Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

EXCLUSIVITATE: Referatul arestării CLANULUI LĂBUŞ

VOCEA VÂLCII vă prezintă, ÎN EXCLUSIVITATE, referatul procurorilor DIICOT Vâlcea cu propunerea de arestare preventivă în cazul celor 6 membri ai grupării infracţionale, dar şi al poliţistului Gabriel Popa. Astfel, anchetatorii îl identifică pe Mihăiţă Obreja drept liderului grupului infracţional, cel care a iniţiat, constituit şi coordonat membrii grupării.

Conform oamenilor legii, în referat, se reţine că acţiunile de înşelăciune şi şantaj ale grupului coordonat de Obreja Mihăiţă au avut ca obiect, pe lângă „clasica” modalitate de acordare de împrumuturi cu dobândă ridicată şi ulterior împovărarea victimelor şi constrângerea acestora şi obţinerea, prin înşelăciune şi şantaj, de lucrări de manoperă în construcţii sau materiale de construcţii în beneficiul societăţilor controlate, care, ulterior, prin includerea în imobilele construite şi valorificarea acestora au adus beneficii materiale deosebit de importante grupului.

 

REFERAT cu propunerea de arestare preventivă Anul 2015 Luna ianuarie, Ziua 13

 

Procuror Balaban Ştefan din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea.
În conformitate cu art(……) vă solicităm să dispuneţi prin încheierea ce o veţi pronunţa, luarea măsurii arestării preventive, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14.01.2015 şi până la data de 12.02.2015 inclusiv faţă de inculpaţii:

• inculpatul OBREJA MIHĂIŢĂ (…), pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat (…), înşelăciune în formă continuată (…) – pers. vătămată Diaconu Dorel Octavian – 5 acte materiale, înşelăciune în formă continuată (…) – 6 acte materiale – pers. văt. Popii Ion, şantaj în formă continuată (…) – 4 fapte – pers. văt. Diaconu Dorel Octavian, Popii Ion, Fetele Dorel şi Zotică Cătălin Gheorghe şi spălare de bani în formă continuată (…).

• inculpatul SANDU PETRE VALERIU (…), pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat (…), înşelăciune în formă continuată (…) – 4 acte materiale – pers. văt. Popii Ion, şantaj în formă continuată (…) – 3 fapte pers. văt. Diaconu Dorel Octavian, Popii Ion şi Fetele Doru şi fals în înscrisuri sut semnătură privată în formă continuată (…) – 5 acte materiale.

• inculpatul POPA CAMELIA (…), pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune – pers. vătămată Diaconu Dorel Octavian, înşelăciune în formă continuată – pers. vătămată Popii Ion – 2 acte materiale şi şantaj în forma continuată – 3 fapte.

• inculpatul BINDER ANDREI NICOLAE (…), pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune – 2 fapte – pers. văt. Popii Ion şi Diaconu Dorel Octavian şi complicitate la şantaj.

• inculpatul DRĂGHICI RADU ŞTEFAN (…), pentru săvârşirea infracţiunilor de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, complicitate la înşelăciune, şantaj în formă continuată şi complicitate la tentativă la furt calificat.

• inculpata UNGUREANU ELENA LARISA (…), pentru săvârşirea infracţiunilor de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, şantaj în formă continuată, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri, inducerea în eroare a organelor judiciare si şi tentativă la furt calificat.

• inculpatul Popa Gabriel Mihai (…), pentru săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

