Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

POTOPUL A INUNDAT JUMĂTATE DIN JUDEŢ

În perioada 22 – 24 octombrie, s-au înregistrate cantități record de precipitații, cele mai mari fiind la Malaia – 116,6 l/mp, Horezu – 77,5 l/mp. Viiturile au afectat atât gospodăriile oamenilor, cât și drumurile naționale, podurile și podețele. În orașul Horezu două case au fost luate de ape, oamenii reușind săse salveze de furia viiturii în ultima clipă

Imagini apocaliptice: oameni deznădăjduiți plângând în fața potopului nimicitor, poduri rupte și sate întregi lăsate în beznă. Iadul pe pământ. Din păcate, însă , e cruda realitate. După ce au muncit pe brânci, mulți dintre vâlceni și-au văzut agoniseala de-o viațăluatăde apele furioase. Cu chipurile transfigurate de durere, ei murmurau: „A venit potopul !”. Ploile au făcut ravagii în județul Vâlcea. Încă de luni, 22 octombrie, în județul nostru s-a instalat Codul Galben, meteorologii avertizând asupra producerii unor calamități naturale. Autoritățile locale au luat în serios acest avertisment și au acționat prompt în orice situație, dar în zadar… Din păcate, ploile nu au încetat, ci din contrăs-au întețit. Astfel că , marți, 23 octombrie, s-a instalat Codul Portocaliu, autoritățile județene instituind serviciului de permanențăpentru situații de urgență. Potrivit ultimului raport al Instituției Prefectului Vâlcea, în perioada 22 – 24 octombrie, s-au înregistrat cantități record de precipitații, cele mai mari fiind la Malaia – 116,6 l/mp, Horezu – 77,5 l/mp, Oteșani – 69,0 l/mp, Cerna – 63,4 l/mp, Vaideeni – 63,0 l/mp. Viiturile au afectat atât gospodăriile oamenilor, cât și drumurile naționale, podurile și podețele. Malaia a fost localitatea cel mai grav afectatăde ploile torențiale, DN 7A fiind inundat pe o lungime de 70 de metri. De asemenea, în orașul Horezu două case au fost luate de ape, oamenii reușind săse salveze de furia viiturii în ultima clipă.

Drum întrerupt între Malaia și Voineasa

La sfârșitul săptămânii trecute, în zona Malaia – Voineasa a nins, iar de luni au început ploile abundente, înregistrându-se un record de precipitații în acea zonă, 116 litri pe metrul pătrat. Astfel că , în dreptul localității Malaia, pe DN 7A, la kilometrul 27, drumul ce leagăBrezoiul de stațiunea Voineasa, a fost acoperit cu ape de peste un metru, ape ce au venit de pe versanții munților. Circulația a fost blocatămai bine de zece ore, iar intervenția angajaților de la Inspectoratul pentru Situații de UrgențăVâlcea și Regia de Drumuri și Poduri s-a dovedit a fi extrem de dificilădatorităploii și a torenților care curgeau în continuu de pe versanți și care antrenau pietre și crengi. Autoritățile locale au convocat imediat Colegiul Județean pentru Situații de Urgență- Grupul de suport tehnic pentru inundații – în ședință, la Primăria Comunei Malaia. S-a luat hotărârea de a trimite în zonăo echipăde intervenție formatădin 20 de reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgențăși 10 jandarmi. De asemenea au fost trimise mai multe utilaje aparținând Direcției Apelor Olt, societăților Hidroelectrica și Forconcid. „Pe DN7 A la kilometrul 27, din cauza colmatării unor podețe pe o lungime de 70 de metri, s-a format o peliculăde apa de circa 0,5-0,8 m. S-a circulat cu dificultate, traficul a fost redus. Creșterea rapidăa debitelor a impus luarea măsurii de evacuare, prin goliri de fund, a apei din lacul Brădișor, concomitent cu uzinarea la capacitate. Au fost afectate lucrările Administrației Naționale a Apelor Române de casetare a albiei, aflate în curs de execuție și este în pericol de afectare conducta de alimentare cu apăa municipiului Rm. Vâlcea din sursa Brădișor” – ne-a declarat Radu Renga, subprefectul județului Vâlcea. Mai mult decât atât, în localitatea Malaia 10 locuințe au fost inundate, două dintre ele fiind în pericol de prăbușire și 2 anexe gospodărești au fost distruse. De asemenea, au fost afectate apărări de maluri pe o porțiune de 6 kilometri, 1 pod, 6 podețe și două 2 punți pietonale.

Două case din Romanii de Sus, luate de ape

Luni noaptea spre marți, două familii din satul Romanii de Sus, că tunul Săliște, au trăit o adevăratădramă. Ei au privit neputincioși cum apele învolburate le-au luat casele și cu ele toată agoniseala de-o viață. Nu au reușit să-și salveze decât copiii și săscoatădin case câteva haine. Ion Șerban – 33 de ani, ne-a povestit că După ce și-a luat copiii în brațe și i-a dus la socrii, a încercat toată noaptea sămai salveze câteva bunuri din casă. „Nu am mai putut lua decât câteva plăci de pe casăși ușa, nimic altceva. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că nu au pățit nimic copiii mei. Am un băiat, Liviu de 2 ani și o fetiță, Denisa de 7 ani. Acum nu știu ce săfac. Am muncit din greu săle asigur un acoperiș deasupra capului și acum Dumnezeu mi l-a luat și p’ăsta” – ne-a spus Ion Șerban cu ochii în lacrimi. Proprietarul celei de-a doua case care a fost luatăde ape se numește Doru Humulescu. Din casa lui nu a mai rămas decât acoperișul, restul fiind luat de viitură. El, împreunăcu soția și cei doi copii ai săi, s-a refugiat la vecini.

