Acasă Arhiva De Sfanta Maria inspectorii OJPC au impartit amenzi

De Sfanta Maria inspectorii OJPC au impartit amenzi

         ” Controale în târgurile din județ

 

        Marți, 15 august a.c., în toată țara s-a sărbătorit Adormirea Maicii Domnului, ocazie pentru ca în județul nostru săfie organizate târguri, iar credincioșii sămeargăla biserică pentru a aprinde o lumânare. Cei care poartănumele de Maria sau Marian au sărbătorit cu mare fast această sărbătoare, iar alții, mai puțini norocoși au lucrat. Este  și cazul inspectorilor  de la Oficiul pentru Protecția  Consumatorului Vâlcea, care și-au început activitatea la fel ca în orice zi obișnuită. În calitate de reprezentant al presei, am rugat-o pe doamna Ștefoane cu câteva zile în urmă, săîmi permită participarea la un control împreunăcu o echipăde inspectori a OPC.  Zis și făcut!

         La ora 8 și jumătate, toții inspectorii Oficiului pentru Protecția Consumatorului, împreunăcu directoarea Daniela Ștefoane, au hotărât traseul care trebuia săfie urmat și sesizările pe care  aceștia trebuiau săle verifice, iar eu eram pregătităpentru a vedea cum se desfășoarăactivitatea unui salariat al OPC.

După ședință, am pornit pe traseul Râmnicu Vâlcea Costești alături de inspectorii OPC Gheorghe Mateescu și Laura Dințoi. Prima oprire, După aproape o orăde mers cu mașina, am făcut-o la PF Sandu Nicoleta SRL din comuna Costești.  Inspectorii primiserăîn cursul săptămânii o sesizare că la această societate comercialăse vinde băuturăla pahar. Aici, cei doi s-au prezentat în fața patroanei societății și i-au  explicat motivul pentru care se aflau acolo. Primul lucru pe care Nicoleta Sandu l-a spus inspectorilor a fost: „Ați venit degeaba, noi nu avem nereguli. Nu avem produse expirate!”. Numai că inspectorii nu ascultăvorbele, ci controlează. Asta au și făcut cei doi. În magazinul și barul aparținând Nicoletei Sandu s-au găsit mai multe produse expirate și anume: detergent de vase, șampon, cremăde mâini, margarinăși vopsea SIGMA pentru hainele din piele. Văzând produsele, femeia nu a putut decât săse scuze spunând că de vinăsunt cei de la depozitul de unde a cumpărat produsul care au înșelat-o și i-au dat produse neconforme standardelor de calitate. Și cum românul nu-i român dacă nu aruncă cu piatra și în curtea vecinului, femeia a început săle povestească inspectorilor și de vecinii care prestau activități comerciale și care nu erau „în ordine”. Inspectorii au informat-o pe Nicoleta Sandu că are tot dreptul săfacă o reclamație la Oficiul pentru Protecția Consumatorului, reclamație care apoi va fi verificatăpentru a se vedea dacă este întemeiată. Ceea ce este și foarte adevărat este faptul că inspectorul verifică sesizările, controleazăîn funcție de tematica de control stabilităprin lege, iar de cele mai multe ori verifică și societăți pe care le întâlnește în drumul lui prin diferite localități și unde observănereguli.  De asemenea în timpul controlului, femeia convinsăcă vecinii, societăți comerciale sau persoane fizice, au fost cei care i-au adus OPC-ul pe cap, s-a rugat de inspectori săîi arate reclamația primită. Lucru care nu s-a întâmplat deoarece inspectorii, bine pregătiți, i-au explicat acesteia că nu au voie, prin lege, săfacă un asemenea lucru. Pentru neregulile găsite, Gheorghe Mateescu și Laura Dințoi au aplicat o sancțiune în valoare de 500 lei noi.  După ce am plecat de la PF Sandu Nicoleta SRL, ne-am oprit la târgul de la Costești. Și aici, cei doi inspectori au acționat conform legii și atribuțiilor pe care le au prin fișa postului. Mai întâi am făcut o plimbare prin târg și am observat cum își desfășoarăactivitatea agenții economici prezenți. Nereguli foarte mari nu am găsit. Inspectorii au dat, în târg, două avertismente pentru neafișarea numelui societății comerciale și o amendăîn valoare de 5 milioane.

         Amenda a fost datăsocietății PF Adam Marcela SRL deoarece comercializa pistoale de jucă rie cu bile, acestea fiind periculoase oamenilor și, în special, copiilor despre care nu o datăam auzit că și-au provocat răni folosind acest tip de jucă rie. Inspectorii i-au explicat doamnei Adam de greșeala pe care a făcut-o, iar aceasta  s-a conformat acceptând amenda ce i-a fost datăfărăcomentarii. Ziua a fost una obositoare pentru inspectorii Laura Dințoi și Gheorghe Mateescu a că ror misiune este săne informeze și săne protejeze pe noi, consumatorii, de pericolul pe care îl reprezintăabaterile agenților economici în ceea ce privește protecția consumatorului.

                                                                                                   ” Cristina PÎRVU

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.