Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Posturile de inspectori și directori școlari se scot la concurs

” În plin an electoral

” „nu va conta criteriul politic pentru ocuparea vreunui post. Cred că s-a făcut prea mult tam-tam pe aceste chestiuni. Vreau săvăspun că de foarte multe ori nu am putut săiau anumite măsuri împotriva unor directori de școli care au avut abateri, tocmai pentru a nu fi interpretat politic. Nu existămai mult de o treime dintre directorii din județ care săfie înregimentați politic la PNL. De asemenea, nu cred că -și va permite un director școlar săse implice în campania electoralăîn școală. Le-am spus foarte clar că trebuie săfacă doar politica educațională, iar în afara școlii săfacă ce vor” – a conchis inspectorul general Gheorghe Ciucă

Încă de anul trecut, în județul Vâlcea, nu mai puțin de 120 de directori școlari, 8 inspectori școlari, 2 inspectori adjuncți și inspectorul general al Inspectoratului Școlar Vâlcea ocupăaceste funcții prin delegare de competențe sau prin detașare în interesul învățământului. Asta pentru că , printr-un Ordin al Ministrului Educației, Cercetării și Tineretului desfășurarea concursurilor s-a suspendat pe o perioadă nedefinită. Ei bine, cu numai câteva luni înainte de alegerile locale, ministrul Adomniței s-a gândit că este momentul pentru a organiza aceste concursuri. Astfel, el a dat un nou ordin, 3016 din 9 ianuarie 2008, prin care a dispus încetarea suspendării concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere, îndrumare și control din inspectoratele școlare, unitățile de învățământ și unitățile cu activități extrașcolare din învățământul preuniversitar de stat.

Gheorghe Ciucă joacă pe două fronturi

Primul concurs va fi cel pentru ocuparea postului de inspector școlar general al Inspectoratului Școlar, care este deținut în acest moment de Gheorghe Ciucă . Înscrierea se face în perioada 18 ianuarie – 1 februarie 2008, iar concursul propriu-zis va avea loc între 18 februarie – 7 martie 2008. Pentru a se putea înscrie în competiție pentru acest post, un cadru didactic trebuie săîndeplinească mai multe condiții. În primul rând, el trebuie săfie titular în învățământ și săaibăcel puțin gradul II didactic. De asemenea, profesorul trebuie săaibăo vechime în învățământ de cel puțin 8 ani, o activitate metodică și științifică recunoscută, săcunoască o limbăstrăinămodernăși săaibăabilități de operare pe calculator. Evident, la toate acestea trebuie săi se mai adauge și ample cunoștințe în ceea ce privește legislația școlară. Concursul va consta într-un interviu, o probăscrisăși evaluare a C.V.-ului. Actualul inspector general, Gheorghe Ciucă este decis săîși depunăcandidatura și pentru următorul mandat de șef al Inspectoratului Școlar, deși de curând a declarat că își dorește foarte multe postul de primar al stațiunii Băile Olănești. „Evident că măvoi înscrie la concursul pentru ocuparea postului de inspector școlar general, pentru că sunt lucruri distincte. La fel de evident este faptul că voi candida și pentru funcția de primar al orașului Olănești. Acestea sunt principalele mele obiective și nu voi abdica de la nici unul dintre ele. Voi lupta cu toate forțele pentru a le realiza. Mi-am propus săfiu un inspector general numit prin concurs și săformez o echipăextraordinară, aici la Inspectorat” – a mărturisit Gheorghe Ciucă .

A doua etapăa concursurilor ce se vor desfășura lunile viitoare va fi pentru ocuparea posturilor de inspectori adjuncți ai Inspectoratului Școlar, inspectori școlari, dar și pentru ocuparea funcției de director al Casei Corpului Didactic. În acest moment, inspectori adjuncți ai Inspectoratului Școlar Vâlcea sunt Florin Smeureanu și Gheorghe Stanciu, iar la Casa Corpului Didactic, director este Maria Dănilă. Acest concurs este organizat de Inspectorat, iar președintele comisiei de evaluare va fi chiar inspectorul general.

