1

Primarul comunei Francesti arestat pentru luare de mita

miercuri, 12 iulie a.c., instanța Judecă toriei Rm. Vâlcea a admis propunerea procurorilor de a emite pe numele primarului un mandat de arestare de 29 de zile

       În plină campanie Antișpagă, demaratăde Instituția Prefectului Vâlcea, județul nostru se confruntă cu cazuri de corupție în rândul aleșilor locali. În aceste zile, întreg județul este bulversat de aflarea acuzațiilor de corupție care planeazăasupra unor edili locali. După ce primarul Mircea Gutău și vicele Nicolae Dicu sunt cercetați de DNA pentru luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită, un alt primar din județ a intrat sub lupa procurorilor anticorupție. Este vorba despre primarul comunei Frâncești, Dan Nicolaescu, care este cercetat de procurorii vâlceni pentru săvârșirea aceleiași infracțiuni. Miercuri, 12 iulie 2006, Parchetul a emis ordonanța de reținere pentru 24 de ore pe numele primarului, acesta fiind reținut și introdus în arestul I.P.J. Vâlcea. Tot în aceeași zi, la Judecă toria Vâlcea, a avut loc procesul prin care s-a judecat propunerea de arestare preventivăpentru 29 de zile, în baza referatului întocmit de procurorul care a instrumentat cazul, iar instanța a admis cererea procurorilor. Procurorii și polițiștii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, din cadrul I.P.J. Vâlcea, sunt cu ochii pe primarul din Frâncești încă din luna februarie 2006, când au fost sesizați de patronul unei societăți comerciale. Constantin Duțulescu, administratorul SC COVAMAR SRL, le-a spus polițiștilor că în luna iunie 2005 i-a dat primarului Nicolaescu suma de 8.000 USD pentru a-i facilita câștigarea unei licitații pe teritoriul comunei Frâncești. Banii i-au parvenit primarului în 3 tranșe. Licitația pentru construcția unui pod a avut loc, însă câștigă toare a fost Regia județeană de Drumuri și Poduri Vâlcea și nicidecum firma lui Duțulescu. Patronul a fost dus cu vorba de primar, însă în momentul când a văzut că nu este el câștigă torul licitației acesta a decis săfacă plângere penalăîmpotriva lui.

       PSD sau PD?

       Acum când primarul din Frâncești se aflăîn arest pentru infracțiunea de luare de mită, liderii partidelor politice vâlcene se sfiesc sărecunoască al cui membru mai este. Cert este că Dan Nicolaescu a candidat la primărie pe lista Partidului Social Democrat. Din 2004, el a fost curtat atât de liderul PNL, Emilian Frâncu, cât și de senatorul PD, Dorel Jurcan. Soția lui Dan Nicolaescu este președinta organizației PD din Frâncești  și din câte se pare și primarul a cochetat cu ideea de a deveni democrat. Senatorul PD, Dorel Jurcan susține însă că nici vorbăde înscrierea primarului în rândurile democraților. „Am discutat într-adevăr cu el despre înscrierea în PD. A venit la noi, dar nu s-a manifestat ca un membru de partid serios, pentru că l-am văzut la Vlădești cu șepcuțăroșie pe cap, făcând campanie electoralăpentru candidatul PSD, Sorin Ghiță”. De cealaltăparte, președintele PSD, Ioan Cîlea, nici usturoi n-a mâncat și nici gura nu-i miroase. „Nu știu mare lucru. Am înțeles că de două luni de zile n-a mai activat la noi la partid. A plecat de la PSD. Nu mai este membrul nostru. Cât despre ceea ce a făcut nu vreau săcomentez până nu se pronunțăjustiția” a încheiat președintele PSD Vâlcea, Ioan Cîlea.