Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Funcționărimea din teritoriu citește registrele agricole în hawaiană

” Ungureanu dixtit

CIUDAT. Prefectul Petre Ungureanu a organizat, vineri, 7 mai, o nouăședințăde instruire a primarilor cu privire la împărțirea teritoriului localităților în sectoare și secții de recensământ, acțiune prevăzutăîn Planul General de organizare și efectuare a Recensământului General Agricol 2010. Prefectul le-a atras atenția celor prezenți că vor primi o cârcă de bani pentru această operațiune și le-a cerut seriozitate și profesionalism, mai ales că în Vâlcea, și nu numai, existăo brambureală de nedescris în scriptele primăriilor sau în nomenclatorul străzilor și mare parte din angajații primăriilor habar nu au cum săcitească sau săcompleteze un registru agricol.

Recensământul a intrat în linie dreaptăși în Vâlcea, prefectul a ținut, la finele săptămânii trecute, a doua ședințăde instruire a secretarilor localităților și personalului tehnic care se va ocupa cu adunarea datelor, iar rezultatul a fost de rău augur. Prefectul Petre Ungureanu spunea că mare parte din angajații care se ocupăcu completarea registrelor agricole habar nu au cum săopereze datele, registrele cu pricina părând aduse din Honolulu și nu de la Registrul Agricol din București. ,,Nu putem săne apucă m săfacem numărătoarea în condițiile actuale, până ce oamenii noștri nu verifică registrele agricole. Sunt persoane care nu înțeleg, de parcă am fi adus formularele din Honolulu, nu de la Registrul Agricol din România și nu erau traduse. De aceea am organizat echipe mixte de specialiști din cadrul Prefecturii, Direcției de Statistică și Direcția Agricolă, care vor merge în toate cele 89 de localități, unul va fi de la dumneavoastrăde la primărie, pentru că el știe cel mai bine zona. Oamenii vor fi foarte bine plătiți, câte 500.000 lei vechi pe zi, timp de 22 – 25 de zile. Dar sănu văfaceți iluzii că ne folosim de această ocazie sămai facem un ban, pentru că va fi foarte mult de lucru. Noi avem și acum probleme la număratul caselor, în ceea ce privește numărul de case și de străzi și asta pentru că avem înregistrări duble. Avem străzi cu denumiri aiurea, ciudate și suprapuse. Exemplu: avem str. Mihai Viteazu și str. Mihai Viteazul, este aceeași stradă, dar conform nomenclatorului avem două străzi, și nu este singurul caz, vorba unui personaj mai glumeț, dacă aveam o stradăHoria, Cloșca și Crișan aveam deja o intersecție”, a afirmat prefectul de Vâlcea, subliniind faptul că acțiune de racolare a cenzorilor nu trebuie politizată.

,,Sănu politizăm acțiunea, pentru că România nu are culoare politică !”, a precizat Petre Ungureanu, știind foarte bine că fiecare primar sau director de instituție implicat în această acțiune își va alege echipa După ,,criterii” bine stabilite.

Prefectul a atras atenția participanților că atribuțiile primarilor în privința recensământului nu pot fi delegate și i-a informat că specialiști ai Prefecturii, Direcției Agricole și Dezvoltare Ruralăși Direcția județeană de Statistică , constituiți în echipe mixte de control, verifică modul de completare a Registrului Agricol, document de bazăîn efectuarea recensământului. Cu toate acestea, primarii a nouălocalități vâlcene au lipsit de la ședința de vineri: Câineni, Fârtățești, Frâncești, Măldărești, Mitrofani, Perișani, Roești, Sutești și Șușani.

UE contribuie cu 4 milioane de euro

Recensământul agricol din România va începe în luna iunie a acestui an și va dura până în ianuarie 2011. Acțiunea a fost impusăde UE, în vederea reactualizării datelor privind suprafețele agricole existente, efectivele de animale, sistemele de irigații, numărul producă torilor agricoli și nivelul de dotare al fermelor. La recensământul general agricol sunt înregistrate toate unitățile agricole, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare.

Pentru realizarea recensământului este necesară suma totalăde 116.015 mii lei, din care suma de 46.513 mii lei în anul 2010; 64.227 mii lei în anul 2011 și suma de 5.275 mii lei în anul 2012, care se asigurăcu încadrarea în prevederile bugetare aprobate de Secretariatul General al Guvernului pentru Institutul Național de Statistică , Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale și Ministerul Administrației și Internelor. Din suma totală, 4 milioane euro vin de la Uniunea Europeană , din care 2,4 milioane de euro reprezintăprefinanțarea prevazutăîn anul 2009, iar restul de 1,6 milioane euro este acordat în anul 2013, După încheierea recensământului.

Recenzorii, recenzorii-șefi și coordonatorii, selectați din rândul specialiștilor agricoli, al specialiștilor în economie, informatică , primesc, pentru activitatea depusăîn perioada efectuării recensământului general agricol, în baza unor convenții civile, câte 50-55 lei pe zi, pe o perioadă de 22 – 25 de zile.

Coordonatorii și recenzorii-șefi vor primi 55 lei pe zi de activitate, pentru cel mult 25 de zile efectiv lucrate, respectiv pentru cel mult 23 de zile efectiv lucrate; recenzorii primesc 50 lei pe zi de activitate, pentru cel mult 20 de zile efectiv lucrate.

Coordonatorii, recenzorii șefi și specialiștii din secretariatele tehnice sunt scutiți de toate atribuțiile ce le revin la instituțiile unde sunt încadrați și își mențin toate drepturile salariale. Aceștia beneficiazăde decontarea cheltuielilor de transport în cazul deplasărilor pentru culegerea datelor și pentru instruirea personalului. Personalul care efectueazăancheta de control a recensământului general agricol va beneficia de aceleași drepturi, un motiv suficient de bun pentru prefectul Petre Ungureanu de a le cere profesionalism și nervi de oțel în strângerea datelor, mai ales că vor avea nevoie.