Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Politicienilor le este frică de votul uninominal

Deocamdată, niciunul dintre partidele care conteazăpe eșichierul politic vâlcean, nu a desemnat candidații care vor fi puși pe listele de parlamentari sau consilieri, fie ei locali sau județeni. Liderii politici susțin că este prematur săfacă , deocamdată, astfel de aprecieri cu privire la cei cu care vor ieși „în Față ” la alegeri. Putem, însă , săfacem câteva bănuieli. PSD Vâlcea ar putea propune, așa cum se vorbește pe la colțuri, pe liste, la Camera Deputaților, pe Ion Cîlea – actualul președinte al social-democraților vâlceni. Gurile rele din partid spun, însă , că nu ar fi cea mai potrivităalegere având în vedere că social-democratul nu are mare trecere la electorat și nici nu ar face prea mare onoare județului, în Parlament

 

Votul uninominal este un tip de scrutin menționat în legislația sistemelor electorale, practicat în state precum SUA și Marea Britanie. Acest tip de scrutin reprezintămodul de alegere direct al unor candidați individuali, opus sistemului de alegere pe liste întocmite de că tre partidele din viața politică a unui stat. Votul uninominal este un sistem de vot majoritar ce se bazeazăpe o procedurămajoritară(votul pe liste fiind un sistem proporțional) și este întâlnit și sub formula „câștigă torul ia totul”. Principalele caracteristici ale acestui tip de vot constituie faptul că permite apariția unor guverne stabile ca urmare a majorități stabilite prin vot, dar și faptul că are drept consecințănereprezentarea segmentului de electorat care a votat candidatul (sau lista) învins. Pe scurt, este un mecanism de votare directăa unor candidați individuali și semnifică desemnarea, în totalitate, a unei liste fixe întocmită, pe baza unor criterii netransparente, de că tre un partid. Oferăo personalizare mai mare a votului, astfel încât alegătorii pot sa opteze între candidaturi nominale si nu între liste, la întocmirea că rora nu au avut nici un cuvânt de spus și în care apar multe persoane necunoscute și fără valoare.

 

Interesul a purtat fesul

 

De fiecare datăcând se apropie alegerile, politicienii readuc în atenție problema sistemului de vot. Desigur e vorba de purădemagogie, că ci, ei știu prea bine că un astfel de subiect dăfoarte bine la electorat. Din păcate, însă , febra trece destul de repede, iar sugestiile lor legate de votul uninominal rămân doar vorbe-n vânt. Din 1990 până acum nu s-a ajuns, niciodată, la o voințăpolitică realăpentru reformarea sistemului de vot.
Istoria postdecembristăne-a demonstrat că , de nenumărate ori, deficiențele sistemului de vot proporțional, adică cel pe liste. Spiritul de clan, legătura slabăcu electoratul, dependența de conducerea partidelor în alcă tuirea listelor, ascunderea politicienilor slabi în spatele unor nume de valoare care trag lista După ele, toate acestea au adus critici puternice actualului sistem electoral. La un vot, pe liste, se eliminăși competiția internăîn partid și scade posibilitatea de afirmare a politicienilor cu vocație. Ei sunt deseori „acoperiți” de cei cu potențăFinanciară , care cotizeazămai mult la partid, asigurându-și astfel locul în Parlament fără a avea veleități de politician. Privind acest tablou al dezavantajelor votului pe liste, te întrebi de ce nu s-a schimbat până acum sistemul electoral. Schimbarea trebuie făcutătot de Parlament, care e format, în majoritate, de profitori ai listelor electorale. Iar lor, nici prin gând nu le trece să-și tragă, singuri, preșul de sub picioare.