120 de posturi de director scoase la concurs

În fine, ultimul concurs ce va fi organizat este pentru ocuparea celor 120 de posturi de directori plini și adjuncți ai unităților de învățământ preuniversitar din județul Vâlcea, care ocupăfuncțiile prin detașare în interesul învățământului. Legislația în domeniul învățământului prevede ca un candidat pentru un post de director, plin sau adjunct, săîndeplinească mai multe condiții. O primăprevedere impusăde legislație, specifică clar că un posibil candidat la această funcție trebuie săaibăun cel puțin gradul didactic II. De asemenea, el trebuie săcunoască o limbăstrăinăde circulație internațională, săaibăabilități de manager și săse „descurce” cu calculatorul. Evaluarea cadrelor didactice ce-și doresc un post de conducere în școli se face pe baza răspunsurilor date la un set de cinci întrebări din legislație și în urma prezentării proiectului de dezvoltare instituționalăa unității de învățământ pentru care candidează. De altfel, candidații trebuie săsusținăo probăde limbăstrăină(traducerea unui text în limba română) și una de calculator. Profesorii trebuie săprezinte un CV, care va fi analizat și evaluat. Cei care-și doresc săajungădirectori trebuie săștie că odatăpromovat examenul, vor fi nevoiți sărenunțe la toate orele de curs și săse ocupe numai de managementul unității școlare. Data exactăa concursului nu se știe încă , însă va fi anunțatăcu cel puțin 30 de zile înainte.

Frâncu își va băga iar coada?

După cum bine se știe, peste 75% (dacă nu mai mult) din persoanele cu funcții de conducere în învățământul vâlcean sunt membrii PNL. În anul 2006, când a fost organizat ultima datăconcursul pentru ocuparea unor posturi de directori ai unităților de învățământ, din 98 de candidați nu au reușit săpromoveze examenul decât 52. Asta pentru că restul nu au îndeplinit condițiile impuse de „dictatorul” liberal Emilian Frâncu. Posturile rămase vacante au fost ocupate de oameni „apropiați” deputatului PNL, printr-o așa zisa decizie de detașare în interesul serviciului. Acum, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea afirmăcă la concurs nu se va ține seama de criteriul politic, ci din contră. Ba mai mult, Gheorghe Ciucă spune că nu le va mai permite directorilor școlari săse implice în nicio campanie electoralăîn interiorul unității de învățământ, indiferent de coloratura politică . „Nu va conta criteriul politic pentru ocuparea vreunui post. Cred că s-a făcut prea mult tam-tam pe aceste chestiuni. Vreau săvăspun că de foarte multe ori nu am putut săiau anumite măsuri împotriva unor directori de școli care au avut abateri, tocmai pentru a nu fi interpretat politic. Nu existămai mult de o treime dintre directorii din județ care săfie înregimentați politic la PNL. De asemenea, nu cred că -și va permite un director școlar săse implice în campania electoralăîn școală. Le-am spus foarte clar că trebuie săfacă doar politica educațională, iar în afara școlii săfacă ce vor” – a conchis inspectorul general Gheorghe Ciucă .

Bătălia pentru cele mai tari licee

De concursuri pentru ocuparea unor posturi de conducere se pregătesc și două dintre cele mai importante licee din Vâlcea: Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Râmnic și Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” din Rm. Vâlcea. La amândouă va fi scos la concurs postul de director plin. Dacă directorul de la „Matei Basarab”, Valerică Rașcu, care ocupăde mulți ani acest scaun, și-a exprimat dorința de a candida pentru un nou mandat de patru ani, la „Lahovari” lucrurile nu sunt clare încă . Actualul director, Constantin Drugan nu este încă hotărât dacă va mai candida, iar dacă o va face totuși are un contracandidat puternic, fostul inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar, Gabriela Ene.

De asemenea, printre unitățile de învățământ unde postul de director va fi scos la concurs se numără: Școala cu clasele I-VIII Nr. 10 din Rm. Vâlcea, Colegiul Economic Rm. Vâlcea, Colegiul Tehnic Energetic, Colegiul Tehnic Forestier, Grup Școlar Antim Ivireanul, Grup Școlar Oltchim, Școala cu clasele I-VIII „Take Ionescu”, Liceul Teoretic Măciuca, Grupul Școlar „I.C. Brătianu” Drăgășani și multe altele.

Claudia Stanciu