***
Întrucât, pe de o parte există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că fiecare din aceştia a săvârşit o infracţiune şi nu există nicio cauză care să împiedice exercitarea acţiunii penale în ceea ce îi priveşte, pe de altă parte, infracţiunile reţinute în sarcina acestora sunt din cele prevăzute expres de art. 223 ai. 2 C.p.p., respectiv şantaj, infracţiuni de corupţie, spălare de bani, precum şi infracţiuni pentru care legea prevede închisoarea de 5 ani mai mare, pe baza evaluării gravităţii faptei, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acesteia şi a altor împrejurări privitoare la persoana inculpaţilor, se constată că privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.
Cu privire la condiţia prevăzută de art. 202 C.p.p., referitoare la existenţa probelor sau indiciilor temeinice că fiecare dintre sus numiţi a săvârşit o infracţiune, facem următoarele precizări:
La începutul anului 2008 pe raza mun. Rm. Vâlcea a fost constituit un grup infracţional organizat format iniţial din numiţii Obreja Mihăiţă, Sandu Petre Valeriu, Popa Camelia, Binder Andrei şi Dumitrescu George Mircea, care a acţionat şi acţionează şi în prezent în mod coordonat în vederea săvârşirii infracţiunilor de şantaj, înşelăciune, spălare de bani şi evaziune fiscală şi alte infracţiuni grave. Trebuie precizat faptul că în constituirea grupului infracţional au fost cooptate şi persoanele juridice S.C. Lamconstruct S.R.L. (asociaţi fiind Obreja Mihăiţă şi Binder Andrei, ultimul având şi calitatea de administrator), precum şi S.C. Stilunicom S.R.L. (unic asociat fiind Obreja Mihăiţă care avea calitatea şi de administrator).
Ulterior, aşa cum vom expune mai jos, liderul grupului Obreja Mihăiţă a cooptat în activitatea infracţională pe diverse linii si la intervale de timp diferite şi alţi membrii, care au aderat la grupare şi care au executat fără ezitare dispoziţiile liderului, mai ales că activitatea infracţională a grupului a fost este foarte profitabilă pentru membrii acestuia. În vederea derulării activităţii infracţionale, membrii grupării conduse de către Obreja Mihăiţă identifică persoane potente financiare din mediul de afaceri care sunt fie atrase să deruleze activităţi comerciale cu societăţile controlate de membrii grupului, fie le sunt oferite sume de bani cu dobândă în situaţia în care din diferite motive aceştia au nevoie de sume de bani în desfăşurarea activităţii comerciale.
Iniţial, persoanele vizate sunt atrase în anturajul grupului, ocazie cu care acestea iau la cunoştinţă în mod direct de acţiunile de constrângere ale grupului exercitate cu privire la alte victime, iar membrii acestuia le relatează modalităţile agresive în care se acţionează, fiindu-le în mod automat indusă o stare de temere, Mai mult, în acest context iau la cunoştinţă şi de relaţiile, în special ale liderului Obreja Mihăiţă, în mediul politic, al organelor judiciare, al factorilor de decizie administrativă la nivel local, în scopul creării unei imagini a acestuia de protejat al instituţiilor statului. Ulterior, prin diverse modalităţi de înşelăciune şi şantaj, crearea unor scenarii în care acestea ar fi puse în pericol de membri ai lumii interlope, oferirea de protecţie faţă de aceştia, persoanele vătămate şi societăţile administrate de acestea sunt deposedate de toate bunurile şi resursele deţinute, situaţiile referitoare la persoanele vătămate Diaconu Dorel Octavian, Popii Ion şi Fetele Doru fiind relevante în acest sens.
Ca urmare a administrării întregului material probator care reflectă fără dubii aspectele rezultate din declaraţiile persoanelor vătămate identificate în cauză, a rezultat următoarea structură organizatorică a grupului, cu menţiunea că baza constituirii şi funcţionării grupului este reprezentată de renumele creat către.liderul incontestabil al grupului, respectiv numitul Obreja Mihăiţă, zis Miţă Lăbuş. Atât în mediul interlop, cât şi la nivelul comunităţii.
Astfel, grupul infracţional organizat a fost iniţiat, constituit şi coordonat de către numitul Obreja Mihăiţă, zis Miţă Lăbuş. Acesta, ca fost membru al grupului infracţional organizat coordonat de numitul Gorun Vasile (grup destructurat de organele judiciare în anii ’90), aplicând practici deosebit de violente asupra victimelor sale, şi-a creat un renume în mediul interlop din mun. Rm. Vâlcea şi nu numai, cooptând ulterior în anturajul său şi alţi membri ai grupului care îi pun în executare fără ezitare ordinele.
Renumele creat de către Obreja Mihăiţă s-a bazat exclusiv pe modalitatea deosebit de violentă prin care îşi „pedepsea” victimele, respectiv prin zdrobirea picioarelor, dar şi alte modalităţi de agresiune fizică şi psihică excesive. Notorietatea acestei modalităţi de exercitare a violenţei în mediul anturajului său infracţional, a victimelor sale, precum şi a diferitelor persoane care intrau în contact cu grupul, i-a creat acestuia o „carte de vizită” reprezentativă pentru modul de acţiune al grupului, aşa cum de altfel acesta şi afirmă. Toate persoanele vătămate audiate în cauză, dar mai ales aspectele rezultate ca urmare a înregistrărilor în mediul ambiental efectuate, au confirmat în mod cert utilizarea acestor metode violente.