 

Momentul schimbării pare încă departe

 

După foarte mulți ani scurși de la Revoluția din 1989, timp în care nimic nu s-a schimbat în bine în ceea ce privește sistemul de vot, se pare că , în sfârșit, ne vom alege parlamentarii, om cu om! Asta doar dacă Legislativul va vota, în timp util, Codul Electoral propus de Asociația Pro Democrația (APD). Evenimentele de ultim moment ne-au demonstrat că în România, la acest moment lipsește voința politică ca legea votului uninominal săfie adoptată . În  mod normal, electoratului ar fi trebuit săi se dea șansa săvoteze persoana care considerăcă îi reprezintăcel mai bine interesele.  Avantajul acestui sistem de vot este că se va pune, în acest fel, capăt sistemului „de liste”, prin care partidele își promovau clienții politici, ascunzându-i în spatele unor așa-zise „locomotive”: personalități prestigioase care aveau rolul de a aduce cât mai multe voturi.

 

Responsabilizarea

 

Așadar, electoratul și-ar dori ca la următoarele alegeri săvoteze omul și nu simple liste pe care sunt trecuți fel de fel de indivizi cu trecut și prezent politic dubios. Principalul scop al schimbării sistemului de alegere al parlamentarilor este responsabilizarea lor. Se sperăca prin votul direct și legătura pe care o vor avea cu circumscripțiile, politicienii săia mult mai în serios problemele cu care se confruntă cetățenii și săse aplece mai mult asupra voinței electoratului. Dacă nu vor face acest lucru, este foarte posibil ca la viitoarele alegeri săfie taxați la vot.

 

Candidații vâlceni pentru parlamentare, deocamdatăo enigmă

 

La acest moment,  niciunul dintre partidele care conteazăcu adevărat pe eșichierul politic vâlcean, nu au  desemnat candidații care vor fi puși pe listele de parlamentari sau consilieri, fie ei locali sau județeni. Liderii politici susțin că este prematur săfacă , deocamdată, astfel de aprecieri cu privire la cei cu care vor ieși „în Față ” la alegeri. Putem, însă , săfacem câteva supoziții. PSD Vâlcea ar putea propune, așa cum se vorbește pe la colțuri, pe liste, la Camera Deputaților, pe Ion Cîlea – actualul președinte al social-democraților vâlceni. Gurile rele din partid spun, însă , că nu ar fi cea mai potrivităalegere având în vedere că social-democratul nu are deloc trecere la electorat și nici nu ar face prea mare onoare județului, în Parlament. Pe de altăparte, personalități politice marcante din rândul social-democraților vâlceni, susțin că cel mai potrivit pentru postul de deputat ar fi Aurel Vlădoiu, care, din câte se pare, și-a și anunțat deja intențiile de a candida pentru un nou mandat de parlamentar. 

PNL păstreazătăcerea, dar este foarte posibil ca cel care va candida la funcția de deputat săfie, din nou, Emilian Frâncu, care, spun colegii săi, își dorește, cu disperare, un nou mandat. Cât despre PD, din câte se pare, la Senat, va fi propus, pentru un nou mandat, Dorel Jurcan. În ceea ce privește candidatul pentru Camera Deputaților, democrații vâlceni nu s-au hotărât, deocamdată, pe cine vor propune. 

 

Viitor politic incert 

 

O altăpersonalitate politică care sperăsăprindăun nou mandat în Parlamentul României este Petre Ungureanu – în prezent deputat PLD. Desigur, asta dacă PLD reușește săobțină, în 2008, un procentaj confortabil de voturi, care săle asigure intrarea în Parlament. Deși PLD s-a înființat ca un partid care săfuzioneze cu PD, deocamdatădemocrații nu dau niciun semn că ar vrea sătreacă la această rocadăpolitică . Pentru moment, viitorul politic al formațiunii politice mai sus menționate, rămâne învăluit în ceață. Cât despre celelalte partide politice, acestea au anunțat care vor fi candidații pentru Parlament sau pentru funcțiile de consilieri județeni sau locali și, pragmatic vorbind, au șanse cam puține sădevinăpartide parlamentare. Pentru a obține reprezentare Parlamentară , fiecare partid trebuie sădepășească un prag electoral de 5% din totalul voturilor exprimate sau candidații săi săcâștige minim 5 colegii uninominale în cazul Camerei Deputaților sau 3 colegii pentru Senat. Pentru a fi declarați câștigă tori, candidații independenți au nevoie de jumătate plus unu din voturile de la nivelul colegiului unde au candidat.