Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Numai concubin să nu fii în România

Incredibil, dar adevărat. Bărbaţii şi-au redescoperit latura feminină şi se bat în instanţele de judecată pentru obţinerea custodiei copiilor, chiar dacă sunt produsul unei relaţii de concubinaj. Doi bărbaţi din Vâlcea, îndrăgostiţi de aceeaşi femeie, se bat în instanţele de judecată pentru obţinerea custodiei copiilor. Cei doi s-au plâns peste tot, cu excepţia  Papei de la Roma, că ,,fosta” le încalcă drepturile părinteşti. Cei doi, unul fost soţ, celălalt, fost concubin, vor să-şi crească singuri odraslele pe motiv că mama biologică  este ,,dusă cu pluta”. Foştii bombardează aproape zilnic Direcţia pentru Protecţia Copilului cu sesizări privind mediul nociv în care locuiesc copiii, aproape întreaga familie a ,,fostei” fiind diagnosticată cu probleme psihice. În urma proceselor, fostul soţ a câştigat custodia, dar soţia a refuzat să se supună deciziei instanţei pe motiv că el este cel cu probleme psihice. Concubinul aleargă şi acum năuc să-şi ia copilul, o misiune de-a dreptul imposibilă în condiţiile în care mama susţine că nu el este tatăl băieţelului. Timp de un an de zile, cei doi au urmărit-o pas cu pas cu ajutorul poliţiei şi a asistenţilor DGASP Vâlcea şi Bucureşti, zilele trecute au găsit-o, dar degeaba. Mama refuză să-şi dea copiii, iar asistenţii au constat că minorii sunt bine mersi, sunt sănătoşi tun şi pictează icoane pe sticlă.

Din ciclul ,,Şi bărbaţii vor să fie mame”, semnalăm astăzi cazul a doi bărbaţi din Vâlcea care încearcă de un an şi mai bine să-şi ia copiii de la fosta nevastă, respectiv fosta concubină. Mama refuză să-şi dea copiii şi se tot mută de la o locuinţă la alta, dintr-un oraş în altul,  pentru a faulta încercările celor doi bărbaţi care au apelat la ajutorul Poliţiei şi al DGASPC Vâlcea şi Bucureşti. Dacă fostul soţ a rezolvat oarecum problema custodiei, prin câştigarea procesului, fostul concubin a aflat de la conducerea DGASPC Vâlcea că nu are niciun drept asupra minorului de 4 ani, deoarece mama a negat că ar fi tatăl. În lipsa unei probe ADN, fostul concubin are mâinile legate. Aşa a aflat Iulian C. că statutul de concubin are dezavantajele lui, iar cel privind paternitatea urmaşilor este unul major ţinând cont de faptul că la acest capitol femeile sunt suverane absolute. Alexandru Ş. şi Iulian C. din Vâlcea se bat cu fosta iubită, vâlceanca  Ş. Maria,  pe custodia copiilor. Unul rezultat dintr-o căsătorie de doi ani, celălalt  dintr-un concubinaj tumultuos. Maria Ş. a renunţat  la cei doi bărbaţi, dar nu şi la cei doi copii, o fetiţă de 7 ani şi un băieţel de patru ani şi jumătate. Imediat după divorţul pronunţat în 2006, fetiţa de doi ani a fost încredinţată mamei, considerându-se că mama nu reprezenta nici un pericol fizic sau psihic pentru aceasta, iar tatăl a fost de acord cu decizia Tribunalului Vâlcea.

