Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 18 august 2014

• Transformările din Arhiepiscopia Râmnicului, de la întronizarea noului arhiepiscop Varsanufie Prahoveanul, dau bătăi de cap nu numai preoţilor supuşi persecuţiei acestuia, ci şi laicilor • Premierul Victor Ponta a făcut o gafă legată de istoria Ţării Româneşti • „Vă spun eu că lumea s-a săturat de chiorul de la Cotroceni”, zice Ponta aflat în campanie prin ţară! • Felix–Voiculescu poate cere eliberarea condiţionată după 3,3 ani • Ponta îi ţine de poveşti pe ăia de la antena, în timp ce, pe la spate, Ghiţă – România TV îşi ascute cuţitele

• Transformările din Arhiepiscopia Râmnicului, de la întronizarea noului arhiepiscop Varsanufie Prahoveanul, dau bătăi de cap nu numai preoţilor supuşi persecuţiei acestuia, ci şi laicilor. Nu puţini sunt aceia care se întreabă ce se vrea în Episcopia Râmnicului, din moment ce vechii preoţi aflaţi în funcţii au fost schimbaţi şi în locul lor au fost „înscăunaţi” doar trei preoţi vâlceni (State Burluş, Nicolae Moga, Ion Gavrilă – ce merite au aceștia?), restul fiind aduşi de la Bucureşti de Înaltul Varsanufie. Surse demne de încredere ne-au informat că scriitorul Dinu Săraru, megieşul nostru de la Slătioara, este foarte supărat pe mitropolitul Irineu, în special pentru modul cum îl sfătuieşte pe noul arhiepiscop să se schimbe vechea rânduială, promovând preoţi fără merite profesionale, după cum au ştiut aceştia să şuiere precum şerpii în urechile sensibile la Bănie. Se spune că Mitropolia de la Craiova este într-o mare gaură neagră, cu proiectele promovate ineficiente iar la Grădinari – fosta reşedinţă a IPS Irineu s-au băgat bani mulţi şi nu s-a câștigat nimic. Mai toţi aceia cu care am stat de vorbă despre „marea bulibăşeală” de la Episcopia Râmnicului s-au întrebat (şi, prin noi, îl întreabă pe arhiepiscopul Varsanufie): nu mai are Vâlcea preoţi, de sunt aduşi preoţi de prin alte părţi, şoferul arhiepiscopului este promovat consilier pentru patrimoniu şi nu a fost numit nimeni în funcţia de vicar administrativ? Oare de ce? Ce se așteaptă? Dar cea mai grea lovitură care a fost dată colectivităţii preoţeşti de la Vâlcea a fost dispoziţia ca tatăl şi fiul – ambii preoți – să nu mai slujească în aceeaşi biserică. Există multe cazuri, pe la noi! Başca faptul că preoţii au fost obligaţi să poarte barbă şi reverendă, atât în biserică, dar şi pe stradă. Cel mai liniştit din aceste puncte de vedere este preotul State-Burluş al cărui fiu – Silviu State, nu slujeşte în biserică cu tatăl său, fiind promovat consilier social în Episcopie şi stabilit viitor paroh la Biserica „Cuvioasa Parascheva” în locul preotului Ion Predescu. În cazul acestuia, Legiuirile BOR au fost aplicate cu succes.

• Premierul Victor Ponta a făcut o gafă legată de istoria Ţării Româneşti, el afirmând că domnitorul Constantin Brâncoveanu a murit în închisoare la Istanbul când, de fapt, acesta a fost decapitat. Prezent la Istanbul, la inaugurarea tunelului subacvatic pe sub strâmtoarea Bosfor, prim-ministrul a dezvelit o plachetă comemorativă dedicată domnitorului român şi celor patru fii ai săi, într-un muzeu din oraş. Primul Saltimbanc al României, de la „înălţimea” caracterului său a îndrăznit să se agaţe de memoria martirilor Brâncoveni şi să se afle în treabă. Bun de nimic şi piţigăiat, gata oricând de un plagiat, o trădare şi o minciună mai mari ca cele dinainte, dezvelitorul de plăci comemorative şi rostitorul de minciuni se dovedeşte un demn continuator al maeştrilor săi Năstase şi Iliescu. Mai mare palma pe obrazul neîntinat al martirilor Brâncoveni nici că era cu putinţă. Dar, ce să-i faci, „trăim în miezul unui ev aprins” în care nulitatea se trage peste veacuri de şireturi cu sfântul şi-l foloseşte drept trambulină propagandistică. Ceea ce a spus Ponta ar echivala cu a spune: „Nicolae Ceauşescu şi Elena Ceauşescu au murit în garnizoana de la Târgovişte”. Nu vă e clar că scârţâie şandramaua? E o afirmaţie parţial adevărată dar care ascunde adevărul fundamental acela că au fost executaţi. Aşa şi cu Brâncoveanu! Problema e că Ponta nu a vrut să ascundă nimic, puşlamaua pur şi simplu nu ştie istorie, s-a mulţumit să citească placa memorială dezvelită în Turcia, placă care nu vorbeşte despre decapitare. Şi ăsta vrea să fie preşedintele ţării!

