Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Supararea Francului

       Nu știu de ce, dar de la un rând de vreme, de când am avut ocazia să cunosc adevărata Față a liderului PNL Vâlcea Emilian Frâncu, pronunț cu voce tare un nou nume pentru acest partid: Partidul Neroziei Luptătoare. Văzând cele ce se întâmplă la nivel central, dar și cele de pe la noi, mi se confirmă că PNL este mult prea rupt de realitățile cotidiene. Nu mai există decența, trufia și îngâmfarea premierului Tăriceanu, dar și a Frâncului de pe la noi, este inexplicabilă pentru mulți, iar în Față au ieșit oameni fără credibilitate, ce se războiesc nu cu PSD, ci cu PD, atât la nivel național, cât și zonal. Un exemplu elocvent, în acest sens, este și liderul liberal județean. La PNL Vâlcea, numai el există, numai el are drept de decizie, hotărârilor de partid li se dă un iz de democrație prin oamenii lui bine plasați și scenarii îndelung exersate. Nemulțumirea se instalează cuprinzător. Ceva îmi indică faptul că și liberalii vor ajunge ca PNțCD. Orgoliile, luptele și interesele obscure vor conduce la dispariția lor de pe scena politică și asta deoarece pentru unii lideri contează mai mult contul gras obținut făcând jocuri politice decât ce se alege de partidul lor. Frâncu excelează în asta, condus de două grupuri de interese locale. Tăriceanu și grupul său din PNL, conduși de grupul de interese în spatele că ruia se află Patriciu, sacrifică țara pentru interesele lor. Nici nu-ți vine să crezi. Nici Ceaușescu n-a „lucrat” țara pe Față cu atâta nepăsare.

       Nimic nu-i interesează, doar afacerile lor, acoperirea corupției și, cât mai multă propagandă electorală. Sesizând lucrul acesta, am demarat critici de presă corecte și usturătoare, luându-l în vizor pe deputatul Emilian Frâncu, pentru faptele lui politice anacronice, de slabă calitate și dictatoriale. Crezându-se deștept mai mult decât pare, el i-a marginalizat pe autenticii liberali vâlceni, numind în punctele nodale ale organizațiilor municipale și din comunele teritoriale (cu mici excepții) oameni de paie, lipsiți de personalitate, navetiști pe la mai multe partide din întregul spectru politic județean, de la stânga la dreapta. Așa se face că sub comanda Frâncului găsim, în funcții de conducere, PRM-iști, PNțCD-iști, PSD-iști, PC-iști, un PUNR-ist, etc., în timp ce liberalii cu ștate vechi în organizație se află trași pe linie moartă. Simțind că dăm tonul la niște critici care nu-i convin, liderul PNL ne-a propus un contract de publicitate, crezând că ne-a și cumpărat cu asta, cerându-ne mediatizarea activității lui parlamentare în județ. Deși știa că nu este în politica noastră redacțională să menajăm pe cineva când greșește, „El lidero” s-a supărat tare rău pe noi, cerând bășcă lios anularea contractului. Am acceptat cu ușurare, tocmai pentru că semnale îngrijorătoare ne-au parvenit din anturajul său politic și parlamentar, dezvăluind un alt fel de Frâncu.

       Nu mai este omul pe care l-am ajutat gratis în campania din 2004, dorindu-ne ca un coleg din presă să fie angajat în lupta politică , care să susțină nevoile oamenilor, dar și ale jurnaliștilor. Nu a făcut nimic, nici pentru unii, nici pentru alții. S-a șulfit, iar plugul avantajelor lui merge bine. Atunci când i-am fost alături, mizam pe clarviziunea lui de jurnalist, experiența din mass-media, uitând, totuși, că el, în presă, a făcut doar figurație, scriind sau plagiind texte sordide pentru broșurele de „Sex și crimă” și a umblat din ușă-n ușă, pe la directorii vâlceni, cu geanta de „intelectual” în mână, semnând contracte de publicitate, pe sume jenante, cu firmele vâlcene care își doreau reclamă la postul său TV. Acum aud că într-o conferință de presă a menționat că supărarea noastră pe el și critica la care îl supunem vine de la neplata unei sume de 3 milioane de lei. Cică ar fi refuzat să ne plătească un contract sau nu mai știu ce bălărie contractuală și ne-am supărat. Este un mare neserios. Știu că în politică minciuna este hlamida celui care promite avantaje electoratului, dar nici chiar așa. Liderul PNL este un  mincinos congenital. Nici poveste de așa ceva. Îi vom publica, în curând, contractul, ca să se vadă că am renunțat la el, în timpul ultimei luni, când nici nu i-am  mai înaintat factura pentru serviciile consumate. Nu înțeleg cum de apelează la astfel de josnicii un intelectul. A preluat „tehnica” unui doctor vâlcean, care, supărat chiar și pe el, șeful lui de partid, a afirmat public că Frâncu i-ar datora aceeași sumă de bani.

