Expertul vâlcean în inginerie aerospațială, Dumitru Popescu, anunță pe pagina sa Facebook un eveniment impresionant: Ziua Porţilor Deschise la ARCA România. Veţi avea oportunitatea de a vizita standul de testare ARCA şi motorul aerospike liniar pentru racheta Demonstrator 3, ale cărui teste vor începe la mijlocul lunii septembrie şi va fi lansată înainte de sfârşitul anului acesta. Ziua Porţilor Deschise ARCA România va avea loc sâmbătă, 1 septembrie a.c., începând cu ora 11:00. Cine doreşte să ia parte la acest eveniment, este îndrumat de Dumitru Popescu să contacteze un membru ARCA la adresa de mail [email protected].
Acest motor aerospike liniar este primul care îşi păstrează eficienţa optimă de la nivelul mării şi până în cosmos, nefiind afectat de schimbarea de presiune atmosferică. Mai mult, la înălţimi mici oferă un consum de combustibil cu până la 30% mai redus faţă de motoarele clasice.
Inventatorul din Vâlcea, Dumitru Popescu, a lansat recent, într-o companie cu sediul în New Mexico (SUA), ArcaBoard, un vehicul personal de zbor care reuşeşte să plutească şi zboare la o distanţă apropiată de sol timp de şase minute. Acesta poate fi controlat cu ajutorul unui smartphone. Procesul de reîncărcare al ArcaBoard durează şase ore sau 35 de minute în cazul în care se foloseşte accesoriul ArcaDock (disponibil la un preţ de 4.500 de dolari). La realizarea ArcaBoard au lucrat circa 10 persoane, pentru o perioadă de patru luni.
Tânărul vâlcean este și cel care a inițiat, alături de echipa ARCA, în calitate de președinte, construcția primului avion supersonic românesc. În anii 1998, câțiva studenți ai Facultății de Inginerie Aerospațială, conduși și de nivelul scăzut al activității cercetării aerospațiale din România, au decis să caute soluții. Printre aceştia și Dumitru Popescu, președintele ARCA.
Sediul ARCA și atelierele au fost inițial create în comuna Păușești Măglași, la zece kilometri de Râmnicu Vâlcea. Unde a și început, de altfel, construcția primului avion supersonic românesc.
Printre realizarile ARCA se numără: Racheta DEMONSTRATOR 2 B, echipată cu primul motor din lume din materiale compozite, reutilizabil și care a fost lansată, cu succes, în 9 septembrie 2004 din Poligonul Forțelor Aeriene de la Capul Midia. A fost prima rachetă 100% de origine română și civilă/ Sistemul Stabilo, care a executat două misiuni până în prezent, misiunea a doua având loc la 12.000 de metri altitudine deasupra Mării Negre, în 2007/Racheta Suborbitală HELEN 2, demonstrator tehnologic pentru Competiția Google Lunar X Prize.
Lasă un comentariu