Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cui îi e frică de votul uninominal?

Întrebarea din titlul editorialul mi-a venit în minte când am văzut că , deși s-a dat startul campaniei pentru votul uninominal, dezbaterile pe acest subiect au lipsit cu desăvârșire. Prea preocupați cu criza din Italia, politicienii români au uitat că populația trebuie informatădespre acest nou sistem de vot, care ar primeni considerabil clasa politică . De fapt, din tot ceea ce s-a întâmplat în aceste săptămâni, reiese clar că în afarăde președintele Traian Băsescu, nimeni din clasa politică actualănu este interesat de introducerea acestui sistem de vot. Cred că substratul este altul. Dacă s-ar introduce uninominalul, mulți dintre cei care acum dorm pe banii noștri în parlament, ar fi nevoiți sărenunțe la toate privilegiile care le conferăstatutul de ales al poporului și săse întoarcă de unde a plecat.

Din 1990 până acum, nu s-a ajuns niciodatăla o voințăpolitică reală, pentru reformarea sistemului de vot. După ce a așteptat ca Parlamentul să-și facă treaba și săadopte legea uninominalului și După ce a înțeles că acest lucru nu se va întâmpla prea curând, președintele Traian Băsescu a fost singurul care și-a asumat răspunderea și a convocat un referendum pentru introducerea votului uninominal. Imediat, pentru a nu pierde la capitolul imagine, guvernul Tăriceanu II și-a asumat răspunderea pe legea unoniminalului, în varianta Pro-Democrația. Pe scurt, acest sistem presupune ca deputații săfie aleși tot pe liste, iar senatorii uninominal. Un fel struțo-că milă. Băsescu îi cheamăpe români la urne, în aceeași cu zi cu alegerile europarlamentarele, pentru ca ei sădecidăîn cel fel își aleg oamenii care să-i reprezinte în parlament.

Trebuie săse termine odatăcu mentalitatea bolnăvicioasăși pur românească „Las-o, bă, că merge așa” și săreformă m sistemul de vot. După aproape 18 ani de democrație, e clar că avem nevoie de o schimbare.

Actualul sistem electoral are multe hibe și mulți dintre noi s-au plâns că pe parlamentarii votați pe liste îi vezi doar odatăla patru ani când vin săcerșească voturile alegătorilor. Odatăaleși, uităde oamenii care i-au trimis în forul legislativ al țării și își văd nestingheriți de treburile lor. La acest capitol, de 17 ani, județul nostru a avut numai de pierdut. În toate legislaturile am avut parte de fantomatici parlamentari. Îi amintesc doar pe pesedistul Șerban Brădișteanu, peremiștii Dumitru Dragomir și Viorel Dumitrescu și senatorul PSD Mihail Popescu, dar lista lor este mai mare.

Spiritul de clan, legătura slabăcu electoratul, dependența de conducerea partidelor în alcă tuirea listelor, ascunderea politicienilor slabi în spatele unor nume de valoare care trag lista După ele, sunt doar câteva din inconvenientele votului pe listă. De asemenea, în actualul sistem de vot, se eliminăși competiția internăîn partid și scade posibilitatea de afirmare a politicienilor cu vocație. Ei sunt deseori „acoperiți” de cei cu potențăFinanciară mai mare și care cotizeazămai mult la partid, asigurându-și astfel locul în parlament fără a avea veleități de politician. Privind acest tablou al dezavantajelor votului pe liste, te întrebi de ce nu s-a schimbat până acum sistemul electoral. Pentru că schimbarea ar fi trebuit săo facă tot parlamentul, care e format, în majoritate, de profitori ai listelor electorale. Ar fi însemnat să-și tragăsinguri preșul de sub picioare și După cum s-a văzut nu au făcut-o. Dacă nu ar fi convocat președintele Băsescu referendumul, probabil că discutam mult și bine despre acest subiect, fără săse întâmple nimic concret.

Ce-ar fi de preferat acum pentru România – uninominalul radical al lui Băsescu sau uninominalul cu perdea al guvernului Tăriceanu? Asta o putem decide noi toți pe 25 noiembrie la vot. Oamenii din spatele listelor care fac și desfac netrasparent treburile țării nu pierd nicio ocazie săspunăcă nu se vor prezenta la vot 9 milioane de români pentru ca referendumul săfie valid. Ar fi cazul sănu ne plângem că o ducem rău sau că ne-am săturat de corupții care ne conduc și sămergem la vot. Măenerveazăteribil când îi aud pe unii că oricum votul lui nu contează. Asta vor săne inoculeze îmbuibații din parlament pentru a ne scârbi de tot ce se întâmplăși săstăm acasă. Nu asta este soluția. Este de datoria fiecă ruia dintre noi săne prezentăm la referendum și săvotăm „DA”.