În timpul sezonului rece, majoritatea incendiilor au în spate o cauză comună: coșul de fum. Folosirea incorectă a soluțiilor de încălzire pe bază de combustibil solid duce la aceste probleme care uneori au un final tragic. Cu toate acestea, incendiile cauzate de coșul de evacuare a fumului pot fi ușor evitate având în vedere câteva sfaturi foarte practice dar mai ales simple.
Aceste sfaturi îți vor fi prezentate și ție în rândurile următoare. Iată cum poți preveni incendiile cauzate de coșul de fum:
Folosește un coș de fum de calitate
Poate că ai investit mult pentru a cumpăra o centrala pe lemne si carbuni performantă și durabilă, însă asta nu înseamnă că ar trebui să faci rabat de calitate atunci când alegi coșul de fum.
Nu puțini sunt instalatorii care spun despre coșul de fum că reprezintă una dintre cele mai importante piese ale sistemului de încălzire. Drept urmare, nu ar trebui să folosești chiar orice coș pentru evacuarea fumului.
Pune calitatea pe primul loc și alege un coș de fum de calitate cât mai bună, realizat dintr-un material ce previne formarea condensului sau a coroziunii, asigurând totodată un bun tiraj.
Mai mult decât atât, instalarea coșului de fum ar trebui realizată de către o persoană pricepută în domeniul instalațiilor.
În acest sens, îți recomandăm să ai în vedere fie coșurile de fum realizate din inox, sau fie hornurile ceramice zidite. Alegând una dintre aceste două variante, șansele de a producere a incendiilor scad în mod considerabil.
Curăță frecvent coșul de fum
Curățarea coșului de fum este o activitate ce ar trebui realizată periodic de către o echipă de persoane specializate. Această curățare a coșului de fum ar trebui făcută de cel puțin două ori în fiecare an, atât la începutul sezonului rece cât și la finalul sezonului de încălzire.
Cel mai adesea, incendiile ce pornesc de la coșul de evacuare a fumului reprezintă o consecință a neverificării și curățării acestuia, înfundându-se astfel cu funingine și alte reziduuri.
Blocajele și fisurile din coșul de fum pot apărea atunci când te aștepți mai puțin, în timp ce depunerile vor duce în mod automat la autoaprinderea coșului dar și la un randament mai prost al centralei, motiv pentru care ar trebui să verici cât mai des coșul de evacuare a fumului.
Nu uita de sistemul de încălzire!
Nu doar coșul de fum necesită lucrări de mentenanță regulate, ci și sistemul tău de încălzire pe bază de combustibil ar trebui verificat măcar la începutul sezonului rece de către un specialist. În timpul verificării sistemului de încălzire se va urmări atent modul de funcționare al centralei pe lemne și totodată poate implica o curățare atentă a focarului dar și a componentelor care prezintă depuneri.
În acest sens, alegerea unei centrale pe lemne ușor de curățat poate reprezenta un atu important. Simplitatea de întreținere este unul dintre numeroasele avantaje ale centralelor pe lemne Stropuva, iar atât timp cât sunt conectate la un coș de evacuare corect construit dar și de calitate, fără dar sau poate incendiile vor fi prevenite cu succes.
Nu-ți asuma riscuri inutile! Pune în practică sfaturile din acest articol pentru a nu regreta mai târziu.
Lasă un comentariu