Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Camelia-Elena Păsat: „Mă motivează puterea de schimbare a oamenilor și faptul că prin acțiunile mele pot contribui la o lume mai bună”

Camelia-Elena Păsat este absolventă a Universităţii din Bucureşti – Facultatea de
Sociologie, Psihologie şi Pedagogie, specializarea Asistenţă Socială, promoţia 1996. În anul 2007 a absolvit masterul „Evaluare şi Supervizare în Asistenţă Socială” – Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială.
Şi-a început cariera de asistent social imediat după absolvirea facultăţii, în iulie 1996, la S.C. Proex S.R.L. – Rm. Vâlcea, a continuat-o la Fundaţia Excelsior – Rm. Vâlcea, apoi la Organizaţia World Vision International – Rm. Vâlcea, iar din septembrieb2003 şi până în prezent este director cu atribuţii specifice profesiei de asistent social la Asociaţia Centrul pentru Familie din Rm. Vâlcea.
Camelia consideră că educația este cel mai puternic instrument prin intermediul căruia adulții și copiii din grupurile vulnerabile se pot ridica şi îşi pot depăşi condiţia, atât din punct de vedere social, cât și economic. Ea îşi ghidează activitatea pe un set de principii şi valori clar definite, combinând în mod reuşit maniera şi metoda acordării ajutorului, practicile care corespund emoţiilor şi sentimentelor clientului şi practicile specifice cazului, transparenţa şi caracterul sistematic al intervenţiei.
Reporter: Ce înseamnă pentru tine să fii asistent social?

Camelia-Elena Păsat: Asistentul social este cel care, bazându-se pe valori esențiale ca: slujire, justiție socială, demnitate, Integritate, competență, importanța relațiilor umane, insuflă încredere clienților pentru a face alegeri adecvate și realiste, în vederea atingerii unor obiective, asigurând în același timp siguranța și bunăstarea tuturor celor implicați în proces.
Din practica mea, a fi asistent social înseamnă:
– Să stai alaturi de mame singure pentru care să oferi suport emoțional și material, să le sprijini în găsirea unui loc de muncă și a unei locuințe, să le ajuți în întocmirea documentelor pentru obținerea unor beneficii sociale și a unor facilități, să mediezi pentru ele, pentru ca el, în final sa devină independente și încrezătoare în forțele proprii și să rămână alături de copiii lor;
– Să creezi, pe măsura ce oferi îngrijire pe timpul zilei, un mediu prietenos, primitor și stimulativ pentru copii, în care ei să se simtă în siguranță, iubiți și acceptați;
– Să înveți părinții că familiile pot și au rolul de a se autoeduca și autodetermina, să inspiri părinții să dăruiască copiilor lor o etică de viață, să arăți părinților că este importantă comunicarea plină de dragoste, să îi încurajezi pentru a-și îmbogăți și îmbunătăți rolul de părinte în vederea asigurării unui viitor sănatos al societății.

Rep.: A avut impact această profesie asupra personalităţii tale?
C.E.P.: Fiind zi de zi printre copii și mame, zi de zi printre oameni, fiecare cu problemele, nevoile, îngrijorarile, dar și cu bucuriile, speranțele și obiectivele lor am învățat să am mai multă compasiune și empatie și am învățat să ascult mai mult și să fiu mai atentă la nevoile lor emoționale. Atunci când nevoile fizice și emoționale ale oamenilor sunt satisfăcute ei pot evolua și pot interacționa adecvat, având astfel și energia de a face schimbări.

Rep.: De-a lungul carierei, care sunt lecţiile cele mai importante pe care le-ai învăţat?
C.E.P.: Cea mai importantă lecție pe care am învațat-o de-a lungul carierei mele este faptul că indiferent de cât de bine intenționat ești, indiferent de cât de mult te implici, indiferent de cât de multe resurse și facilități acorzi unui om, nu poți schimba ceva în viața lui dacă el nu își dorește asta și nu face el ceva în aceasta direcție.
O alta lecție importantă pentru mine, care mi-a schimbat cursul carierei și al vieții a fost ca dacă tu crezi că ceva nu ar trebuie facut pentru prima dată, nu vei vedea niciodată acel lucru realizat și astfel nimic nu se va schimba.
Cea de-a treia lecție învățată și care a devenit o convingere este că pentru ca munca unei comunități să fie cu adevărat eficientă, ea trebuie să fie făcută de oamenii acelei comunități și că tot ei trebuie să fie responsabili pentru comunitatea respectivă.

Rep.: Ce te motivează în activitatea de zi cu zi?
C.E.P.: Mă motivează puterea de schimbare a oamenilor și faptul că prin acțiunile mele pot contribui la o lume mai bună.
În activitatea mea de zi cu zi mă motivează bucuria, recunostința și zâmbetul de pe fața mamelor ce au avut determinarea și puterea de a face schimbarea care le-a îmbunătățit viața. Mă motivează faptul că pot susține și împuternici familii pentru a deveni familii puternice care pot construi comunități puternice.

Rep.: Un mesaj pentru asistenţii sociali din România.
C.E.P.: Dezvoltați-vă continuu și dăruiți tot ce e mai bun în voi cu recunoștință și considerație pentru oameni, pe care să-i faceți să se simtă importanți recunoscându-le calitățile și apreciindu-i pentru ceea ce sunt.