15.45)

Cehia – Germania (18.00)

România – Australia (20.15)

Etapa a III-a, marţi 10 decembrie

Cehia – Tunisia (16.45)

România – Germania (18.00)

Ungaria – Austrialia (20.15)

Etapa a IV-a, joi 12 decembrie

Australia – Cehia (15.45)

Germania – Tunisia (18.00)

România – Ungaria (20.15)

Etapa a V-a, vineri 13 decembrie

Tunisia – Australia (15.45)

Ungaria – Germania (18.00)

România – Cehia (20.15)