Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate

• Ştim foarte bine că ziarul nostru este citit de întreaga presă locală, ba chiar şi cu lupa • Preşedintele CJ Vâlcea a dat joia trecută o reprezentare demnă de cel mai talentat actor, victimizându-se precum că a fost criticat într-o publicaţie vâlceană • Rămânem tot la spectacolul domnului Ion Cîlea, pentru că ne-a mai atras ceva atenţia • Emilian Frâncu este activ politic nevoie mare • Războiul dintre fraţii Rădulescu din PSD şi restul dinozaurilor politici din acest partid, pare să se acutizeze • Liberalii încă mai tânjesc să îl tragă pe tuşă pe vicele pesedist din Râmnicu Vâlcea, Ion Gigi Matei

• Ştim foarte bine că ziarul nostru este citit de întreaga presă locală, ba chiar şi cu lupa, şi că subiectele publicate de noi sunt luate şi valorificate de ziariştii care, din lene sau nepricepere, nu mai catadicsesc să se documenteze, fericindu-şi cititorii cu subiecte furate şi exploatate. Unul din subiectele noastre l-a vizat pe primarul comunei Bujoreni – Alexandru Roşu, împotriva căruia sunt probe de necontestat privind abateri de la lege, materie primă de anchetat pentru procurorii vâlceni. Într-o ediţie trecută, sub titlul „Dosarul Roşu”, am afirmat că aprovizionarea cu lemne de foc a şcolilor teritoriale comunale ascunde ilegalităţi, o anumită cantitate de lemne fiind trecută în facturi şi alta s-a găsit pe teren de o comisie a Consiliului local Bujoreni. Pe această temă, am primit, la redacţie, vizita primarului Roşu, însoţit de consilierul local George Gângu. S-ar putea crede că am văzut „la pace”, din moment ce în numărul trecut nu am mai continuat prezentarea rezultatelor anchetei întreprinse, dar nu este aşa. Documentarea este anevoioasă, iar justificarea ce ne-a fost oferită de primar, ne-a cam băgat în ceaţă, astfel încât temeinicia verificării trebuie să fie fără cusur. Apoi, mare ne-a fost surprinderea să citim într-o publicaţie locală – culmea este că acest ziar nu a „spălat morţi” niciodată până acum – că primarul nu este vinovat (el fiind ordonator de credite!) şi că răspunderea se află în grădina directorului şcolilor. Da, e adevărat, şi el răspunde, dar şi primarul tolerant. Cine plăteşte, răspunde în faţa legii! Pe acest fond, primarul Roşu nu va putea explica prezenţa semnăturii sale pe o factură emisă de furnizorul de lemne de foc (recepţie cantitativă) către Primăria Bujoreni, în sumă de 624 milioane de lei vechi, cu diferenţe între scriptic şi faptic, avantaj primire. Sau cum va justifica acesta decolmatările pârâurilor comunele, făcute pe facturi şi nu în realitate? Regretăm, sincer, gestul colegului nostru de a ne înfrunta pe tema acestui subiect, dar îl asigurăm că nu vom fi impresionaţi de apărările care i se vor face domnului Roşu când este vinovat…

• Preşedintele CJ Vâlcea a dat joia trecută o reprezentare demnă de cel mai talentat actor, victimizându-se precum că a fost criticat într-o publicaţie vâlceană. Nu vrem să ştim şi nici nu ne interesează spălatul rufelor în public între dr. ing. Ion Cîlea şi jurnalistul Tiberiu Pîrnău. Ceea ce putem spune, însă, cu exactitate, este că aşa ceva nu se face. Nu faci conferinţă de presă să ataci un jurnalist, indiferent ce ar fi scris despre tine. Nu te comporţi ca la grădiniţă, punând alţi oficiali în posturi stânjenitoare, doar pentru că vrei tu să ieşi „lacrima cristi”. Este clar că atât Ion Cîlea, cât şi cei mai tainici consilieri ai săi, sunt depăşiţi de situaţie şi nu cunosc, să zicem, procedurile standard, impuse de o asemenea situaţie. Orice politician de pe lumea asta, dacă consideră că a fost jignit, calomniat, insultat, trimite respectivului ziar un drept la replică. Sau un comunicat de presă. Sau, ca o ultimă măsură, îl acţionează în judecată pe jurnalist. Sau, dacă vrea cu adevărat să explice despre ce este vorba participă la o emisiune televizată, unde detaliază acuzaţiile ce i se aduc. Cam aşa ar trebui să acţioneze orice politician care se respectă pe sine şi care respectă jurnaliştii şi profesia lor. Nu chemi jurnaliştii la raport, de parcă ar fi angajaţii CJ, doar ca să-ţi speli onoarea terfelită. Oricum, Ion Cîlea nu a reuşit decât să se murdărească mai rău ca până acum.

