Acasă Arhiva Mircea Gutau liber doar pe hartie

Mircea Gutau liber doar pe hartie

        ” În urma hotărârii Tribunalului Vâlcea ” miercuri, 2 august a.c., la primele ore ale dimineții, curtea Tribunalului Vâlcea era deja plină de jurnaliști din mass-media localăși centrală, dar și de sute de susținători ai edilului-șef Mircea Gutău ” procurorul DNA și-a ținut pledoaria doar pe baza textului legii, susținând că edilii râmniceni nu trebuie eliberați pentru că prezintăun pericol pentru societate, neaducând nicio altăprobăla dosar ” în momentul în care judecă toarea Lucia Bărăscu a anunțat că Mircea Gutău va fi pus în libertate, sute de oameni plângeau și aplaudau de bucurie ” După mai bine de cinci ore de așteptare, purtătorul de cuvânt al IJP Vâlcea a anunțat că șefii poliției vâlcene au hotărât ca Mircea Gutău să rămână în arest până la judecarea recursului întocmit de DNA

 

          Miercuri, 2 august a.c., la Tribunalul Vâlcea s-a judecat procesul ce a avut drept obiect revocarea sau menținerea măsurii arestării preventive a primarului Mircea Gutău, precum și a viceprimarului Nicolae Dicu. Ei au fost puși sub acuzare de procurorii DNA, în urmăcu mai puțin de o lună, pentru infracțiunea de luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită.

          „Vrem o judecatăcorectă” Octavian Fieroiu

La primele ore ale dimineții zilei de miercuri, curtea Tribunalului Vâlcea era deja plină de jurnaliști din mass-media localăși centrală, dar și de sute de susținători ai edilului-șef Mircea Gutău. Printre susținătorii primarului s-a aflat și viceprimarul Constantin Monceanu care, apelat de unul dintre jandarmi cu „domnule primar”, a spus: „Sunt viceprimarul, primarul Râmnicului este Mircea Gutău”. Pentru colegii de partid, unii angajați ai Primăriei Râmnicului și pentru familiile celor doi așteptarea aducerii lor din arestul Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Vâlcea a fost chinuitoare. Între timp, la Tribunal și-au făcut apariția și avocații celor doi conducă tori ai administrației publice locale. „Am speranța că va fi o judecatăcorectă, o judecatăcare presupune o soluție dreaptă, verticală, iar în condițiile în care ar fi așa ceva, nu am avea nevoie de nici un fel de bunăvoințăsau de favorizare pentru a obține ceea ce dorim. Obiectul nu constă în eliberarea de îndatăși nici în revocarea măsurii, ci în menținerea sau nu a stării în care se află. Nu este nimic nou la dosar. Dimpotrivă. Am elemente noi în apărare care sunt de naturăsăîntărească ceea ce am susținut până acum”– a declarat avocatul Octavian Fieroiu.

          Probălipsăde la dosar

          În jurul orei 12.00, o dubăa IJP Vâlcea a intrat în trombăîn curtea Tribunalului, aducându-i pe cei doi edili. Procesul s-a desfășurat în camera de consiliu, cu ușile închise, fărăparticiparea publicului. Mircea Gutău a fost reprezentat de avocații Octavian Fieroiu și Doru Viorel Ursu, iar Nicolae Dicu a fost apărat de Marian Nazat. Menținerea stării de arest a fost susținutăde un procuror DNA, care nu a mai prezentat nici o probăîn plus, în afara celor aflate deja la dosar. Acesta și-a ținut pledoaria doar pe baza textului legii, susținând că edilii râmniceni nu trebuie eliberați pentru că prezintăun pericol pentru societate. Procesul a durat până la ora 14.00, timp în care prietenii și familia primarului au așteptat cu sufletul la gurăverdictul. „Seria lucrurilor inedite este mare. Unul dintre acestea este faptul că noi azi (miercuri, 2 august a.c. n.r.) ne-am judecat pentru verificarea legalității arestării și dacă , cumva, s-au schimbat condițiile de la acel moment până acum. Nu înțeleg cum poți săverifici acest lucru în condițiile în care nu ai hotărârea cu argumentele, cu motivele și cu temeiurile de drept  făcute de Curtea de Apel București. Hotărârea nu este la dosar și neavând-o nu ai termeni de comparație. Vizavi de ce sădiscuți legalitatea măsurii de arestare preventivă?  Noi nu avem la dosar decât mandatul de arestare care este produsul motivației Curții de Apel București. DNA-ul, acuzarea, era obligat săo aibăla dosar. Este de neconceput ce se întâmplă. Nu am văzut așa ceva în 36 de ani de când profesez”– a spus Octavian Fieroiu, După proces.