• „Vă spun eu că lumea s-a săturat de chiorul de la Cotroceni”, zice Ponta aflat în campanie prin ţară! „Da, şi?”, spune cealaltă jumătate de votanţi. 80% din soţi s-au săturat de soţiile lor, 90% din soţii s-au săturat de soţii lor. 55% din americani s-au săturat de Obama şi aproape 80% din francezi s-au săturat de Hollande. Soţii şi soţiile nu divorţează că au contracte, copii, casă, maşină, iar americanii şi francezii aşteaptă finalul mandatului. Nu ai altă şansă decât să aştepţi, şmecherule! Asta e democraţia.

• Felix–Voiculescu poate cere eliberarea condiţionată după 3,3 ani! Dar să nu uităm că mai are un proces pe rol, aşa că… hai la luptă mangustelor de la a3. Badea, Gâdea, Grecu, Ursu, Ciuvică ş.a.m.d., nu mai plângeţi că prin condamnarea „profesorului” vostru aţi fost eliberaţi din sclavie. Panimaiş? Și nu mai plimbați Ursu (Adrian) pe la Cotroceni….

• La radio Erevan soseşte întrebarea: „E-adievărat că la Moscova ruliază filmul ierotico-isteric «Baba i-o dă soldatului?»”. Radio Erevan răspunde: „Da, ie-adievărat, dar nu e un film ierotico-isteric, ci unul ieroico-istoric şi nu se numeşte «Baba i-o dă soldatului», ci «Balada soldatului»”.

• Un lindicozaur flauşat a început să râgâie la Latrina 3 după varza călită a lu’ Voiculescu iar Gâdea şi Badea au pus deja castravetele pe ouăle lui Năstase. După ce tanti Năstase a intrat la apă şi cloşca Voiculescu are chiloţi cu dantelă roz, să aveţi pregătite cuburile de gheaţă şi lumânările. Ghiocul lui Ponta s-a defectat, căci Felix a intrat la închisoare, Badea ţipă, Grecu moare iar Gâdea plânge cel mai tare. Cu toţii, haideţi să strigăm că DNA-ul este cel mai tare, avem justiţie, avem valoare şi zace-n închisoare!

• Ponta îi ţine de poveşti pe ăia de la antena, în timp ce, pe la spate, Ghiţă – România TV îşi ascute cuţitele. Cei de la a3 sunt morţi, numai că ei nu o ştiu încă! Sau nu vor s-o creadă. Cine îşi imaginează că Ghiţă va scăpa ocazia să-şi mătrăşească principalul concurent, se înşeală amarnic. Mai ales că se profilează şi o criză financiară la Intact. Banii lu’ Varanu’ îi ia statu’, marile companii se vor mai gândi dacă vor mai cumpăra publicitate de la televiziunea unui infractor şi… încetu’ cu încetu’… După cum spuneam, sunt terminaţi, numai’ că ei nu o ştiu încă. Şi cireaşa de pe tort: într-un viitor nu prea îndepărtat, unele vedete ale a3, nu numai că o să-l sărute cu foc pe Ghiţă în anumite părţi mai moi ale corpului, da’ îl vor şi înjura cu patimă pe Felix. După cum ştiţi, acu’ câţiva ani, între a3 şi RTV a fost un adevărat război iar lu’ Ghiţă o să-i placă la nebunie să ia câţiva „prizonieri” pe care să-i umilească în ultimu’ hal. O va face, că golănaşu’ ăsta nu uită şi momentan e pe val. Până când…