Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Nicolaescu ii pune la munca pe doctori

Medici sau măturători? ” asistentele, infirmierele și medicii trebuie să presteze muncă voluntară în „folosul comunității”, adunând gunoaiele din spitalele unde își desfășoară activitatea ” „nu știu dacă la ora actuală este sau nu curățenie în spital, însă am văzut că După scandalul cu Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, în fiecare zi erau controale, în frunte cu directoarea, și au că utat miyeria și pe sub paturi. Orice minune ține trei zile Acum mai stăm o lună să se adune gunoaiele”- ne-a spus Florian Ghiță, medic legist

Medicamente insuficiente, aparatură învechită acestea sunt lipsurile majore cu care se confruntă mai toate spitalele din România. În ultima sa videoconferință, ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu, s-a arătat nemulțumit de faptul că în spitalele din România nu se respectă condițiile igienico-sanitare. Însuși președintele României, Traian Băsescu, a atras atenția asupra molozului din curtea Institutului de Pneumologie „Marius Nasta„. „Cred că nu mai este nevoie să conving pe nimeni de faptul că activitatea medicală, prin excelență, se desfășoară într-un mediu în care ordinea și curățenia ar trebui să se situeze pe primul loc. Din păcate, sunt tot mai multe situațiile în care ni se semnalează faptul că , în spitalele noastre, aceste lucruri elementare lasă de dorit”– a spus Eugen Nicolăescu. El a sugerat personalului medical din toate unitățile sanitare, din țară , să demareze operațiuni de curățire a curților spitalelor, saloanelor, cabinetelor și coridoarelor. Astfel, asistentele, infirmierele și medicii trebuie să presteze muncă voluntară în „folosul comunității”, adunând gunoaiele din spitalele unde își desfășoară activitatea. De asemenea,  Nicolăescu susține că lipsa curățeniei și igienei din spitale se datorează „managementului defectuos, nerespectării normelor existente de igienă, indolenței și obișnuinței cu mizeria”.

„Orice minune ține trei zile”- spune Florian Ghiță, medic legist

Redactorii Vocea Vâlcii au vrut să vadă ce părere au medicii vâlceni din Spitalul Județean Vâlcea despre cerința ministrului Eugen Nicolăescu. Majoritatea s-au arătat indignați de această măsură, spunând că timpul nu le permite să se mai ocupe și de curățenia din spital. „Nu mi se pare normal ca medici să iasă la curățenie. Consider că avem destulă treabă pe linie medicală. Nu este vorba că nu vrem să muncim, însă spitalul la ora actuală este plin de pacienți și noi abia facem Față . Ministrul ăsta face declarații de dragul impresiei artistice și spune numai tâmpenii”– ne-a declarat Alexandru Turcitu, șeful secției Boli Interne din cadrul Spitalului Județean Vâlcea. Medicul legist, Florian Ghiță, spune că problema curățeniei în spital se poate rezolva ușor dacă directorul își dă interesul. „Pe lângă medici, există personal de întreținere care stă mai mult degeaba. Nu știu dacă la ora actuală este sau nu curățenie în spital, însă am văzut că După scandalul cu Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, în fiecare zi erau controale, în frunte cu directoarea, și au că utat mizeria și pe sub paturi. Orice minune ține trei zile Acum mai stăm o lună să se adune gunoaiele”– ne-a spus Florian Ghiță.

„Nu mă interesează ce spune ministrul”

O parte din medicii vâlceni nici nu au auzit de nemulțumirile ministrului Sănătății sau de cerințele lui, însă spun că nu-i interesează prea tare părerile sale. Carmen Erbașu medicul cabinetului de Neurologie din cadrul Spitalului Județean Vâlcea spune: „Nu am auzit această declarație a ministrului și sincer nu mă interesează ce spune. Mai mult de atât nu vreau să comentez”. Pe de altă parte, Adelina Radu, medic la Secția de Boli Interne din cadrul Spitalului Județean Vâlcea, ne-a declarat că dacă în fișa postului va fi specificată și atribuția de a face curățenie, atunci se va conforma. „Consider că fiecare trebuie să aibă grijă de curățenia din cabinetele unde își desfășoară activitatea. până la ora 13.00 (11 iulie a.c. n.r.) am avut peste 65 de consultații și nu am timp și de curățenie. însă , cred că spitalul are personalul necesar pentru a se ocupa de curățenie”– ne-a declarat Adelina Radu. Elena Bădulescu, medic endocrinolog, s-a arătat extrem de iritată de spusele ministrului: „Să fac curățenie în spital nu intră în atribuțiile mele de serviciu. Nu mă interesează părerea ministrului”.

Operațiunea de curățenie în spital s-a încheiat

Managerul general al Spitalului Județean Vâlcea, Georgeta Săliște, consideră că nu este necesar ca medicii să iasă în curtea spitalului pentru a face curățenie, deoarece, spune ea, unitatea are suficient personal auxiliar care să se ocupe de această problemă. „Medicii trebuie să își desfășoare activitatea lor medicală și nu e treaba lor să rezolve problemele administrative. În Spitalul Județean s-a încheiat deja operațiunea de curățenie, iar pentru aceasta a fost implicat personalul auxiliar”– ne-a declarat Georgeta Săliște. În Spitalul Județean Vâlcea, sunt angajate la ora actuală peste 330 de infirmiere, spălătorese și îngrijitoare. Cu toate acestea, la nivel de minister s-a luat hotărârea că în spitalele din România nu este suficientă curățenie, motiv pentru care Eugen Nicolăescu s-a gândit să pună și medicii să dea cu mătura.