Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto Facebook/Romeo Radulescu

ROMEO RĂDULESCU: Bani pentru disponibilizaţii de la Oltchim la prima rectificare bugetară

foto Facebook/Romeo RadulescuDeputatul independent Romeo Rădulescu i-a adresat un memoriu premierului interimar, Gabriel Oprea despre situaţia economico-socială gravă generată de imposibilitatea recuperării restanţelor salariale şi plata salariilor compensatorii pentru angajaţii disponibilizaţi la SC Oltchim SA, societate comercială aflată în insolvenţă.

Prin intermediul acestui memoriu, deputatul Romeo Rădulescu îi solicită lui Gabrile Oprea ca la prima rectificare bugetară din acest an, programată pentru luna iulie, să asigure şi stingerea conflictului deschis avut cu familiile oamenilor ce au fost disponibilizaţi la SC Oltchim SA ulterior intrării platformei chimice în insolvenţă.

Deputatul Romeo Rădulescu îşi bazeazî memoriul pe situaţia conflictuală acută de pe platforma chimică Oltchim Râmnicu Valcea, girată de reprezentanţii Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, care continuă să ignore confruntarea publică avută cu administratorii judiciari de către familiile oamenilor ce au fost disponibilizaţi ulterior intrării societăţii comerciale în insolvenţă.

„Vă semnalăm că în faţa pavilionului administrativ al combinatului chimic protestează şase persoane din grupul celor ce aşteaptă drepturile salariale promise de conducerea societăţii şi reprezentanţii Guvernului în momentul concedierii colective din 2013, iar o mare parte se află în greva foamei începând de luni, 22 iunie 2015.

Consider că s-a procedat greşit în momentul când s-a decis ca restanţele salariale şi plata salariilor compensatorii pentru angajaţii disponibilizaţi în urma intrării în insolvenţă să nu mai fie făcută de la bugetul de stat, ci de către administratorii judiciari, în cadrul planului de reorganizare al combinatului.

Din păcate, documentul depus de aceştia la Tribunalul Vâlcea pe 5 februarie 2015 stipulează că datoriile către salariaţii disponibilizaţi în anul 2013, care se ridică la circa 9 milioane de Euro, reprezintă creanţe salariale ce vor fi plătite în proporţie de 100%, în termen de 5 zile lucrătoare de la data vânzării Oltchim SPV, respectiv după privatizarea societăţii – planul de reorganizare acoperă 36 de luni de la data confirmării acestuia, cu posibilitatea de prelungire, conform legii.

Pe de altă parte, în acest an Guvernul a demonstrat că înţelege nevoia acordării imediate a unor măsuri de protecţie socială şi a emis Ordonanţa de Urgenţă nr. 19 din 10 iunie 2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.

Totodată, Executivul a emis HOTĂRÂREA nr. 444 din 10 iunie 2015 privind aprobarea unei sume din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2015 ce se va aloca pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Naţională închideri de Mine Valea Jiului S.A”, se arată în memoriul deputatului vâlcean.