Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ZOE CEAUSESCU S-A DUS LA PARINTII EI

       ” poate, dacă nu cerea deshumarea lor, mai trăia și azi!

             Luni, 20 noiembrie, a murit fiica dictatorului Ceaușescu. Suferea de cancer de mai bine de 10 ani. Dar nu numai boala a chinuit-o în ultima perioadă , ci și oprobiul opiniei publice. Avea 56 de ani și prieteni puțini. După un trecut glorios, a avut parte de un sfârșit mizerabil, la fel ca părinții și fratele ei. A fost datăafarădin serviciu, a locuit pe la rude, a refuzat orice ajutor, a vrut săsfârșească demn, în ciuda părerii generale că numai demnănu poate fi o odraslăa dictatorului. În locul ei, alții și-ar fi publicat biografia, pentru bani buni. Ea nici măcar nu ieșea în lume. Zoia Ceaușescu a murit celebrăpentru crimele tatălui său și anonimăîn matematică , știința în care obținuse un doctorat. Potrivit unui comunicat primit de la Spitalul Universitar „Elias”, unitatea spitalicească unde a fost internată, diagnosticul acesteia ar fi fost neoplazie colo-rectală, „o afecțiune cu multiple cauze fiziologice”. În urmăcu zece ani, fratele cel mic al Zoiei, Nicu Ceaușescu, se stingea din viațătot de cancer, în cazul lui, de ficat, într-o clinică din Viena, la doar 45 de ani. Simplăcoincidență? Legea tăcerii a fost aprobată, încă înainte de 1989, de coaliția pentru distrugerea României, aflatăîn spatele unui asasinat de tip stalinist. Pare sănu fie o coincidențămoartea recentăa celei ce a fost Zoe Ceaușescu – pe care încă nu a văzut-o nimeni și nici nu a filmat-o – în aceeași perioadă cu otrăvirea unui spion rus la Londra!  


          Zoe Ceaușescu, fosta Zoia Ceaușescu, sau Zoica, cum era alintatăde părinți, s-a născut la 2 martie 1950, în București. Toata viața ei a fost controlatăde Elena Ceaușescu, mai ales După venirea la putere a odiosului, în 1965. Ceaușeștii voiau ca fiica lor săaibăo viațăexemplară, plină de succese răsunătoare. Dar nu mai răsunătoare ca ale mamei, care trebuia săfie cel mai valoros om de științăal familiei. De aceea, Zoia a fost când ridicată, când coborâtăde pe culmile științei.  Zoe Ceaușescu a murit noaptea, în casa sa din Cotroceni. Prima datăa fost descoperităși diagnosticatăcu o gravăafecțiune la plămâni. Boala s-a întins, apoi, la colon și la gât. Înainte de ’89 era cunoscutăca „prințesa Epocii de aur”. Deși se bucura de privilegiile familiei sale, Zoe a avut de suferit din pricina controlului exigent al părinților. Așa cum povestesc apropiați ai familiei Ceaușescu, ea a avut o viațănefericită. Relațiile personale erau strict verificate chiar de cuplul de dictatori, în principal de Elena Ceaușescu, cea care își pusese fiica în vizorul Securității. În urma supravegherii, Elena Ceaușescu afla ce relații are și cine sunt prietenii fiicei ei. Miliția și Securitatea au fost de două ori în alertămaximă, în anii ’70, ca urmare a dispariției fiicei conducă torului statului, Nicolae Ceaușescu. În ambele cazuri, dispariția a avut loc în urma unor neînțelegeri dintre Zoe și părinți. Nefericita a rămas în memoria celor alături de care a lucrat, ca matematician, ca o persoanăbine pregătităprofesional, care nu a că utat săprofite de situația privilegiatăa familiei sale și care a făcut mult bine celor din jur, ori de câte ori aceștia au apelat la ea. S-a revoltat adesea împotriva tutelei părintești, cunoscutăfiind idila ei cu fostul ziarist de la „Lumea”, Mihai Matei, ceea ce a atras mânia Elenei Ceaușescu.

          Aceasta l-a exilat pe ziarist într-o țară africană(unde a și fost omorât!), pentru a-l ține cât mai departe de Zoe, aceasta suferind la rândul ei o puternică traumăpsihică atunci când a înțeles ce se ascunde în spatele suspectului deces. I s-a atribuit și o idilăcu scriitorul Petru Popescu, cu care se pare că Elena vroia săo că sătorească . Idila s-a curmat, însă , brusc, După ce Petru Popescu a decis să rămână în Occident. Ulterior și-a regăsit liniștea sufletească alături de un om pe care l-a iubit cu sinceritate și care la rândul lui a iubit-o. Controlul strict se manifestăși asupra legăturilor ei afective. În timp ce era elevăla liceul Jean Monet, se spune că s-a îndrăgostit de Petre Roman. Walter Roman și Elena s-au sfătuit ce săfacă să-i despartă. Așa a ajuns Petre student la Paris. Iar Zoia urmărităpas cu pas. Mai târziu, l-a cunoscut pe medicul ginecolog Dan Vincze, din Cluj. Se întâlneau la Predeal, vreme de un an, în fiecare joi. Mai plecau luni dimineața. Dacă Petre era evreu, Dan era ungur. Așa că Zoiei i-a fost interzisăși această legătură, care a durat șapte ani. Dan Vincze s-a că sătorit cu fiica unui preot. Avocata Paula Iacob, o altăapropiatăa familiei, a apreciat și ea ca Zoe „era o femeie foarte cultă, inteligentă, care, dacă i s-ar fi dat o șansăDupă Revoluție, ar fi fost de folos societății”. După că derea de la putere a cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu, copiii acestuia – Zoe, Nicu și Valentin – au fost ridicați și cercetați pentru subminarea economiei naționale și le-au fost confiscate mai multe bunuri.

          Ulterior, ei au fost eliberați și cercetați în stare de libertate. Apoi, în 1996, Parchetul General a dispus scoaterea de sub urmărire penalăa celor trei copii, pentru că faptele de care au fost acuzați nu au existat. Totodată, s-a dispus și revocarea măsurilor asigurătorii puse pe bunurile lor. Zoe Ceaușescu s-a rupt de societate și a preferat săse autoizoleze. Moartea fratelui mai mic, Nicu și a lui Florea Ceaușescu au „îndârjit-o” și mai mult. Rămăsese sălupte în instanțăîn două procese. Pe unul – cel prin care ceruse Muzeului de Arta restituirea unor bunuri – îl câștigase. Mai rămăsese cel prin care cerea „stabilirea identității celor îngropați în Cimitirul Ghencea, acolo unde figureazămormântul părinților săi”. Se pare că de aici i s-a tras

          La închiderea ediției:

          Corespondentul nostru din capitalăne-a comunicat că Zoe Ceaușescu a fost incineratăîn crematoriul Vitan Bârzești. În afarăde membrii familiei, la slujbăau fost prezente persoane publice din vechiul și actualul regim politic: Ion Dincă , Tudor Postelnicu, ªtefan Andrei, Ana Mureșan, Serghei Mizil, fostul general Neagoe, dar și Lucian Bolcaș sau Mădălin Voicu. Alături de aceștia au mai fost George Copos și soția sa, dar și membri ai personalului medical, care au îngrijit-o în timpul bolii. Pe lângăpersoane publice de prim rang foste și actuale, la biserică s-au înghesuit bucureșteni și provinciali anonimi..

Radu Dumitrescu