„Nu am mai văzut niciodatăun astfel de potop”

Marți dimineața, zeci de săteni din că tunul Săliște erau adunați pe malurile râului Romani. Ei se temeau pentru viața lor și a copiilor lor, precum și pentru faptul că dacă ploaia nu înceteazăriscă să-și piardăgospodăriile. Cornelia Grancea, de 42 de ani, ne-a mărturisit că nu a mai văzut niciodatărâul Romani atât de învolburat. „După ce că eram amărâți, acum ne-a mai pedepsit și Dumnezeu. Nu știu ce vom face. Ne este foarte frică Azi noapte am crezut că vine sfârșitul lumii. Nu mai văzut niciodatăun astfel de potop. Dacă mai plouăne ia cu totul ” – ne-a spus Cornelia Grancea.

Primarul localității Horezu, Gheorghe Niță, ne-a declarat că cele două case luate de viiturăerau construite fără autorizație pe albia majorăa râului Romani. El spune că va face tot ceea ce îi stăîn putințăsă-i ajute pe oamenii nevoiași. „Dacă erau puse într-un loc mai sigur, nu le lua apa, dar, din păcate, casele au fost amplasate aiurea. Săptămâna viitoare le vom repartiza niște loturi de pământ și-i vom ajuta cum putem să-și construiască alte case. Toate dezastrele astea se datoreazăfaptului că de 15 – 20 de ani nimeni nu a mai lucrat în râuri săle curețe. Știm cu toții că pe malurile râurilor cresc tot felul de lăstari. Aceștia, în timp, au devenit pomi, iar rădăcinile lor în apăau creat o adevăratăvale. Astfel, apa este aruncatădintr-un mal în altul. Acesta este fenomenul, rupere de maluri, care ne creeazăo grămadăde probleme pe toate râurile din județ” – ne-a mărturisit primarul orașului Horezu, Gheorghe Niță.

Horezu, fără apă potabilă

Peste 3.000 de persoane din orașul Horezu au rămas fără apăla robinete. Asta pentru că viitura a afectat grav și aducțiunea cu apăa localității, șase tuburi a câte 5 metri fiecare ce făceau parte din rețeaua de captare de apăfiind practic smulse. „Am deplasat deja utilajele în zonă, dar mai așteptăm un excavator, un buldozer și o macara de la Direcția Apelor Olt. Sperăm săputem interveni cât mai repede, însă numai în condițiile în care ploaia se va opri. După scă derea debitului, se va lucra zi-luminăpentru repararea alimentării de apă” – ne-a mai spus primarul Gheorghe Niță. până la rezolvarea problemelor, conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență”General Magheru” al județului Vâlcea a transportat cisterne de apăpotabilăîn cantitate de peste 5.000 de litri.

Locuitorii din Vaideeni riscă săfie inundați

În localitatea Vaideeni, sute de gospodării riscă săfie inundate, cantitatea de precipitații că zute depășind 63 de litri pe metrul pătrat, iar rețeaua de apăpotabilăa localității a fost afectată. Debitul crescut al râului Luncavăț a inundat o casă, iar copacii prăbușiți au deviat cursul apei. În zonăsunt afectate un drum comunal și unul forestier spre Valea Luncavățului. Peste 250 de familii din zona Valea Râului Cerna ajung cu greu spre gospodării, drumul de acces fiind îngreunat de arborii prăbușiți. „Am intervenit încă din prima clipăși am reușit sărezolvăm cât de cât problemele. Oricum am instituit serviciul de permanență. Cred că aceste probleme se datoreazăfaptului că în albia minorăa Cernei au fost plantați arini” – ne-a declarat Ivan Jinaru, primarul comunei Vaideeni.

Alte 6 localități vâlcene, sub ape

Alte localități afectate de inundații au fost comuna Costești, unde culeele podului ce trece peste pârâul Bistrița au fost spulberat, 6 gospodării și 12 hectare de teren arabil au fost inundate și 4 punți pietonale distruse. De asemenea, în comuna Tomșani 5 punți pietonale ce asigurau legătura spre 41 de gospodării din satele Chiceni, Băltățeni, Foleștii de Sus și că tunul Boereasca au fost parctic distruse, oamenii rămânând izolați. În comuna Slătioara au fost inundate 2 gospodării, 7 hectare teren agricol, iar 6 drumuri sătești au fost afectate. Viiturile au făcut ravagii și în orașul Brezoi. Acolo, 2 podețe, 2 punți pietonale, 2 apărări de maluri și un drum comunal pe o lungime de 2 kilometri au fost practic spulberate de viituri. La Berislăvești platforma drumurilor județene 703 N (Parcul Național Cozia – Releu Cozia) și 703 G (Jiblea – Berislăvești) a fost practic distrusă, circulația rutierăspre județul Argeș fiind întreruptă. În comuna Cernișoara, au fost afectate două poduri, o punte pietonalăce asigura accesul a trei gospodării și DJ 114 C în punctul „La Margine Nicolae”.

În beznă

Vântul foarte puternic, ploile abundente și descă rcă rile electrice au afectat mai multe instalații de distribuție a energiei electrice de medie și joasătensiune. Asta a determinat întreruperea alimentării cu energie electrică a consumatorilor din mai multe localități cum ar fi: linia 20 KV Bălcești – Iancu Jianu, linia 20 KV Marcea – UHE Ionești, linia 20 KV Horezu – Pietreni, linia 20 KV Baraj Vidra – Voineasa, linia 20 KV Horezu – Costești, linia 20 KV Iancu Jianu – Petrol 2 și linia 20KV Drăgășani – Pesceana. De asemenea, 20 de posturi de transformare au fost avariate, iar două localitățile Stoilești și Bălcești au rămas fără energie electrică .