Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Românii vor putea intra în Turcia doar cu buletinul. Decizie semnificativă semnată de președintele Erdogan

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a semnat un decret prezidențial cu ocazia vizitei premierului Marcel Ciolacu la Ankara, care va permite cetățenilor români să intre în Turcia doar cu buletinul. Decizia se va implementa în jurul datei de 1 iunie, conform unor surse oficiale.

Cetățenilor români titulari ai cărții de identitate li se va acorda scutire de viză pentru călătoriile turistice și tranzitul în Turcia, cu un timp de ședere de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile. „Cetățenilor români care dețin o carte națională de identitate li se acordă scutire de viză pentru călătoriile lor turistice și tranzitul către Turcia cu o ședere de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, conform articolului 18 din Legea nr. 6458 privind străinii și protecția internațională”, se arată în decret.

Premierul român este însoțit de o delegație de miniștri, iar vizita include semnarea unor acorduri și o ședință comună a guvernelor din cele două țări. Delegația română a depus o coroană de flori la mausoleul lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turcia, la Ankara. Ulterior, premierul Ciolacu va fi primit de președintele Erdogan la Palatul prezidențial pentru o întrevedere tête-à-tête.

Premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat dorința de a crește schimburile comerciale bilaterale la 15 miliarde de dolari prin proiecte viitoare în domenii precum energie, transporturi, agricultură, industrie agroalimentară și apărare. Anul trecut, comerțul bilateral a depășit 10 miliarde de dolari, Turcia fiind principalul partener economic al României din afara Uniunii Europene.

Astăzi, miniștrii care îl însoțesc pe premier vor semna cu omologii lor turci o serie de acorduri și memorandumuri de înțelegere privind cooperarea sectorială în domenii precum securitatea socială, IMM-urile, turismul și urbanismul.