Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Soferi pregatiti-va

Gata cu indisciplina în traficul rutier

          Noul Cod Rutier, va intra în vigoare începând cu 1 decembrie. El va a fi unul ferm și drastic cu cei care vor încalca legea. Îmbunătățit După ultimele prevederi ale legislației rutiere europene, noul Cod Rutier reprezintă un pas important spre apropierea de standardele UE. însă , el este departe de a fi unul perfect. Amenzi drastice, puncte de penalizare, puncte amendă sau „procedura constatatului amiabil” sunt doar câteva dintre principalele prevederi noi ce trebuie respectate de la 1 decembrie.

Punctele de penalizare

          Potrivit noului sistem de punctaj orice șofer care încalcă legea își poate pierde permisul de conducere dacă acumulează 15 puncte. În momentul în care șoferul a ajuns la acest punctaj, el este înștiințat că trebuie să vină să-și depună, de bună voie, la Poliție, permisul de conducere. În caz contrar, în termen de 5 zile suspendarea va crește cu încă 30 de zile. Punctele de penalizare se prescriu După șase luni.

          Punctele de amendă

          Datorită prevederilor noului Cod Rutier, pentru prima dată în țara noastră se poate vorbi despre punctele amendă. Un punct amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie stabilindu-se în funcție de creșterea sau descreșterea salariului. Nici pietonii nu scapă de reglementările aduse de noul act normativ. Ei poartă întreaga vină dacă au traversat neregulamentar și dacă șoferul a respectat celelalte reguli de circulație. Procedura „constatatului amiabil” reprezintă o înțelegere în forma scrisă între două persoane care convin asupra unui accident de circulație. În situația în care nimeni nu este rănit, nu este prins sub influența alcoolului și nu sunt scandaluri, soferii implicați merg la societatea de asigurări fără a mai fi nevoiți să se prezinte la poliție.

Raul Pop