Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Liberalii au otrăvit învățământul vâlcean

” Stop politicii în școli!

” directorul IliuțăDiaconescu, împreunăcu viceprimarul liberal din Brezoi, Robert Shell, au cerut unor elevi din clasele terminale săsemneze pentru construirea unei noi săli de sport în curtea liceului ” fără pic de respect Față de actul educațional, directorul adjunct și viceprimarul și-au expus propunerile în pauzele de cursuri câtorva elevi, pe care i-au găsit pe holurile școlii ” și mai grav decât atât, pe tabele scria clar că inițiativa aparține viceprimarului Schell și Partidului Național Liberal

Schimbarea partidului de guvernare a dus și la schimbarea inspectorilor școlari generali, generali adjuncți și a conducă torilor de școli. Puțini sunt cei care au reușit să rămână pe post, restul fiind înlocuiți din funcții prin concurs. Ce fel de concurs nu prea știm, deoarece, în cele mai multe dintre cazuri, pentru un post a candidat o singurăpersoană, care, ciudat, avea carnet de membru de „partid guvernamental”. Așa se face că la ora actualăDupă zeci de concursuri s-a reușit schimbarea inspectorilor școlari generali și adjuncți, precum și a directorilor de școli sau licee. Aproape toți cei care ocupăacum cele mai mari posturi din inspectoratele școlare județene sunt membri de partid.

Trebuie spus că strategia de împărțire a posturilor de conducere nu a inventat-o actuala guvernare. Metoda funcționeazăfără greș încă de la revoluție și la acest capitol campion, a fost, fără discuție, PSD. Din păcate, în acest moment, realitatea ne aratăcă un carnet de partid a devenit mai important ca pregătirea profesionalăa unui profesor. Despre politizarea unităților de învățământ, în presă au curs râuri de cerneală. Jurnaliștii au încercat sătragă, constant, un semnal de alarmăvizavi de pericolul pervertirii minților elevilor, în sensul răspândirii ideilor politice în școală. Deși s-a încercat eradicarea acestui fenomen periculos, din păcate, el a ajuns un subiect de actualitate, deloc de neglijat.

Din dragoste pentru PNL

La liceul teoretic din Brezoi s-a iscat, de curând, un adevărat scandal După ce directorul adjunct interimar IliuțăDiaconescu (profesor de istorie) a sugerat câtorva elevi de clasa a XII-a să-și dea consimțământul, în scris, pentru construirea unei săli de sport. Trebuie precizat că directorul Diaconescu este înregimentat politic în Partidul Național Liberal, formațiune politică care, de altfel, l-a și propulsat în această funcție, deși, cei care îl cunosc, spun că performanțele didactice nu-l recomandădeloc. Mai mult decât atât, din câte se pare, postul pe care îl ocupăîn prezent tânărul profesor a fost creat de curând, pe criterii pur politice. Spunem acest lucru pentru că , momentan, unitatea de învățământ are deja doi directori, suficienți pentru numărul de elevi și așa în scă dere de la an la an. Înființarea unui al treilea post de director, este, așadar, absolut inutilă.

Revenind la problema semnăturilor, este de remarcat că acest director, dornic probabil de a-și arăta profunda dragoste pentru partidul care l-a ajutat, a acceptat săpromoveze un proiect al PNL, făcând politica partidului chiar în liceul pe care-l conduce.

Director de ocazie

Discuțiile s-au declanșat în momentul în care directorul IliuțăDiaconescu, împreunăcu viceprimarul liberal din Brezoi, Robet Shell, au cerut unor elevi din clasele terminale săsemneze pentru construirea unei noi săli de sport în curtea liceului. fără pic de respect Față de actul educațional, directorul adjunct și viceprimarul și-au expus propunerile în pauzele de cursuri câtorva elevi, pe care i-au găsit pe holurile școlii. Și mai grav decât atât, pe tabele scria foarte clar, cu litere mari, că inițiativa aparține viceprimarului Schell și Partidului Național Liberal. „A venit la noi domnul director Diaconescu și ne-a rugat săsemnăm tabelele. Eu am văzut că , undeva sus, scria PNL dar, sincer, nu am dat prea mare atenție. Nu am vrut săsemnez, dar am avut colegi care au făcut acest lucru”, ne-a spus un elev care a dorit să rămână sub protecția anonimatului. „Și eu am văzut scris PNL pe tabele Eu am semnat. Am crezut că e spre binele școlii”. Pentru moment, Diaconescu este numit director interimar (PNL-ul sătraiscă !) până la concursul ce va avea loc în scurt timp.

