Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Minerii de la Berbeşti-Alunu, în pericol să-şi piardă locurile de muncă

Complexul Energetic Oltenia anunţă că pentru mineritul vâlcean mai este finanţare doar pentru luna ianuarie a anului viitor

Peste 1000 de muncitori de la Exploatarea Minieră Berbeşti-Alunu sunt în pericol să îşi piardă locurile de muncă. Complexul Energetic Oltenia SA a trimis către Consiliul Judeţean Vâlcea o adresă urgentă prin care se anunţă că în buget mai există finanţare pentru EM Berbeşti- Alunu doar pentru luna ianuarie a anului viitor şi că s-a trimis către Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii un plan de concediere colectivă. Singura soluţie pentru ca minerii să nu rămână fără loc de muncă este ca EM Berbeşti-Alunu să treacă în administrarea CET Govora SA şi să se formeze, astfel, Complexul Energetic Vâlcea.

„Sunt vâlceni de-ai noştri, nu trebuie să-i lăsăm!”

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Dumitru Persu, i-a informat pe consilierii judeţeni de situaţia creată şi spune că minerii trebuie ajutaţi să îşi păstreze locurile de muncă: „Este adevărat, am primit o scrisoare de la CE Oltenia, Unitatea Minieră de Carieră Berbeşti mai are finanţare doar pentru prima lună a anului viitor. Există un plan de concediere colectivă pentru 2000 de salariaţi dintre care 1000 sunt de la Berbeşti. Avem la dispoziţie puţin mai mult de o lună pentru a realiza transferul UMC Berbeşti la CET Govora şi formarea CE Vâlcea. Dacă tot tergiversăm această numire de preşedinte interimar la Consiliului Judeţean cine se poate ocupa direct de această problemă? Gândiţi-vă la aceşti oameni, sunt vâlceni de-ai noştri, nu trebuie să-i lăsăm de izbelişte”.

„Situaţia e tragică, efectul e unul de avalanşă”

Dacă minele vor intra în conservare se va crea un efect de avalanşă, CET Govora urmând să nu mai aibă de unde să îşi achiziţioneze cărbunele necesar funcţionării activităţii. În plus, consilierul judeţean, Marcel Belciu, membru în Comisia de Formare a CE Vâlcea, spune că peste 2000 de vâlceni vor fi afectaţi de închiderea minelor: „Am primit vestea şi va trebui să definitivăm de urgenţă preluarea minelor, altfel cele două cariere nu mai au buget începând cu luna februarie. Singura măsură este definitivarea CE Vâlcea. Trebuie să fac un apel către toţi factorii de decizie, la factorii politici, la sindicate, trebuie să rezolvăm situaţia, nu este de joacă. Începând cu 1 februarie 2015 se intră în conservare. Este vorba de peste 2000 de oameni care îşi vor pierde locurile de muncă. Sunt 1300 de oameni care muncesc efectiv la cele două cariere, plus personalul care ne deservesc pe noi şi care lucrează la alte societăţi comerciale. O să fie un dezastru, efectul este de avalanşă care se rostogoleşte asupra platformei chimice. Gândiţi-vă că CET Govora nu va mai putea să achiziţioneze cărbune de la Berbeşti şi Alunu, mine care au fost făcute strict pentru a funcţiona în sistem cu platforma chimică. Ca o concluzie, o să fie o măsură care va duce la închiderea zonei din punct de vedere economic. Trebuie să ne reunim de urgenţă, să nu ţinem cont că vin sărbătorile de iarnă, altfel se alege praful şi pulberea de economia din Vâlcea”.
Demersurile de desprindere a EM Berbeşti şi formare a Complexului Energetic Vâlcea au început de aproape doi ani dar nu au fost finalizate nici până acum.