Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

LADA ILEGALITĂÎILOR LUI NICU CISMARU

Mihai Sporiș denunță o „afacere” a Consiliului Județean:

„Surprinde neplăcut faptul că , fărăa avea o înțelegere prealabilă, într-o formă legală, Fundația KAMALA își permite săangajeze Consiliul Județean Vâlcea în acțiunile sale, lucru pe care îl considerăm un abuz. Comisia, pe baza datelor și documentelor pe care le-a avut la dispoziție, apreciazăcă Fundația KAMALA nu poate, în mod legal, cu toate intențiile bune declarate, săbeneficieze de bani publici (de la Consiliul Județean Vâlcea) pentru că nu-și poate proba credibilitatea, prin activitatea sa și prin modul în care procedează”, considerăMihai Sporiș, președintele comisiei de specialitate a Consiliului Județean

 

În numărul trecut al ziarului nostru am scris despre dubioasa decizie a Consiliului Județean Vâlcea din data de 29 iunie, când s-a hotărât alocarea unei sume de 100 milioane lei vechi pentru fundația de apartament a lui Nicu Cismaru, denumităFundația KAMALA. Președintele Dumitru Bușe a încercat săexplice că acești bani se dau pentru un festival național de folclor, intitulat pompos „Lada de zestre”. însă , unii consilieri județeni și opinia publică se pare că nu au consultat raportul întocmit de Mihai Sporiș, președintele Comisiei pentru relații cu reprezentanții societății civile, organizații neguvernamentale și relații externe, raport care a fost întocmit ANTERIOR ședinței Consiliului Județean Vâlcea din 29 iunie. Teoretic, conducerea Consiliului Județean și consilierii ar fi trebuit săștie despre ilegalitatea semnalatăde Mihai Sporiș cu privire la finanțarea din BANI PUBLICI a unui festival de folclor desfășurat la colțul blocului. Iatăce se precizeazăîn raportul întocmit de Mihai Sporiș: „Comisia, pe baza datelor și documentelor pe care le-a avut la dispoziție apreciazăcă Fundația Kamala nu poate, în mod legal, cu toate intențiile bune declarate, săbeneficieze de bani publici (de la Consiliul Județean Vâlcea) pentru că nu-și poate proba credibilitatea, prin activitatea sa și prin modul în care procedează. Comisia recomandăConsiliului Județean sănu-și asume, în acest moment, rolul de partener în nici o acțiune propusăde această fundație și nici sănu aloce bani publici pentru aceasta, în condiții de risc”.

 

Atestat expirat de acordeonist

 

Nicu Cismaru, președintele Fundației KAMALA, a transmis la Consiliul Județean Vâlcea și la comisia de specialitate a instituției condusăde Mihai Sporiș mai multe documente despre fundație și despre „acțiunea culturală”. S-a procedat la evaluarea activității și a documentelor de prezentare ale Fundației KAMALA, care s-a adresat Consiliului Județean cu o scrisoare de intenție și un sprijin financiar. însă , președintele Mihai Sporiș a precizat că Nicu Cismaru a transmis la comisie doar un atestat profesional de instrument (acordeon) al președintelui actual în funcție, Nicu Cismaru. însă , și acel atestat de acordeon s-a dovedit a fi expirat încă din anul 1993. În plus, s-a făcut trimitere la membrii Fundației KAMALA, fărăa proba cu documente. Prin descrierea sumarăa bazei materiale proprii, în afara unui „Fond de rulment” de 500 lei noi, nu se poate face nicio apreciere, asigurarea solidității financiare a acestei fundații, care se dovedește ca filantropică . „Surprinde neplăcut faptul că , fărăa avea o înțelegere prealabilă, într-o formă legală(convenție, protocol) fundația își permite săangajeze Consiliul Județean Vâlcea în acțiunile sale – lucru pe care îl considerăm un abuz, dacă nu o imobilitate managerialăcare descalifică . Avem în vedere acțiunea Festivalul Național de Folclor Lada de Zestre, invitație lansată. Astfel de practici pot prejudicia grav imaginea Consiliului Județean Vâlcea, dar pot compromite și alți parteneri „ademeniți” prin credibilitatea Consiliului Județean, declarat partener, în mod abuziv. Rugăm Executivul Consiliului Județean Vâlcea, pe domnul președinte Dumitru Bușe, săintimideze orice acțiune care contravine regulamentului de organizare și funcționare și care poate aduce prejudicii imaginii publice a Consiliului Județean Vâlcea”, se mai subliniazăîn raportul întocmit de Mihai Sporiș, președintele Comisiei pentru relații cu reprezentanții societății civile, organizații neguvernamentale și relații externe.

 

 

Declarații din ședința Consiliului Județean din 31 mai 2007:

 

” Consilierul PNL Traian Dobrinescu: „Cine este Kamala, și eu spun la fel, nu știu! Dar o întrebare măbântuie, cu ce specialiști propune această activitate folclorul, bănuiesc că este vorba de festivaluri, nu știu ce vrea acest Kamala sau această Kamala, și cum abordeazăfolclorul, ce vrea de la folclor. Vrea săfacă culegere de folclor din diverse zone rurale, vrea săfacă festivaluri pe scena vâlceană , ce vrea săfacă ? Ori dacă vrea și una și alta, se fac cu specialiști, cu specialiști în folclor, că , dacă eu, spre exemplu, ca fost profesor de limba română, limba franceză, încerc săintru în ingineria genetică , săspun, sau în construcții, nu pot decît săintru în rolul meu, nu pot săvizez pe nimeni. În schimb în chestiunea asta cu folclorul, parcă s-au inversat cumva lucrurile, și, cum nu vreau să măpierd în cuvintele dumneavoastră, prefer să măpierd într-ale mele, măopresc aici, ca sănu întreb asemenea unui personaj al lui Caragiale „Eu pentru ce votez”, că tot nu am înțeles punctul acesta atât de divers, atât de erogen”.

” Consilierul Mihai Sporiș: „Procedura este simplă, dacă un ONG are parteneriat explicit cu Consiliul Județean, poate sătrimităun proiect prin care săcearăun sprijin, deci primul pas nu a fost realizat. Al doilea pas, aprecierea utilități publice în momentul când existăproiectul ca atare, se bazează, acțiunea în sine, pe niște lucruri. Este cunoscutăorganizația care cere, are vizibilitate publică , a întreprins până în momentul în care face solicitarea altei acțiuni, a avut proiecte care pot săfie considerate de utilitate publică ? Ori și la punctul acesta ne-am împotmolit. Am aflat, este adevărat, ulterior, După ce ne-am pronunțat, că nu au existat acțiuni publice, nu am regăsit-o în lista organizațiilor nonguvernamentale, și, atunci, firesc, mi-am pus întrebarea, dacă vor veni în ședința următoare a Consiliului Județean 100 de organizații nonguvernamentale cu cele mai bune intenții, pentru folclor, pentru mediu, pentru integrare Europeană , vom fi în situația sănu le putem aproba. Și atunci vom invoca o speță, dar a mai fost o situație pe care ați rezolvat-o în afara regulamentului”.