Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dan Faur, constructorul Transalpina Ski Resort vrea să reînvie tradiţia „Serbărilor Zăpezii”

Dan Faur, patronul Acomin SA Deva, firma care a construit pârtia de schi de la Vidra-Obârşia Lotrului intenţionează să reînvie tradiţia serbărilor zăpezii în Vâlcea pe pârtia pe care o are în administrare. Chiar dacă până în acest moment, sezonul de schi pare aproape ratat din cauza lipsei zăpezii naturale, Faur nu renunţă şi speră ca de la mijlocul lunii ianuarie să readucă „avalanşa” de turişti pe pârtia din munţii Lotrului. Cu temperaturi destul de ridicate pentru această perioadă, administratorii Transalpina Ski Resort au menţinut în ultimele săptămâni instalaţia de zăpadă artificială la foc continuu, ceea ce se topea ziua de pe cele 17 hectare fiind acoperit cu alt strat de zăpadă pe timp de noapte.

Turişti săraci

Având doar pasionaţii de schi la coadă la casieria de la intrarea pe pârtie, Faur crede că aşteptările autorităţilor şi ale sale au fost un pic exagerate faţă de acest sezon. „Nu am avut temperaturi nocturne foarte scăzute, umiditatea în aer este foarte ridicată şi până şi fabricarea zăpezii artificiale devine o corvoadă. Nu am beneficiat nici de un strat de zăpadă naturală consistent şi cred că am ratat startul acestui sezon. Este foarte greu de făcut o evaluare în comparaţie cu perioada decembrie a anului trecut. Atunci s-a mers pe gratuitate pentru aproape o lună şi numărul turiştilor a fost ridicat. Am avut inclusiv 6000 de turişti pe pârtie într-o singură zi. Acum avem 11.821 de turişti care au plătit ski-pass-ul în trei săptămâni. În toată lumea, sezonul de schi şi afluenţa turiştilor luată în calcul este estimată pe perioada 15 decembrie-15 ianuarie. Noi sperăm să avem zăpadă bună abia de la mijlocul lui ianuarie. În rest, ce să zic, una este să cârpeşti cu zăpadă artificială un hectar de pârtie, alta este să împrăştii zăpadă pe 17 hectare. Nu vreau să vorbesc de lipsa locurilor de cazare din zonă dar sunt nevoit să constat că în acest an turiştii care au venit pe pârtie nu au mai cheltuit atât de mult pe alte servicii: masă, băuturi, închiriere echipamente. Probabil situaţia economică din zona Vâlcii îşi spune cuvântul şi în această privinţă”, consideră Dan Faur.

Serbările Zăpezii revin
transalpina 2 copy
Manifestare de tradiţie în judeţ, „Serbările Zăpezii”, organizate încă din perioada anilor ’80 la Voineasa a fost abandonată de acum doi ani de către autorităţi. Cu toate acestea, Faur speră să renască această tradiţie printr-o serie de concursuri destinate schiorilor începători care să aibă o perioadă de derulare mult mai lungă. „Serbările Zăpezii au devenit o tradiţie oriunde se găsesc pârtii de schi în ţară. Nu încerc să evit o colaborare cu autorităţile, dar, din păcate nu am găsit deschidere din partea lor în cursul sezonului trecut. Acum voi încerca să creionez eu o serie de concursuri cu premii pentru schiorii începători care vin în week-end pe pârtie. Nu mă supăr dacă se vor ralia şi alte instituţii acestui demers. Trebuie să înţeleagă toţi conducătorii comunităţilor din zonă că aici avem un capăt de pod ridicat prin această pârtie dar fără implicarea lor nu putem vorbi de turism real în zonă. Noi avem un număr de monitori pentru instructajul copiilor care vin să deprindă mişcările în schi. Aşteptăm acum o zăpadă ca spre sfârşitul lunii să îi putem duce pe cei mici pe pârtiile din golul alpin”, explică Dan Faur. Administratorul pârtiei Transalpina Ski Resort gândeşte manifestarea „Serbările Zăpezii” ca pe una întinsă pe o perioadă de 2-3 luni, în cursul anului trecut, instalaţia de zăpadă artificială funcţionând până pe 02 mai, pentru a asigura în week-end-uri stratul de zăpadă necesar desfăşurării concursurilor între schiorii de vârste fragede.

– Plasament privat, posibil atunci când se identifică atât emitentul, cât şi potenţialii investitori

Nu doar numele unor Crăciunescu, Antonescu, Cismaru sau Mutu au fost căutate cu insistenţă de Veronel Lungu la momentul demarării afacerii Harinvest, ci şi al altor oameni de afaceri din Râmnicu Vâlcea. Sub protecţia anonimatului, unul dintre aceştia afirmă: „Ca să devii fondator în firmă trebuia să depui o sumă cât de cât modică. Vorbim de ceva de ordinul a două, trei mii de dolari la acea vreme. Am refuzat pentru că se mergea foarte mult pe anumite graduri de rudenie şi alte afinităţi între anumite persoane. De exemplu, Antonescu este naşul lui Veronel Lungu. Nu era o afacere în care să investeşti fără să ai vreun dubiu. În plus, în ultimii ani înţeleg că se obţineau dividende din aceste investiţii într-un mod foarte suspect. Băgai un miliard de lei vechi acum într-un plasament şi într-o săptămână, maxim două, aveai profit 30%”, explică personajul în cauză. Reglementată de legea 297/2004, activitatea firmelor de brokeraj este verificată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în acest caz până în prezent nefiind depusă nicio plângere penală împotriva administratorului Harinvest SA în ciuda sumei reclamate ca fiind pierdută de către jucătorii de pe bursă.