Tatăl copilei susţine că situaţia s-a schimbat în 2011, ca urmare a unui litigiu cu concubinul acesteia, tatăl celui de-al doilea copil. Pe fondul neînţelegerilor, Maria Ş. a făcut o cădere nervoasă destul de gravă şi a fost internată timp de două săptămâni într-un spital de boli psihice din Bucureşti, unde ar fi fost diagnosticată cu schizofrenie. După acest episod, considerat periculos pentru cei doi copii, concubinul Iulian C. l-a anunţat pe fostul soţ asupra situaţiei şi au decis să ceară custodia celor doi copii. Concubinul a depus mărturie în favoarea fostului soţ, iar instanţa de judecată a dat câştig de cauză tatălui, care a depus la dosar acte care atestau faptul că mama reprezintă un pericol iminent pentru copila sa. Fostul soţ a specificat că cei doi minori locuiesc sub acelaşi acoperiş cu sora soţiei, şi ea diagnosticată cu probleme psihice. Unul dintre vecini a depus mărturie că în casa respectivă scandalurile sunt la ordinea zilei, iar instanţa i-a admis cererea de ordonanţă preşedinţială  de încredinţare a minorei. Cum doar de mamă poţi fi sigur, de tată ba, mama a contestat atât diagnosticul medicilor, cât şi cererea de ordonanţă preşedinţială şi a fugit cu copiii la Bucureşti, pentru a-şi pierde urmele. La executarea primului mandat, femeia a fugit pe geam cu cei doi copii, poliţia fiind incapabilă să-i mai găsească până săptămâna trecută.

Concubinul, nerecunoscut ca tată

Deşi concubinul  a depus în instanţă probele necesare pentru decăderea Mariei Ş. din drepturile mamă pentru minora de 7 ani, problema lui a rămas tot nerezolvată. Bărbatul nu ştia că fosta concubină nu trecuse numele tatălui pe certificatul de naştere al băieţelului, un amănunt necesar în recunoaşterea paternităţii. Informaţia respectivă i-a fost oferită de conducerea DGASPC Vâlcea în momentul în care a cerut realizarea unei anchete sociale la domiciliul mamei, care să ateste mediul nociv în care trăiesc cei doi copii. Bărbatul a suferit un adevărat şoc atunci când directorul Roxana Radu i-a comunicat că nu are niciun drept să ceară acest lucru, pentru că oficial nu are nicio calitate. Este un ,,nimeni” atât pentru concubină, cât şi pentru băieţelul acesteia.

,,Cazul respectiv ne-a scos peri albi. Întreaga instituţie a fost pusă în alertă pentru că tatăl, şi în special concubinul doamnei în cauză ne tot cereau să luăm copiii. Noi le spuneam că nu-i putem lua decât în baza unor dovezi sau a unei hotărâri judecătoreşti, dânşii ne ameninţau. Tatăl minorei avea într-adevăr o decizie judecătorească, dar concubinul nu avea niciun act la mână că ar fi tatăl copilului. I-am comunicat că nu are niciun drept asupra băieţelului atâta timp cât mama nu-l recunoaşte ca fiind tatăl lui. Fără un test ADN şi o decizie judecătorească care să-i confirme calitatea de tată nu-i putem lua în considerare cererile. Ne-a înnebunit! Noi l-am înţeles, mai ales că pentru a face testul trebuie să ai copilul, iar copilul se făcuse nevăzut cu mamă cu tot. Am încercat să dăm de ei şi aici, şi la Bucureşti, dar de fiecare dată eram pasaţi la altă adresă. Amândoi spuneau că trebuie să luăm copiii că sunt în pericol, că sunt îngrijiţi prost, că nu sunt trimişi la grădiniţă etc. E adevărat că au fost retraşi de la grădiniţă, dar bunicii ne-au spus că au fost retraşi pentru că s-au mutat în Bucureşti, iar medicul de familie nu a confirmat faptul că minorii nu ar fi îngrijiţi cum trebuie. Deci, în afara faptului că a fugit de autorităţi, mamei nu i se poate imputa nimic. Noi nu ne putem pronunţa că cei doi copii sunt îngrijiţi prost dacă noi nu i-am văzut niciodată. E aberat…”, spunea Roxana Radu, director DGASPC Vâlcea.

Săptămâna trecută, după un an de căutări, asistenţii DGASPC Vâlcea au reuşit să-i  întâlnească pe cei doi minori. Cei doi erau la bunici, în Râmnic, pictau icoane pe sticlă. Totul părea normal, erau sănătoşi tun, fără probleme de comunicare sau de altă natură. Concubinul nu şi-a rezolvat problema, pentru că mama refuză în continuare să-l recunoască de tată pentru copilul ei. Refuză şi  dialogul cu acesta, cât despre testul ADN nici nu se pune problema.

DANA NEDESCU