       Marota celor trei milioane de lei vechi, a reânviat! Iar penelistul șef  s-a tâmpit. Nici Rin Tin Tin „“ul lui de acasă nu-l mai crede și asta pentru că știe și el că taică -so este un zgârcit recunoscut, având o colonie de arici în buzunarele cusute. Ca prevenție. Cât privește educația Frâncu este gurmandul care, la o sindrofie, a fost văzut mâncând resturile din farfurii și asta nu pentru că nu a fost invitat, ci pentru că a ajuns prea târziu la eveniment și l-a sărit rândul la bucate. Nu voiam, acum, să-l mai bag în seamă, cum, de altfel, se întâmplă de ceva vreme, dar nu-l puteam lăsa nepedepsit public pe acest politician mincinos. Mă scârbește răutatea ce-l domină, mă irită zâmbetul lui tâmp care-l însoțește când vorbește despre primarul Gutău, mă enervează prostia electorilor când votează astfel de specimene, oameni lipsiți de scrupule, cu armată nefăcută și copilăria neterminată, nevolnici politicieni. Toate astea mă determină să-l las în plata Domnului pe individ, revenind la Partidul Neroziei Luptătoare. Oare de ce nu poate un premier de dreapta să reziste mai mult de 2 ani? Încerc să răspund la întrebare, dar fără a avea pretenția că am dreptate. Este numai o părere observativă. Un premier de „dreapta”, cred eu, nu este reprezentativ pentru marea masa a populației pe care o guvernează.

       Liberalul, prin excelență, este întreprinzătorul, cel care face o afacere durabilă, cel care are un capital pe care-l mărește prin profit, este patronul însuși. Când ajunge șef la guvernare trebuie să facă reforme care să satisfacă oameni ca el, adică pe patroni. Celelalte puncte din programul de guvernare și care vizează marea masă de alegători, cum ar fi securitatea socială, diminuarea șomajului, sănătatea, pensiile, învățământul, etc. sunt lăsate mai la urmă, dacă nu chiar „uitate”. Ori pentru a duce la bun sfârșit un mandat politic, măcar trebuie să te faci că faci ceea ce ai promis la „înscă unare”. După părerea mea o coaliție între dreapta și stânga, ambele moderate, ar fi o soluție pentru un guvern: ministere ca de exemplu cel de Finanțe, Bănci, Industrie, să fie încredințate liberalilor, iar de Sănătate, Apărare, Afaceri Interne, să se ocupe stânga. Așa cel puțin „știe dreapta ce face stânga și vice-versa”. Deși se conturează o alianță PNL-PSD, pare să nu fie așa După ce a suferit prigoana minerilor lui Ilici și batjocora pesediștilor de la el din institut, unul din amicii mei, liberal nu tocmai convins că partidul din care face parte s-a maturizat până acum, se arată sceptic privind circul din  Alianța DA. El spune că , PD-iștii vor face joncțiunea cu PSD-iștii și că , se pregătește, de pe acum, propulsarea partidului liberal în neant.

       În acest context, până la următoarele alegeri, România își va retrage trupele, „stupid people” va sări în sus de bucurie, liberalii vor încerca să câștige alegerile, Tăriceanu să fie, probabil, președinte, iar boierimea să-și păstreze privilegiile și bogățiile. Să ne scuipăm în sân! Nu-l vreau scos din decorul politic nici pe Tăriceanu și nici pe Frâncu. Circul fără ei, nu este circ. Trebuie să critică m și noi pe cineva, pe nevolnicii politruci contemporani conturați. Pe aceia aflați în cârdășie cu grupuri de interese obscure, susținuți și manipulați de oameni de afaceri social democrați ca lideri trădători ai idealurilor liberale contemporane. În 2008, amândoi vor fi două cantități neglijabile, uzați moral până la scârbire

Romeo Popescu