Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

JAF ÎN PĂDUREA DIN GORANU

În luptă cu mafia lemnului ” 8 angajați ai societății care exploata lemnul în zonă au încercat să distrugă probele depistate de polițiști

 

Expresia „jaf ca-n codru” se potrivește perfect pădurilor din jurul municipiului Rm. Vâlcea. Pe o suprafețe mari de pădure, în special în împrejurimile municipiului, „domnesc” doar cioturile arborilor „măcelăriți”. Câștigurile uriașe îi fac pe unii patroni de societăți de exploatarea lemnului să uite de lege și să taie După bunul lor plac. Din păcate, în zona Goranu, nici măcar cioturile nu mai stau mărturie jafului comis pentru că au avut unii grijă să le scoată și pe ele, pentru a nu mai exista nici o probă incriminatoare. însă , Poliția municipiului a fost pe fază și i-a identificat pe cei care doreau cu orice preț distrugerea probelor. În data de 27 iulie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Rm.Vâlcea cu sprijinul reprezentanților Direcției Silvice și ai Ocolului Silvic Vâlcea au acționat în zona Goranu în scopul prevenirii și combaterii delictelor silvice. Cu această ocazie, au fost descoperite 8 persoane care tăiau mai multe cioate de esență fag, pe care le scoteau din pământ și le încă rcau în două „TAF”-uri (tractoare). Asupra celor 8 persoane au fost găsite 3 ferăstraie mecanice marca „Husqvarna” precum și mai multe unelte: târnăcoape, lopeți, răngi metalice.

      A tăiat mai mult decât era legal

      În zonă, avea parchet în exploatarea societatea comercială SC BATCAN TRANS SRL, al că rui administrator este Mihai Babaligea. În urma unei licitații de masă lemnoasă, organizată la începutul lunii iulie, societatea mai sus menționată a câștigat partida 1108 având un volum de aprox. 1.600 m.c. În data de 4 iulie a.c., administratorului societății i s-a predat de că tre angajații Ocolului Silvic Rm. Vâlcea volumul eșalonat pentru luna iulie. Între timp, patronul gorjean s-a întins mai mult decât îi e plapuma și a tăiat, în delict, 54 de arbori de pe suprafața predată spre exploatare. Valoarea arborilor tăiați în delict, calculată După legea 81/1993 este de aprox. 460 milioane lei vechi. Angajații Ocolului Silvic au descoperit ilegalitățile și au mers pe teren, au identificat cioatele rămase și le-au marcat, acestea constituind probe pentru acuzare în procesul penal pe care directorul Direcției Silvice, Adam Jinaru, este hotărât să-l intenteze societății. Ulterior, administratorul firmei i-a pus pe angajați să smulgă cioatele din pământ pentru a nu mai exista nici o probă incriminatoare. Angajații au fost surprinși de polițiștii de la municipiu și personalul silvic în data de 27 iulie și au reținute cele două tractoare. Cele 8 persoane depistate de poliția municipiului erau angajați ai societății comerciale.

Toate activitățile desfășurate în zonă au materializate într-un proces verbal, cu fotografii și imagini video. Cercetările vor fi continuate de polițiștii de la municipiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii „de distrugere a unui sigiliu legal aplicat”. Dacă va fi găsit vinovat, Mihai Babaligea riscă o pedeapsă cuprinsă între o lună și un an închisoare sau amendă.