Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto Vocea Valcii

JANDARMII CORUPŢI de la VÂLCEA au scăpat IEFTIN!

foto Vocea ValciiLa sfârşitul anului 2013, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Vâlcea fost zguduit din temelii de acuzaţii de corupţie, însuşi şeful instituţiei fiind implicat. Cazul în care au fost trimişi în judecată 9 jandarmi vâlceni, sub acuzaţiile de abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale şi fals intelectual, îşi are începutul în anul 2007, mai exact în luna aprilie a acestui an, atunci când două comisii de concurs constituite de Inspectoratul General de Jandarmi şi-au întrecut atribuţiile.

Marţi, 22 septembrie 2015, dosarul a ajuns la final, cei nouă jandarmi din Vâlcea, în frunte cu Liviu Rotaru – fostul inspector şef al IJJ, au fost condamnaţi de Tribunalul Militar Bucureşti, fiecare dintre inculpaţi primind câte trei ani de închisoare cu suspendare, deşi unii se aşteptau la condamnări cu executare.

Jandarmii condamnaţi pentru fapte de corupţie şi care pot spune că au scăpat ieftin la procesul pe fond sunt: colonelul Liviu Rotaru, colonelul Vasile Iacovete, locotenenţii colonei Aurel Gheorghe, Claudiu Negrilă şi Ion Bănuţă, căpitanul Victor Mitruţ, rezervistul Nicolae Nanora, Gheorghe Dima şi Vasile Valentin Olaru, care au fost găsiţi vinovaţi de prima instanţă pentru încadrarea a 14 funcţii de subofiţeri de ordine publică, respectiv pentru ocuparea a 11 funcţii de subofiţeri pază conducte de transport produse petroliere, au falsificat acte oficiale. Mai exact, Rotaru & Co. au modificat lucrările anumitor candidaţi, pe care, astfel, i-au ajutat să ia examenul.

Iată şi minuta, pe scurt, a instanţei a Tribunalului Militar Bucureşti:

Ședinţa publică din data de 22.09.2015

PREȘEDINTE : Judecător lt.col. GABRIEL TĂNĂSESCU

ÎN NUMELE LEGII HOTĂRĂȘTE: I. Condamnă pe inculpaţii:

1) col. IACOVETE VASILE, ofiţer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea, pentru: – abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (…) la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare; – fals material în înscrisuri oficiale (…) la pedeapsa de 2(doi) ani închisoare; – fals intelectual (…) la pedeapsa de 2(doi) ani închisoare. În baza art. 33 lit. a și 34 lit. b C.pen. 1969 cu aplic. art. 5 C.pen. privind legea penală mai favorabilă aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de: 3 (trei) ani închisoare. (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale și accesorii pe durata prev. de art. 862 C.pen. 1969, care se compune din pedeapsa aplicată la care se adaugă un interval de timp stabilit de instanţă la 3 ani, deci pe o durată de 6 ani – termen de încercare.

2) lt.col. GHEORGHE AUREL, ofiţer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea, pentru: – abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (…) – la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare; – fals material în înscrisuri oficiale (…) la pedeapsa de 2(doi) ani închisoare; – fals intelectual (…)la pedeapsa de 2(doi) ani închisoare. În baza art. 33 lit. a și 34 lit. b C.pen. 1969 cu aplic. art. 5 privind legea penală mai favorabilă aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de: 3(trei) ani închisoare. Aplică art. 71 și 64 lit. a) teza a-II-a, b) și c) C.pen. 1969. În baza art. 861 C.pen. 1969 și art. 5 C.pen. privind aplicarea legii penale mai favorabile dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale și accesorii pe durata prev. de art. 862 C.pen. 1969, care se compune din pedeapsa aplicată la care se adaugă un interval de timp stabilit de instanţă la 3 ani, deci pe o durată de 6 ani – termen de încercare.

3. lt. col. NEGRILĂ JEAN-CLAUDIU, ofiţer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea, pentru: – abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (…) la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare; – fals material în înscrisuri oficiale (…) la pedeapsa de 2(doi) ani închisoare; – fals intelectual (…) la pedeapsa de 2(doi) ani închisoare. În baza art. 33 lit. a și 34 lit. b C.pen. 1969 cu aplic. art. 5 privind legea penală mai favorabilă aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de: 3(trei) ani închisoare. Aplică art. 71 și 64 lit. a) teza a-II-a, b) și c) C.pen. 1969. În baza art. 861 C.pen. 1969 și art. 5 C.pen. privind aplicarea legii penale mai favorabile dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale și accesorii pe durata prev. de art. 862 C.pen. 1969, care se compune din pedeapsa aplicată la care se adaugă un interval de timp stabilit de instanţă la 3 ani, deci pe o durată de 6 ani – termen de încercare.

4) cpt. MITRUȚ VICTOR-ION ofiţer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea pentru: – abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (…) la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare; – fals material în înscrisuri oficiale (…) la pedeapsa de 2(doi) ani închisoare; – fals intelectual (…) la pedeapsa de 2(doi) ani închisoare. În baza art. 33 lit. a și 34 lit. b C.pen. 1969 cu aplic. art. 5 C.pen. privind legea penală mai favorabilă aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de: 3 (trei) ani închisoare. Aplică art. 71 și 64 lit. a) teza a-II-a, b) și c) C.pen. 1969. În baza art. 861 C.pen. 1969 și art. 5 C.pen. privind aplicarea legii penale mai favorabile dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale și accesorii pe durata prev. de art. 862 C.pen. 1969, care se compune din pedeapsa aplicată la care se adaugă un interval de timp stabilit de instanţă la 3 ani, deci pe o durată de 6 ani – termen de încercare.

