Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Moarte prematura

        ” O tânărăde 17 ani s-a stins din viațădatorităunei afecțiuni letale  ” Cristina Niculina Glodeși 17 ani, era o tânărăcare suferea de multe boli incurabile ” ea a fost abandonatăîn  Centrul de reabilitare al copiilor cu handicap sever din Băbeni încă de când s-a născut, iar părinții nu se mai interesau de ea de foarte mult timp ” în noaptea de vineri spre sâmbătă, 18-19 august a.c., Cristinei i-a fost din nou rău ” corpul tinerei nu a rezistat mult timp și în dimineața zilei de duminică Cristina a murit ” în urma autopsiei, Daniel Roncea, medic legist al Serviciului de MedicinăLegalăa stabilit că adolescenta a murit în urma unei hemoragii digestive superioare și a insuficienței renale    

 

        Centrul de reabilitare al copiilor cu handicap sever din Băbeni este un loc care, la prima vedere, îți dăfiori. Ce e drept, centrul este construit După ultimele standarde europene, însă facilitățile acestei construcții nu pot substitui câtuși de puțin, suferința fizică și psihică a acestor copii. Cei mai mulți dintre ei suferăde handicap sever și profund, paralizie și au grave tulburări de comportament, devenind de foarte multe ori agresivi sau auto-agresivi. Cei paralizați sau „că zuții” așa cum se mai numesc ei, sunt îngrijiți în permanențăde cele trei educatoare, angajate ale centrului. Pentru ei nu mai existănici o șansăde recuperare fizică , iar privirea lor te mișcă până la lacrimi și ai impresia că te va urmări o viață. Se uităcu interes la oricine intrăîn camera lor, cu niște ochi cuminți, în spatele că rora citești goliciune și multă, prea multădurere. Pentru ei, viața realăeste și va rămâne pentru totdeauna o enigmă. De fapt, nici nu ajung vreodatăsădevinăconștienți de ea.

        Cristina o tânărăoropsităde soartă 

        Cristina Niculina Glodeși, de 17 ani, era o tânărăcare suferea de mai multe boli incurabile. Printre ele se numără: encefalopatie cronică infantilă, întârziere mentalăprofundă, epilepsie și tetraparezăspastică . Ea era imobilizatăla pat și nu putea fi transportatănici măcar cu un că rucior. A fost abandonatăîn  Centrul de reabilitare al copiilor cu handicap sever din Băbeni încă de când s-a născut, iar părinții nu se mai interesau de ea de foarte mult timp. Singura care o mai vizita din când în când era bunica sa. Zilele trecute, mai exact vineri, 18 august a.c., Cristina s-a plâns asistentelor că o doare un pic gâtul. Acestea i-au dat un faringosept, însă spun că fata se plângea des de dureri în gât pentru că îi plăcea gustul medicamentului. În momentul când fata s-a plâns de dureri în gât, medicii Centrului își terminaserăprogramul, iar în instituție nu mai rămăseserădecât asistentele. Mai târziu, în aceiași zi, în jurul orei 14.00, Cristinei i s-a făcut rău și a început săvomeze. Asistentele au declarat că prima datăau crezut că a vomitat din cauza faringospetului. însă , nu a fost așa Mai târziu, adolescenta a avut temperatură, 39,5 grade Celsius, iar asistentele au sunat unul din medicii instituției, Aida Buharu, care prin telefon le-a spus să-i administreze antibiotice injectabil. Degeaba În noaptea de vineri spre sâmbătă, 18-19 august a.c., Cristinei i-a fost din nou rău. Atunci, asistentele au chemat ambulanța. După două ore de așteptare, ambulanța a transportat-o pe Cristina la Spitalul Județean Vâlcea unde i s-au făcut toate investigațiile necesare. A fost internatăla Secția Pediatrie și pusăpe perfuzii. însă , corpul tinerei nu a mai rezistat și în dimineața zilei de duminică , Cristina a murit.       

        Ce spun medicii?

        În urma autopsiei, Daniel Roncea, medic legist al Serviciului de MedicinăLegalăa stabilit că adolescenta a murit în urma unei hemoragii digestive superioare și a insuficienței renale. „Din foaia de observație rezultăcă tinerei i-au fost administrate antibiotice, însă nu acestea au cauzat hemoragia digestivă. Eu cred că în acest caz este vorba de o afecțiune virală. De altfel, mai cred că la astfel de persoane, al că ror organism are imunitatea foarte scă zută, poate apărea o hemoragie fărăa fi provocatăde ceva anume. Am relevat probe din toate organele ei și le-am trimis la București la laborator. Rezultatele acestor probe vor face luminăîn acest caz. Eu, sincer, mămir că fața asta a trăit până la 17 ani, având în vedere multiplele boli grave pe care le avea. Oricum, mai devreme sau mai târziu, tot murea „ ne-a declarat medicul legist, Daniel Roncea.     

        Anchetăinternăla Direcția Copilului Vâlcea

        Luni dimineața, 21 august a.c., directorul executiv adjunct al Direcției Generale de AsistențăSocialăși Protecția Copilului (DGASPC) Vâlcea, Roxana Radu, a inițiat o anchetăinternăpentru a se stabili cauzele morții tinerei. Tot personalul a fost obligat sădea câte o declarație. „Marți dimineața, am ținut săfiu prezentăși săparticip la autopsia tinerei, deoarece nu îmi explicam cum a apărut hemoragia digestivă. Am vrut săvăd cu ochii mei dacă asistentele de la Centru Băbeni i-au administrat medicamente care ar fi putut cauza hemoragia. însă , m-am convins că nu a fost vorba de așa ceva. Nici medicamentele pe care le lua pentru bolile de bazănu puteau săprovoace o hemoragie. De altfel, în urma autopsiei, s-a și demonstrat acest lucru. Am stat lângă doctorul Roncea și am analizat împreunăfiecare organ al tinerei pentru a măconvinge. Sincer, nici acum nu îmi pot explica de unde a apărut acea hemoragie digestivă. Tânăra a fost testatăHIV cu două luni în urmă. Deci, și varianta asta e exclusă. Acum, așteptăm rezultatele de la Laboratorul București „– ne-a mărturisit Roxana Radu, director executiv al DGASPC Vâlcea.

Corpul Cristinei Glodeși a fost luat de mama sa, care s-a angajat săo înmormânteze în localitatea Zătreni. Părinții Cristinei sunt divorțați, mama sa locuiește în localitatea Zătreni, iar tatăl este în Gorj. Contactat de conducerea Centrului de reabilitare al copiilor cu handicap sever Băbeni, tatăl adolescentei a refuzat săvinăla înmormântare, spunând că nu îl intereseazănimic ce ține de fată. O parte din cheltuielile de înmormântare vor fi suportate de DGASPC Vâlcea.

Claudia Stanciu