Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarul din Sălătrucel se războieşte cu DNA

La începutul lunii iulie a acestui an, primarul, viceprimarul şi alţi trei angajaţi ai Primăriei Sălătrucel au fost trimişi în judecată de DNA pentru fapte de corupţie. Aşadar, în vizorul procurorilor anticorupţie au intrat primarul Dumitru Drăghici, viceprimarul Vasile Miu, dar şi angajaţii Nicolae Dan Grecu – consilier local şi agent veterinar, Elena Cernea – secretar al primăriei şi Ion Mesia – contabil şi casier al primăriei. Pe rolul instanţei de judecată a Tribunalului Vâlcea a fost înregistrat un proces împotriva acestora pentru infracţiunile de folosire sau prezentare cu rea – credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, înşelăciune în formă continuată, conflict de interese, fals intelectual şi uz de fals. Numai că, aceştia nu-şi recunosc faptele, iar la acum le-au cerut judecătorilor Tribunalului Vâlcea să declare nelegal actul de sesizare a instanţei, dar şi să excludă probele administrate în cursul urmăririi penale.

Evident că magistraţii nu au băgat în seamă absurdităţile propuse de aceştia şi au respins cererile ca fiind neîntemeiate, dispunând începerea judecăţii de îndată. Conform unor surse judiciare, dosarul este unul destul de „gros”, iar probele împotriva întregii conduceri a Primăriei Sălătrucel sunt concludente şi le pot aduce acestora condamnări la ani grei de închisoare.

Au înşelat U.E. cu aproape 1,2 milioane lei

Povestea de corupţie de la Primăria Sălătrucel a început în anul 2010, atunci când viceprimarul Vasile Miu, cu ajutorul angajaţilor instituţiei, Dumitru Drăghici, Nicolaie Dan Grecu, Elena Cernea și Ion Mesia, s-a folosit de acte false, respectiv contracte de concesionare şi contracte de arendare, pe care le-a prezentat la APIA Vâlcea, având drept scop obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Prin cele două contracte, s-a concesionat, iar mai apoi arendat, pe o perioadă de 10 ani, o bucată de teren păşune de 320 de hectare către Asociaţia Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine şi Albine Sălătrucel. Numai că, conducerea Primăriei Sălătrucel şi angajaţii acestei instituţii au prezentat nişte falsuri ordinare, cu scopul ca, aparent, să facă dovada îndeplinirii criteriilor de eligibilitate în graba lor de a obţine, pe nedrept, fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.

Primarul a fost şi el implicat în această acţiune ilegală, liberalul Dumitru Drăghici a semnat acte şi a participat la luarea unor decizii prin care s-au realizat atât direct, cât şi indirect foloase materiale Asociaţiei Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine şi Albine Sălătrucel, în cadrul căreia deţinea funcţia de preşedinte. Prejudiciul creat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Vâlcea, prin săvârşirea infracţiunilor anterior menţionate, este de 1.314.470,93 lei, din care 1.188.589,76 lei, reprezentând fonduri europene şi 125.881,17 lei, reprezentând fonduri de la bugetul naţional.