Explicații puerile

Pe de altăparte, edilul-șef al orașului Brezoi, Elena Coroțchi declarăcă o astfel de inițiativăa liberalilor este una pur politică , având în vedere că Guvernul promisese bani primăriei pentru construcția unei astfel de săli de sport cu mult timp înainte. „L-am auzit și eu pe domnul deputat Emilian Frâncu lăudându-se că va aduce bani pentru sala se sport a liceului din Brezoi. Din punctul meu de vedere, Frâncu se laudăpentru a-și face campanie, în condițiile în care noi, oricum urma săprimim acești bani de la Guvern. După cum bine se știe, deputatul Frâncu spune, peste tot, că el aduce toți banii care vin în județ „ , a spus primarul. Cât despre ceea ce s-a întâmplat la Liceul Brezoi, Elena Coroțchi este de părere că astfel de acțiuni trebuie interzise în școli și că politizarea unităților de învățământ duce la degradarea sistemului educațional. „A venit la mine un grup de părinți care mi-au expus povestea cu tabelele. Erau foarte indignați că pe acestea scria PNL. Mi-au spus că așa ceva este de neconceput și că trebuie luate măsuri. Am fost și eu la liceu și am cerut conducerii sămi le arate, însă , mi-au zis că ele nu se mai aflăîn școală. Dar, copiii nu mint „,a mai adăugat ea.

Diaconescu vede conspirații peste tot

IliuțăDiaconescu spune că nu este câtuși de puțin interesat de politică . El susține că are o activitate prodigioasăca și profesor, activitate recunoscutăși lăudatăchiar și de cei de la Inspectoratul Școlar. Din punctul său de vedere, împotriva sa s-a făcut o adevăratăconspirație, al că rui scop, zice el, este acela de a-l denigra. Mai mult, el crede că i-a fost creat un grav prejudiciu de imagine și declarăcă cei care au complotat împotriva sa și-au atins deja scopul. Ceea ce nu pare săînțeleagăacest directoraș ajuns în funcție de conducere pe criterii politice este că un dască l care se respectănu ar fi acceptat niciodatăsămeargă, în clase, cu tabelele pe care scrie PNL, cerându-le elevilor săsemneze pentru un proiect al partidului mult iubit. Întrebat dacă acele tabele mai existăîn școalăși de ce ele nu au fost întocmite de conducerea școlii, a motivat: „Nu, nu le mai avem pentru că au fost întocmite chiar la inițiativa viceprimarului. Am vorbit cu zece elevi, majori, dintre care doar patru nu au semnat. Cât despre faptul că acestea nu au fost concepute de conducere, din câte știu eu, finanțarea sălii era motivatăde mediatizarea proiectului”. În concluzie, această acțiune are puternic iz de campanie electoralăiar PNL a vizat, în principal, atragerea electoratului tânăr (chiar de pe băncile școlii). Mai mulți profesori ai Liceului Brezoi spun, că , de fapt, scopul real al acțiunii fiind acela ca liberalii săfacă adeziuni liceenilor, folosindu-se de datele personale înscrise pe tabele. Deși spune că nu ar fi trebuit săprocedeze astfel, IliuțăDiaconescu considerăcă nu ar fi ieșit un asemenea scandal dacă primarul Elena Coroțchi nu ar fi dat publicității toate informațiile legate de acest subiect. Acuzat că a fost numit director în urma unor jocuri politice de culise ale PNL, Diaconescu a spus că vrea sădemonstreze că este blamat pe nedrept. Simțind probabil că imaginea i-a fost profund denaturată, a mărturisit că are de gând săparticipe la concursul pentru postul de director, urmând ca După aceea să-și dea demisia. Paradoxal, IliuțăDiaconescu susține că nu a fost niciodatăde acord cu înregimentarea politică a profesorilor. Declarația sa este de-a dreptul năucitoare având în vedere că acesta nu numai că este membru de partid (calitate de care s-a folosit pentru a accesa o funcție de conducere), dar, și mai grav, a făcut, fără pic de remușcă ri și jenă, politică în liceu.

Vrea sădemisioneze din PNL

Diaconescu spune că este pur și simplu scârbit de felul în care se face politică în România. Mai mult decât atât, susține că ar fi foarte mulțumit dacă cineva ar interzice imixtiunea politicului în sistemul educațional. Încercând săarunce pisica moartăîn curtea primarului Brezoiului, penelistul a spus că , de fapt, el este, vezi Doamne, victima unui război politic între edilul-șef și viceprimarul Schell, care nu s-au înțeles niciodată. „O sădemisionez și din PNL. Chiar am crezut că pot săfac ceva bun implicându-măîn politică . Nu-mi plac oamenii cu care am de-a face „, a spus directorul. După cum se observă, declarațiile directorului liberal sunt un lung șir de contradicții, care dau impresia unui personaj nesigur pe el, haotic în gândire. Pe marginea aserțiunilor sale, se pot face multe comentarii și speculații. În primul rând, dacă nu este de acord cu amestecul politicului în învățământ atunci de ce a ales săfie membru al unui partid și nu unul oarecare, ci chiar al unei formațiuni politice aflate la conducerea țării? Apoi, cum de nu a reușit acest tânăr profesor săfie director al liceului (se laudăcă predăde 8 ani), decât După ce a semnat o adeziune la PNL? Dacă ar fi avut rezultate excepționale din punct de vedere profesional, așa cum se mândrește, ar fi ajuns într-un post de conducere fără săfacă politică .

Olivia Pîrvu – Cîrciu