Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 26 iulie 2018

• Presa centrală scrie tot mai apăsat în ultimul timp că scaunul președintelui PNL, Ludovic Orban, se clatină serios • Să vedem dacă se sesizează cineva. Sigur, toți spunem mu.e psd, mu.e rezist, mu.e încolo, mu.e încoace, în funcție de gradul de vulgaritate care ne caracterizează • Lazăr Gigel, directorul CIADO (Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului) vorbeşte, într-un mesaj dur transmis pe pagina sa de socializare,despre fenomenul drogurilor în România şi despre lipsa de reacţie a autorităţilor care rămân blocate în trecut • În sfârșit, avem numele succesorului ambasadorului american în România: e un avocat de origine română, Adrian Zuckerman, care va fi ambasador politic, spre deosebire de cel actual, care e de carieră

• Presa centrală scrie tot mai apăsat în ultimul timp că scaunul președintelui PNL, Ludovic Orban, se clatină serios. În interiorul PNL, a luat deja ființă o grupare disidentă condusă de liderul senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu, grupare care dorește să forțeze la Consiliul Național al PNL din 4 august convocarea unui Congres Extraordinar în care să se scoată la concurs toate funcțiile de conducere. Conform unor site-uri naționale, zece organizații locale ar susține demersul, cele șase organizații de sector din București, dar și filialele județene din Ilfov, Olt, Vâlcea, Prahova. Președintele PNL Vâlcea, Cristian Buican, neagă categoric aceste informații și susține că sunt minciuni ordinare. ”Nu am discutat cu nimeni din partid despre așa ceva. Minciuni ordinare”, a comentat Cristian Buican.
Potențiali concurenți la șefia PNL ar fi: Iulian Dumitrescu, liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, și fostul secretar general al partidului din guvernarea Tăriceanu, Dan Motreanu.
Informațiile sursei citate sunt că Motreanu nu-și dorește funcția, deși se bucură de simpatia partidului. Dumitrescu ar fi cel mai bine cotat din tabăra anti-Orban. Marian Petrache a spus răspicat că se impune convocarea unui congres al partidului atât în vederea unei clarificări doctrinare, cât mai ales pentru reafirmarea sprijinului față de Ludovic Orban din partea celor care l-au votat. Vasile Blaga le-a cerut liderilor din fostul PDL să nu se amestece în vreun plan de schimbare a conducerii.

• Să vedem dacă se sesizează cineva. Sigur, toți spunem mu.e psd, mu.e rezist, mu.e încolo, mu.e încoace, în funcție de gradul de vulgaritate care ne caracterizează, dar să murdărești drapelul național cu asemenea mizerii este inacceptabil. Rețelele de socializare sunt ivadate de imagini cu unii ”rezistenți”, care au ales să se pozeze cu steagul românesc pe care scrie ”Mu.e PSD”. Ca sa nu mai spunem că asemenea specimene, precum Mălin Bot, vor să înlocuiasca actuala putere cu a lor.
OFENSA ADUSA UNOR ÎNSEMNE (art. 236 C.pen.) referat 1. Conţinutul legal: „Orice manifestare prin care se exprima dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Manifestarea prin care se exprima dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritaţile se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda.”

• Lazăr Gigel, directorul CIADO (Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului) vorbeşte, într-un mesaj dur transmis pe pagina sa de socializare,despre fenomenul drogurilor în România şi despre lipsa de reacţie a autorităţilor care rămân blocate în trecut când vine vorba despre măsuri concrete pentru contracararea fenomenului, adaptate la anul în care trăim.
„Consumul de droguri are aport de 750 de milioane de lei la PIB, adică 170 de milioane de euro. Potrivit INS, în 2012, în România, s-au consumat peste 2 tone de heroină, 745 de kilograme de cocaină, 745 kg marijuana și hașiș, 656 de mii de pastile de ecstasy și amfetamine.
CIADO apreciază cifrele ca fiind unele estimative, dar mult sub realitatea consumului. Astfel marijuana este cel mai consumat drog din România în rândul tinerilor până în 30 ani. 745 kg marijuana înseamnă, la un gramaj de 0,35/joint – 2.128.571 jointuri/an.
În condițiile în care conform Raportului Agenție Naționale Antidrog, avem o prevalență de 4,9 % (subestimată după părerea argumentată a CIADO) pe segmentul de vârstă 14-64 ani, înseamnă circa 700.000 consumatori ocazionali de droguri ilegale. Dacă apreciem că din cei 700.000 în jur de 350.000 consumă marijuana o data/săptămâna că și drog recreaţionar, și ar rezulta – 16.800.000 joint-uri. Calculul logic al CIADO rezultat pe baza aprecierilor INS și a Raportului ANA, dovedește că amploarea fenomenului este de câteva ori mai mare decât în statisticile oficiale.
De 8 ani statul român nu a investit în Centre de tratament, sunt mii de consumatori ce nu au unde merge, liste de așteptare la centrele existente, nu a alocat resurse financiare, logistica, resursa umană pentru prevenirea consumului, BCCO și DIICOT dotate sub standarde pentru a putea avea o eficientă maximă împotriva dealarilor”, apreciază directorul CIADO.

• În sfârșit, avem numele succesorului ambasadorului cu cea mai lungă ”plecare” de la post, Hans Klemm, care de vreo trei ani tot e schimbat din funcție în presa mioritică, dar se încăpățânează să rămână. Alesul lui Trump, anunțat deja oficial, e un avocat de origine română, Adrian Zuckerman, care va fi ambasador politic, spre deosebire de cel actual, care e de carieră și care își va lua postul în primire, dacă e validat, cândva, prin primăvara viitoare.
Zuckerman a emigrat din România când avea 10 ani și a fost admis în baroul din New York în 1984.
Prin prisma performanțelor avocățești putem spune că omul e un veritabil rechin al sălii de tribunal, dacă ne gândim că a avut drept client legendara familie Harry și Leona Helmsley, miliardari în domeniul imobiliarelor și deținători, între altele, ai clădirii Empire State Building ori ai turnului Lincoln.
Despre viața cuplului s-a făcut un film celebru, în anii 90, cu Lloyd Bridges și Suzanne Pleshette, nominalizată la Globul de aur pentru rolul Leonei, supranumită în SUA ”Regina malefică” și autoarea unei replici celebre, după ce a fost acuzată pentru evaziune fiscală, spălare de bani și alte vreo 30 de infracțiuni: ”Noi nu plătim taxe. Doar cei mărunți plătesc taxe”.
Leona, o apropiată a familiilor Hilton, Noriega și a Imeldei Marcos, dar și a lui Trump, pînă la un moment, a fost condamnată la închisoare, după un proces îndelungat care a ținut afișul ani întregi în America. După eliberare, în anii 90, a continuat să aibă probleme diverse cu justiția, avîndu-l ca avocat pe tînărul și ambițiosul Adrian Zuckerman. La moartea ei, în 2007, a lăsat o avere de opt miliarde de dolari, dintre care 12 milioane bichonului său maltez. În urma unei decizii a justiției, câinele a rămas cu doar două milioane de dolari, pe motiv că stăpîna sa nu era chiar deplin sănătoasă la mansardă cînd și-a făcut testamentul. Nu știm dacă, în instanță, bichonul Leonei a fost reprezentat tot de avocatul Zuckerman.
Una peste alta, profilul noului ambasador pare să-l recomande foarte puțin pentru politică și diplomație, dar foarte mult pentru business. La urma-urmei însă, ambasadorii politici trebuie să-și recupereze într-un fel, și ei, donațiile generoase din campaniile electorale.