5) col. ROTARU LIVIU, ofiţer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea, pentru: – abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (…) la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare; – fals material în înscrisuri oficiale (…) la 2(doi) ani închisoare; – fals intelectual (…) la pedeapsa de 2(doi) ani închisoare. În baza art. 33 lit. a și 34 lit. b C.pen. 1969 cu aplic. art. 5 privind legea penală mai favorabilă aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de: 3(trei) ani închisoare. Aplică art. 71 și 64 lit. a) teza a-II-a, b) și c) C.pen. 1969. În baza art. 861 C.pen. 1969 și art. 5 C.pen. privind aplicarea legii penale mai favorabile dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale și accesorii pe durata prev. de art. 862 C.pen. 1969, care se compune din pedeapsa aplicată la care se adaugă un interval de timp stabilit de instanţă la 3 ani, deci pe o durată de 6 ani – termen de încercare.

6) lt.col. rez. NANORA NICULAE,) fost ofiţer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea, pentru: – abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (…) la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare; – fals material în înscrisuri oficiale (…) la pedeapsa de 2(doi) ani închisoare; – fals intelectual (…) la pedeapsa de 2(doi) ani închisoare. În baza art. 33 lit. a și 34 lit. b C.pen. 1969 cu aplic. art. 5 privind legea penală mai favorabilă aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de: 3(trei) ani închisoare. Aplică art. 71 și 64 lit. a) teza a-II-a, b) și c) C.pen. 1969. În baza art. 861 C.pen. 1969 și art. 5 C.pen. privind aplicarea legii penale mai favorabile dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale și accesorii pe durata prev. de art. 862 C.pen. 1969, care se compune din pedeapsa aplicată la care se adaugă un interval de timp stabilit de instanţă la 3 ani, deci pe o durată de 6 ani – termen de încercare.

7) lt.col. rez. BĂNUȚĂ ION, ofiţer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea, pentru: – abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (…) la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare; – fals material în înscrisuri oficiale (…) la pedeapsa de 2(doi) ani închisoare; – fals intelectual (…) la pedeapsa de 2(doi) ani închisoare. În baza art. 33 lit. a și 34 lit. b C.pen. 1969 cu aplic. art. 5 privind legea penală mai favorabilă aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de: 3 (trei) ani închisoare. Aplică art. 71 și 64 lit. a) teza a-II-a, b) și c) C.pen. 1969. În baza art. 861 C.pen. 1969 și art. 5 C.pen. privind aplicarea legii penale mai favorabile dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale și accesorii pe durata prev. de art. 862 C.pen. 1969, care se compune din pedeapsa aplicată la care se adaugă un interval de timp stabilit de instanţă la 3 ani, deci pe o durată de 6 ani – termen de încercare.

8) lt.col. DIMA GHEORGHE ofiţer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea, pentru : – complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (…) la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare – fals material în înscrisuri oficiale (…) la pedeapsa de 2(doi) ani închisoare; – fals intelectual (…) la pedeapsa de 2(doi) ani închisoare; În baza art. 33 lit. a și 34 lit. b C.pen. 1969 cu aplic. art. 5 privind legea penală mai favorabilă aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de: 3(trei) ani închisoare. Aplică art. 71 și 64 lit. a) teza a-II-a, b) și c) C.pen. 1969. În baza art. 861 C.pen. 1969 și art. 5 C.pen. privind aplicarea legii penale mai favorabile dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale și accesorii pe durata prev. de art. 862 C.pen. 1969, care se compune din pedeapsa aplicată la care se adaugă un interval de timp stabilit de instanţă la 3 ani, deci pe o durată de 6 ani – termen de încercare.

9) lt.col. OLARU VASILE-VALENTIN), ofiţer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea, pentru : – complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (…) la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare – complicitate la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale (…) la pedeapsa de 2(doi) ani închisoare; – fals intelectual (…) la pedeapsa de 2(doi) ani închisoare; În baza art. 33 lit. a și 34 lit. b C.pen. 1969 cu aplic. art. 5 privind legea penală mai favorabilă aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de: 3(trei) ani închisoare. Aplică art. 71 și 64 lit. a) teza a-II-a, b) și c) C.pen. 1969. În baza art. 861 C.pen. 1969 și art. 5 C.pen. privind aplicarea legii penale mai favorabile dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale și accesorii pe durata prev. de art. 862 C.pen. 1969, care se compune din pedeapsa aplicată la care se adaugă un interval de timp stabilit de instanţă la 3 ani, deci pe o durată de 6 ani – termen de încercare.

Actele jandarmilor angajaţi ilegal au fost anulate

În final, magistratul de la Tribunalul Militar Bucureşti care a decis ca toate documentele întocmite ilegal pentru încadrarea a 14 funcţii de subofiţeri de ordine publică, respectiv pentru ocuparea a 11 funcţii de subofiţeri pază conducte de transport produse petroliere, să fie anulate.

„Dispune anularea documentelor întocmite cu prilejul încadrării la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vâlcea a următorilor candidaţi: Măciuceanu Cornel, Bădârcu Marian, Vlad Stelian, Năiboiu Ion, Anghel Marin, Pătru Mihai, Șaramet Ștefan Paul, Petrescu Gheorghe Cristian și Eftenie Marin. În baza art. 274 alin. 1, 2 și 3 C.pr.pen. obligă inculpaţii în solidar cu partea responsabilă civilmente Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vâlcea la plata a câte 1.500 lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronunţată în şedinţă publică, azi 22.09.2015” – se mai arată în minuta instanţei.