Acasă Arhiva O valceanca a nascut doua siameze

O valceanca a nascut doua siameze

         ” micuțele cântăresc fiecare câte 1.800 grame, sunt lipite în zona toracelui și a abdomenului și au o singură inimă

 

         O femeie de 24 de ani din județul Vâlcea, localitatea Păușești a născut vineri, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova două fetițe siameze. Micuțele cântăresc fiecare câte 1.800 de grame, sunt lipite în zona toracelui și a abdomenului și au o singură inimă.

Medicii au afirmat că tehnic ar fi posibil ca cele două micuțe să fie separate, motiv pentru care încearcă să le țină în viață. Nicolae Cernea, doctorul care a asistat la nașterea micuțelor, a mărturisit jurnaliștilor că sunt șanse minime de reușită la separarea celor două . „Există situații fericite, dar asta ține de numărul de organe comune pe care îl au siamezii. Teoretic, este posibil, practic, este foarte greu”, a explicat doctorul Nicolae Cernea, aflat pentru prima dată la o astfel de naștere. O asemenea operație de separare se face în clinici specializate, majoritatea aflate în străinătate.

Starea de sănătate a celor două siameze este stabilizată din punct de vedere hemodinamic.          Deocamdată micuțele sunt stabile, au o stare generală relativ bună, sunt menținute sub oxigenoterapie, dar că următoarele zile vor fi hotărâtoare pentru ele. Conducerea spitalului craiovean a luat decizia de transportare a micuțelor la o clinică din București sau Cluj, acolo unde se va încerca operația de separare. Doctorul Cristian Colța, directorul Maternității din Rm. Vâlcea ne-a declarat că știa despre caz și mai mult decât atât cei de la Vâlcea au decis că pentru sănătatea mamei și a fetițelor este mai bine să nască la o clinică superioară: „Tânăra a fost diagnosticată la Vâlcea. Doctorul Corina Deaconu i-a spus că va avea siamezi. Ne-am dat seama că va fi o naștere dificilă și, de aceea, n-am păstrat-o la Vâlcea, am trimis-o la Craiova deoarece trebuia să nască într-o Maternitate de nivel superior. Mulțumirea noastră este că am reușit să punem un diagnostic corect” ne-a declarat medicul Cristian Colța. Mama celor două simeze mai are o fetiță de patru ani și a aflat că are siameze în luna a opta de sarcină. Femeia încă nu a mers să le vadă pe micuțe, deoarece, se pare că nici starea ei de sănătate nu este prea bună.

Magda Tolea

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.