Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto: www.diacaf.com

Accident ECOLOGIC la Ocnele Mari, după defectarea unei instalații la cariera de sare

foto: www.diacaf.comA plouat cu apă sărată la Ocnele Mari. Din nou, casele, mașinile și fântânile localnicilor s-au albit. Aceștia se plâng ca nu este prima dată când se întâmpla asta și susțin că locuințele le-au fost măcinate de praful sărat din atmosferă. Mai mult, unii au dat deja în judecata conducerea minei.

Oamenii din Ocnele mari au povestit că a plouat cu saramura peste casele din zona câmpului de sonde și ca apa din fântâni nu mai este potabilă. “Săreau pietrele în sus, am crezut că dă cineva cu bolovani în mine. Era până sus acolo, vă daţi seama, uitaţi casa asta aici, eu nu pot să mai rezist. A bufnit o ţeavă, acum siguranţa noastră este în pericol.”, a declarat unul dintre locuitori pentru digi24.

Și Elena Matei este unul dintre locuitorii din zona afectată. A dat deja în urmă cu câteva luni compania minieră în judecată. Femeia spune că sarea i-a distrus casa, fiind plină de crăpături. Experţii confirma că sarea distruge nu doar tencuiala caselor, ci afectează și structura lor de rezistență. Iată ce a declarat Constantin Mireanu, consultant în construcții pentru sursa sus citata: „Acizii respectivi vin în contact cu betonul, îl descompun și astfel slăbesc rezistenţa, punând în pericol structura construcţiei.”

Specialiştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, de la Garda de Mediu şi de la Salrom fac acum verificări. Reprezentanţii companiei miniere nu cred însă că locuitorii au fost afectaţi de accident. Mihai Creţu, reprezentant SALROM: „S-a spart o conductă. O manevră, probabil. S-a spart pur şi simplu. Oamenii nu sunt afectaţi. În 2001, dintr-o mină dezafectată de la Ocnele Mări a ţâşnit un jet puternic de apă sărată. Zece hectare de teren s-au prăbuşit. 22 de familii au fost evacuate, iar casele le-au fost înghiţite de pământ.”.