          Lacrimi de bucurie pentru eliberarea lui Mircea Gutău

          După mai mult de o oră, timp în care s-a deliberat, judecă toarea Lucia Bărăscu a pronunțat sentința: „Se considerănelegalăși netemeinică măsura arestării preventive a inculpatului Mircia Gutău. S-a decis punerea de îndatăîn libertate a primarului Mircia Gutău, cu termen de recurs de 24 de ore, și menținerea stării de arest a viceprimarului Nicolae Dicu”. În acel moment, sute de oameni plângeau și aplaudau de bucurie. Primarul Mircea Gutău, cu lacrimi în ochi, l-a îmbrățișat pe Nicolae Dicu. Imediat După anunțarea sentinței, o ploaie torențialăs-a abătut asupra Râmnicului, pică turile amestecându-se cu lacrimile de bucurie ale celor care nu l-au părăsit nici o clipăpe edilul-șef Mircea Gutău. „E semn bun. Dumnezeu e cu noi, nu ne-a uitat”– spuneau ei. La rândul său, viceprimarul Constantin Monceanu s-a arătat foarte bucuros la auzul veștii că primarul Râmnicului a fost eliberat: „Existăun Dumnezeu”¦ Eram sigur că se va lua aceastădecizie, pentru că eu cred în nevinovăția primarului Mircea Gutău. E cea mai bunăveste din ultimul timp”.

          Conducerea IJP Vâlcea a ezitat

          La puțin timp După pronunțarea sentinței, susținătorii primarului s-au mutat în fața Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea, așteptând eliberarea lui Mircea Gutău, dat fiind faptul că s-a dispus punerea în libertate, de îndată. Numai că , După mai bine de 5 ore de așteptare, purtătorul de cuvânt al IJP Vâlcea a anunțat că șefii poliției vâlcene au hotărât ca Mircea Gutău să rămână în arest până la judecarea recursului făcut de DNA. „Văfacem cunoscut că prin încheierea nr. 122 din 2 august 2006, pronunțatăde Tribunalul Vâlcea în dosarul nr. 1316/P/2006, în baza dispozițiilor art. 300 Cod procedurăpenalăs-a constatat nelegalăși netemeinică măsura arestării preventive a inculpatului Gutău Mircia și s-a dispus revocarea acestei măsuri. Prin aceiași încheiere s-a dispus punerea de îndatăîn libertate a inculpatului Gutău Mircia, fiul lui Gheorghe și Margareta, născut la 27.04.1957, în comuna Satu Mare, județul Suceava, domiciliat în mun. Rm. Vâlcea, aflat în arestul IJP Vâlcea, de sub puterea mandatului de arestare preventivănr. 14/U.P. emis la data de 14.07.2006 de Curtea de Apel București Secția a II – a Penalăși pentru Cauze cu Minori și Familie prin încheierea nr. 387/R din 11.07.2006, data în dosarul nr. 2462/3/2006 /2187/2006, cu condiția de a nu fi arestat în altăcauză.

Totodatăs-a constatat ca fiind legalăși temeinică măsura arestării preventive a inculpatului Dicu Nicolae, domiciliat în municipiul Râmnicu Vâlcea, în prezent aflat în arestul IPJ Vâlcea și se menține aceastămăsură. Încheiere cu recurs în termen de 24 de ore de la pronunțare”– se arăta încheierea trimisăde Tribunalul Vâlcea conducerii IJP Vâlcea. Deși, expresia „de îndată” în dicționarul Limbii Române este sinonimăși cu imediat, pentru conducerea IJP Vâlcea și procurorii DNA, ea are altăsemnificație.

Claudia STANCIU

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.