1

„În 60 de meciuri, am avut o singură înfrângere, iar acest lucru este o premieră”

Antrenorul Oltchim-ului, Gheorghe Tadici afirmă

Într-un interviu acordat publicației noastre, antrenorul echipei de handbal feminin Oltchim Rm. Vâlcea, Gheorghe Tadici ne-a mărturisit că pentru a face performanțăa fost nevoit, de-a lungul carierei sale, săfacă multe sacrificii. El susține că Oltchim poate juca finala Ligii Campionilor, însă până atunci mai sunt multe piedici pe care trebuie săle treacă . Deocamdatăînsă , 15 jucă toare de la echipa vâlceană sunt convocate la echipa naționalăpentru a juca, în decembrie, la Campionatul Mondial din Franța.

Rep.: În presa centralăa apărut informația că veți părăsi Oltchimul la finalul acestui campionat. Cât adevăr este în această știre?

Gheorghe Tadici: Este o speculație fără sens deoarece contractul meu cu Oltchim se încheie la 1 iulie anul viitor. Nu înțeleg de ce se discutădespre astfel de lucruri abia acum. Repet, ce am spus de Față cu domnul Constantin Roibu. Îmi fac datoria până la o zi După expirarea contractului, iar în situația în care voi continua la Vâlcea, nu se pune problema așa cum s-a speculat prin presă că aș vrea săcer bani în plus. Așadar, chiar dacă mi s-ar oferi un euro în plus, nu accept, pentru că munca tot la fel o fac ca și până acum. Nu sunt mai deștept cu nimic După ce am obținut rezultatele de până acum. Sunt pure speculații că rora nu le găsesc sensul cu opt luni înainte de expirarea contractului. După ce se încheie perioada asta, vom vedea dacă vom continua sau nu.

Rep.: Oltchim este neînvinsăîn campionat de doi ani. Cât credeți că va dura acest record?

G.T.: După cum probabil știți, jocul cu Budapesta de vineri, 17 noiembrie, a fost meciul cu numărul 60, o cifra jubiliarăpentru noi. Ne-am dorit din tot sufletul săcâștigă m acest meci și îmi pare bine că am reușit. Sigur, în 60 de meciuri, am avut o singurăînfrângere și acest lucru este o premieră. De altfel, noi am abținut mai multe recorduri în acest an. Desigur, fiecare jucă tor, antrenor sau conducă tor de club își dorește ca în sezonul viitor săobținămai multe decât anul precedent. Vom vedea ce va fi, pentru că vin meciuri foarte grele în următoarea fazăa Ligii Campionilor și trebuie săavem mereu grijăde jucă toare pentru a fi în plenitudinea forțelor fizice și psihice. Un jucă tor uzat nu mai poate fi folosit pentru a face performanță. Vreau săvămai spun că Oltchimul a jucat până acum 33 de meciuri, 11 în luna septembrie, 11 în luna octombrie și 11 în luna noiembrie. Așadar, au avut câte 2-3 meciuri pe săptămână, spre deosebire de cei de la Zalău, Brașov, Roman sau Constanța, care vor ajunge la 30 de jocuri oficiale undeva prin luna mai 2008. Efortul nostru a fost foarte mare și urmeazăunul la fel de mare la echipa națională.

Rep.: Patru victorii din patru în Liga Campionilor. Acum Oltchim este, matematic, calificată. Poate juca Vâlcea finala?

G.T.: Nu pot săprezic acest lucru. Dar, cum vămai spuneam, fiecare antrenor își dorește ca mâine săfie mai bine decât azi. Teoretic se poate juca finala, dar practic este nevoie de un efort extraordinar. Nu se pune problema săne dăm la o parte, însă sunt mulți factori care concurăla o asemenea realizare. Dar, pot săvăspun că ne dorim foarte mult și ar fi excepțional săjucă m finala și săo și câștigă m. Oricum, orice accedere în continuare în fazele superioare ale Ligii Campionilor sunt premiere pentru handbalul românesc și ne-am dori cât mai multe.

Rep.: Zece dintre jucă toarele de la Oltchim au semnat contracte care expirăîn vara anului viitor. Câte dintre ele credeți că își vor prelungi angajamentele?

G.T.: Toate jucă toarele de la Oltchim au contracte semnate pe o perioadă determinată. Sigur, sunt o serie de jucă toare că rora le expirăîn vară, patru din ele au semnat deja niște convenții și practic rîmân în discuție doar șase. Depinde de politica clubului și de ce-și dorește sponsorul în continuare. Am siguranța că orice jucă toare care va fi solicitatăpentru a continua, va accepta la Oltchim. Asta nu înseamnă că vor fi jucă toare care vor pleca, După cum nu înseamnă că , După cu ciclu de 2 ani, vor fi jucă toare care vor veni la club. În această varăs-au făcut doar două transferuri, Ivan și Tolnai. Vom vedea ce posturi ne interesează, dar acum este prematur săne gândim la acest lucru.

Rep.: În decembrie, România participăla Campionatul Mondial. Suntem vicecampioni en-titre, credeți că ne putem apăra titlul în Franța?

G.T.: Desigur, noi vom încerca sădăm tot ce avem ami bun în noi. Așa cum spuneam mai devreme, nucleul de la Oltchim constituie și echipa naționalăa României. La nici 24 de ore de la terminarea meciului cu Budapesta și am început pregătirea pentru meciurile cu echipa națională. Urmeazăo perioadă extraordinar de dificilă, iar 15 jucă toare de la Oltchim convocate la echipa națională.

Rep.: Acum trei ani erați huiduit în permanenta în sala Traian, acum sunteți aplaudat. Cum s-a produs această schimbare a sentimentelor vâlcenilor?

G.T.: Acum trei ani eram la o altăechipă, la Zalău. Atunci, Zalăul era principala contracandidatăa Oltchimului în campionat și sigur că întotdeauna intri în disputăcu cei cu care te lupți pentru titlu. Din păcate, încă se înțelege greșit modalitatea de a-ți susține echipa. Unora le lipsește fairplay-ul. Și acum, ca și atunci când ne deplasăm în anumite localități pentru a disputa un meci, erau oameni care incitau. însă , în 34 de ani de când antrenez m-am că lit, pentru că mi s-a întâmplat și la Bacă u, la Târgu Mureș, la Iași, iar la Brașov lucrul acesta este deja o practică . Dar, nu măderanjează, dimpotrivă, măstimulează.

Rep.: Care dintre antrenorii tineri care activeazăîn Liga Naționalăcredeți că sunt capabili săvăcalce pe urme?

G.T.: Orice antrenor cred că poate săobținărezultate deosebite atâta timp cât pune suflet, pasiune și face multe sacrificii. Pot săvăspun că eu de-a lungul carierei mele am făcut multe sacrificii, am încercat tot timpul să măperfecționez și să măinformez. De asemenea, am avut un program anume de muncă . În 10 ani de zile nu cred că am avut o lunăîntreagăde concediu pe care să-l petrec cu familia. Performanța îți cere sacrificii. Probabil că sunt câțiva antrenori din campionat care promit, însă nu vreau sădau nume pentru a nu omite pe cineva.