• Rămânem tot la spectacolul domnului Ion Cîlea, pentru că ne-a mai atras ceva atenţia. Destul de important, zicem noi. Aşadar, care a fost scopul conferinţei de presă? Păi, după umila noastră părere, domnul Cîlea a ieşit public ca să spună că el nu este cu Dan Şova. Că nu are nicio legătură cu acesta şi cu contractele juridice pe care le-a avut la CET, cu mult înainte de a fi în politică şi în guvern. De parcă ar fi fost ceva ilegal! Directorul Mihai Bălan, prezent la conferinţă, a explicat cu lux de amănunte cum s-a desfăşurat colaborarea cu firma de avocatură a lui Dan Şova şi termenii colaborării. Deci, nimic ilegal! Şi, atunci, de ce Ion Cîlea vrea să se îndepărteze de colegul său de partid, care acum mai este şi ministrul Marilor Proiecte? Sincer, n-am înţeles. Deci, domnul Şova a avut un contract cu CET, din care a încasat comision de succes doar după ce a câştigat procesele în care era implicat. Până aici, totul este clar. Atunci de ce Ion Cîlea o tot dădea că dumnealui n-a avut nicio legătură?

• Emilian Frâncu este activ politic nevoie mare. La organizaţia municipală a PNL, el a făcut ceva schimbări, mutându-l pe Liviu Boban în poziţia de secretar coordonator în locul altui apropiat de-al său, Dan Liviu Popa. Facem menţiunea că înainte de acesta, funcţia a mai fost deţinută de Ion Popescu, actualul director al ETA SA. De asemenea, implicarea lui Frâncu depăşeşte graniţele organizaţiei municipale. La ultima şedinţă a BPT, acesta a cerut să se discute sancţionarea liberalilor care au participat la acţiunea Iniţiativa România Liberală (IRL). Ceilalţi „bepetişti” nu au marşat pe ideea edilului deoarece, Victor Giosan, care a participat la acţiune, face ce vrea cu conştiinţa sa şi, apoi, le-a spus colegilor săi că este dezamăgit de ceea ce a văzut acolo. Mai mult, Nicolae Jivan, cel care a preluat interimatul la IRL, nu mai activa de vreo 12 ani în PNL, din cauza Frâncului lângă care spunea că nu se poate regăsi în partid cât timp Frâncu este viabil politic.

• Războiul dintre fraţii Rădulescu din PSD şi restul dinozaurilor politici din acest partid, pare să se acutizeze. În încercarea de a domoli spiritele belicoase ale fraţilor Lucian (liderul TSD Vâlcea) şi Costi Rădulescu (deputat), Ion Cîlea şi Gigi Matei au plimbat pe sub nasul şefului de la TSD Vâlcea momeala unui post călduţ la biroul Administrativ – Personal de la Serviciul de Gospodărire Apelor Vâlcea. Oferta le-a fost refuzată, însă, de Lucian Rădulescu, care le-a replicat celor doi că nu are de gând să lucreze în subordinea lui Valeriu Amza.

• Liberalii încă mai tânjesc să îl tragă pe tuşă pe vicele pesedist din Râmnicu Vâlcea, Ion Gigi Matei. Variantele de lucru diferă însă de planul iniţial copt de Buican – Romeo Rădulescu şi Edi Vârlan. Dacă în primă fază, pe fotoliul de viceprimar al lui Matei trebuia montat un alt liberal, mai nou se ia în calcul şi numirea lui Gheorghe Mihăilescu – consilier municipal şi directorul de la Direcţia Silvică Vâlcea. Instalarea colegului de partid al lui Matei în Executivul local (Mihăilescu) ar lăsa cale liberă ascensiunii liberalului Adam Jinaru în cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea.