Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Laurențiu Cazan, alături de producătorii români

„Împreună cu o majoritate a colegilor din Camera Deputaților, luni 14 martie, am votat Propunerea legislativă privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, cu nr. PLX 178/2021, inițiată de colegul meu, domnul Cristian Buican, care vine în sprijinul producătorilor români pentru a se asigura că aceștia au parte de un tratament corect și echitabil în negocierile privind vânzarea produselor lor. Astăzi, membrii Camerei Deputaților au acordat un vot pentru producătorul și consumatorul din România.
Legea are la bază Directiva UE 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar. Aceasta este prima reglementare de pe piața românească a raporturilor dintre furnizorii de bunuri agricole şi alimentare şi cumpărătorii comercianţi ale acestora.
Legea votată luni îndepărtează inegalitățile și inechitățile față de producători datorate forței inegale de negociere a marilor lanțuri de retail, favorizând totodată cumpărătorii de produse agro-alimentare, interzice impunerea returnării alimentelor nevândute către furnizori, mărirea artificială a prețului produselor, interzice obligarea furnizorilor să achiziționeze servicii sau produse de la terți, și obligă la folosirea aceluiași algoritm de formare a prețurilor pentru produse similare, indiferent de proveniența și/sau furnizor.
Prin adoptarea acestei propuneri legislative vor fi apărate drepturile producătorilor, cumpărătorilor comercianți și consumatorilor, respectându-se în mod echitabil interesele fiecăreia dintre părți, fiind prima reglementare cuprinzătoare de pe piața românească a raporturilor dintre furnizorii de bunuri agricole și alimentare și cumpărătorii comercianți ale acestora.
Producătorii agricoli autohtoni trebuie să știe că vom rămâne mereu un partener onest și le vom apăra în continuare interesele” a transmis deputatul PNL de Vâlcea, Laurențiu Cazan.