1

GEORGETA SĂLIȘTE NU-ȘI DĂ DEMISIA

” Deși ministrul sănătății, Eugen Nicolaescu, i-a cerut-o

” „În ceea ce privește acest caz, nu cred că am nicio vină. Am făcut tot ce mi-a stat în putințăpentru ca Unitatea de Primiri Urgențe săarate impecabil, iar vâlcenii săprimească primul ajutor în condiții foarte bune. Deciziile pe care medicii le-au luat în cazul lui Florea Popescu îi privesc doar pe ei. Am fost șocatăcând l-am auzit pe domnul ministru că practic măacuzăde moartea pacientului, deși eu sunt director administrativ al spitalului și nu am nicio treabăcu actul medical în sine. Nu îmi voi da demisia acum, pentru că eu consider că nu am motive” – ne-a declarat managerul Spitalului Județean Vâlcea, Georgeta Săliște

Zilele trecute, la Prefectura Vâlcea a avut loc o videoconferințăa ministrului sănătății, Eugen Nicolaescu și a subsecretarului de stat în cadrul Ministerului Sănătății Publice (MSP), Raed Arafat, la care au participat toți managerii de spitale din țară , directorii Autorităților de Sănătate Publică (ASP), șefii Unităților de Primiri Urgențe (UPU) și managerii Serviciilor Județene de Ambulanță. La videoconferințăs-a discutat despre problemele cu care se confruntă medicina de urgențăla ora actuală. Așa cum era de așteptat, ministrul a abordat, în discursul său, și cazul vâlceanului Florea Popescu, care a murit, la începutul anului, în condiții suspecte la Spitalul Județean de Urgență(SJU) Vâlcea. Eugen Nicolaescu a profitat de ocazie și, pe un ton vehement, i-a cerut managerului Spitalului Județean Vâlcea, Georgeta Săliște, să-și dea demisia din funcția pe care o deține. „Directorul Spitalului din Vâlcea își aduce aminte acum că sunt neajunsuri și că activitatea unității sanitare se desfășoarăîn trei clădiri. De fapt, încearcă să-și ascundăincompetența. Stimatădoamnă, ori vădați demisia, ori vădăm noi afarăpentru că sunteți incompetentăși mor oameni la dumneavoastrăîn spital. Aștept săvădați demisia. La Vâlcea e un caz foarte mediatizat și văreamintesc că până acum spitalul a funcționat tot în trei clădiri. Așadar, aștept demisia dumneavoastră, pentru că puneți în pericol viața oamenilor. Mor oameni în spitalul pe care îl conduceți” – a spus ministrul sănătății, Eugen Nicolaescu. Toți cei prezenți în sala Instituției Prefectului au rămas surprinși de afirmațiile ministrului sănătății, însă nimeni nu a vrut săcomenteze nimic.

„Nu sunt vinovatăde moartea pacientului” – managerul spitalului

După câteva zile de tăcere, Georgeta Săliște a comentat declarațiile ministrului sănătății și ne-a spus că nu are de gând sădemisioneze, deoarece nu se considerăvinovatăde moartea lui Florea Popescu. „În ceea ce privește acest caz, nu cred că am nicio vină. Am făcut tot ce mi-a stat în putințăpentru ca Unitatea de Primiri Urgențe săarate impecabil, iar vâlcenii săprimească primul ajutor în condiții foarte bune. Deciziile pe care medicii le-au luat în cazul lui Florea Popescu îi privesc doar pe ei. Am fost șocatăcând l-am auzit pe domnul ministru că practic măacuzăde moartea pacientului, deși eu sunt director administrativ al spitalului și nu am nicio treabăcu actul medical în sine. Nu îmi voi da demisia acum, pentru că eu consider că nu am motive. Cred că mi se pare normal săîmi dea și mie niște explicații de ce mi-a cerut demisia în acest mod. Consider că dacă îmi dau demisia în acest moment, recunosc că sunt vinovatăde moartea pacientului, ceea ce nu este adevărat” – ne-a declarat Georgeta Săliște, managerul Spitalului Județean de UrgențăVâlcea. Aceasta ne-a mai mărturisit că ancheta administrativăderulatăîn cadrul spitalului privind cazul „Florea Popescu” va lua sfârșit luni, 14 ianuarie 2008.

Sindicaliștii o susțin pe Georgeta Săliște

Sindicaliștii din domeniul sanitar și reprezentanții CNSRL Frăția și-au exprimat nemulțumirea Față de decizia ministrului sănătății de a-i cere demisia Georgetei Săliște. Ei considerăcă managerul Spitalului Județean de UrgențăVâlcea și-a făcut pe deplin datoria până la oara actualăși spun nu existănicio bazălegalăpentru ca Georgeta Săliște săfie schimbatăîn astfel de condiții. „Ca urmare a cererii de demisie a managerului Spitalului Județean de UrgențăVâlcea, formulatăde că tre Ministrul Sănătății, Eugen Nicolaescu, Uniunea CNSRL – Frăția – județul Vâlcea, Uniunea Sindicalăjudețeană Sanitas Vâlcea și sindicatul Sanitas Spitalul Județean de UrgențăVâlcea, avem următoarea poziție: Demisia managerului SJU Vâlcea considerăm că nu poate fi solicitatăatâta timp cât în sarcina acestuia nu a fost reținută nicio încă lcare a dispozițiilor legale existente. Intenția de demitere pronunțatăde domnul ministru în timpul videoconferinței din data de 10.01.2008, o considerăm o măsurăarbitrară, lipsităde orice suport legal și care nu poate avea decât consecințe negative asupra desfășurării activității în unitatea spitalicească pe termen lung” – se aratăîntr-un comunicat al sindicaliștilor.

Claudia Stanciu