Astfel, s-a creat reprezentarea oricărei persoane care a avut legături de orice natură cu membrii grupului menţionat că lipsa de obedienţă faţă de solicitările şi interesele grupului va fi „corectată” prin violenţă, prin punerea în aplicare a „cărţii de vizită” de către membrii acestuia, cu girul şi implicarea liderului Obreja Mihăiţă.
Pe măsură ce activitatea infracţională s-a dezvoltat şi implicit disponibilităţile financiare au crescut, Obreja Mihăiţă a preluat în anul 2007 societăţile comerciale S.C. Lamconstruct S.R.L. (împreună cu Popa Camelia, ulterior cu Binder Andrei) şi S.C. Stilunicom S.R.L., societăţi controlate în mod exclusiv de către Obreja Mihăiţă, fie direct iniţial, fie prin interpuşi, membrii ai grupului sau rude apropiate (S.C. Stilunicom S.R.L. având-o din anul 2008 pe Sandu Marilena, sora acestuia, ca unic asociat şi admninstrator, iar S.C. Lamconstruct S.R.L. fiind administrată în prezent de Sandu Petre Valeriu, cumnatul său).
Aşa cum vom dezvolta mai jos, cea mai mare a activităţii infracţionale dedusă cauzei s-a desfăşurat în realizarea obiectului de activitate, în interesul şi în numele celor două societăţi comerciale. Astfel, pe de o parte, societăţile comerciale au fost folosite în scopul inducerii în eroare a persoanelor vătămate (administratori de firme şi firmele acestora din Rm.Vâlcea), determinate astfel să efectueze lucrări de construcţie de valori foarte ridicate în interesul membrilor grupării. După executarea lucrărilor, contravaloarea nu mai era achitată potrivit înţelegerii iniţiale, victimele fiind constrânse să renunţe la sumele de bani datorate. Pe de altă parte, societăţile au fost utilizate pentru achitarea de împrumuturi cu dobândă victimelor şi societăţilor comerciale administrate de acestea, împrumuturi care au fost disimulate în operaţiuni comerciale, ca de altfel şi restituirea acestora.
Analizând în ansamblu, se poate observa lesne că, spre exemplu, acţiunile de constrângere ale grupului au vizat iniţial efectuarea de lucrări de construcţii prin intermediul societăţilor administrate de Diaconu Dorel Octavian şi Popii Ion în beneficiul S.C. Lamcontruct S.R.L. (proiectul imobiliar de pe strada Hogii din Rm.Vâlcea), lucrări neachitate – cu precizarea că există date şi cu privire la obţinerea în mod injust de beneficii ca urmare a exercitării de constrângeri şi de alte persoane vătămate în acelaşi mod – iar ulterior valorificarea imobilelor la preţuri impuse de Obreja Mihăiţă ca urmare a constrângerii exercitate către Fetele Doru.
Astfel, acţiunile de înşelăciune şi şantaj ale grupului coordonat de Obreja Mihăiţă au avut ca obiect pe lângă „clasica” modalitate de acordare de împrumuturi cu dobândă ridicată şi ulterior împovărarea victimelor şi constrângerea acestora şi obţinerea prin înşelăciune şi şantaj de lucrări de manoperă în construcţii, materiale de construcţii în beneficiul societăţilor controlate, care ulterior prin includerea în imobilele construite şi valorificarea acestora au adus beneficii materiale deosebit de importante grupului.
Numai prejudiciile create în prezenta cauză celor 4 persoane vătămate se ridică la suma de peste 800.000 de euro, însă datele obţinute susţin existenţa şi a altor persoane vătămate, victime ale grupului din mediul de afaceri din judeţul Vâlcea, a căror activitatea comercială şi viaţă privată a fost afectată grav de acţiunile acestuia. La dosar sunt indicii temeinice potrivit cărora numărul victimelor este mult mai mare decât cele care au avut curajul să dea declaraţii în fata organelor de urmărire penala, însă acestea nu apelează încă la justiţie, fie din teama, fie pentru ca nu au pierdut în totalitate averea, aşa cum s-a întâmplat cu persoanele vătămate.
În concret, aşa cum am arătat, Obreja Mihăiţă a coordonat şi condus în mod direct activitatea grupului infracţional, ceilalţi membri ai grupului punând în executare ordinele acestuia de îndată.
Persoana cea mai apropiată şi de încredere a liderului este numitul Sandu Petre Valeriu, cumnatul acestuia. Acesta are rolul de a exercită presiuni directe asupra victimelor grupului, colectează sumele de bani de la acestea, susţine şi exercită activitatea de inducere în eroare a victimelor, are acces direct la sumele de bani deţinute de Obreja Mihăiţă şi este implicat şi în activitatea economico- financiară a societăţilor ce sunt controlate de către Obreja şi prin intermediul cărora sunt introduse mare parte din sumele de bani ce provin din activitatea infracţională extinsă a grupării.
Astfel, Sandu Petre Valeriu de la data de 03.04.2012 îndeplineşte calitatea de asociat şi administrator în cadrul SC Lamconstruct SRL – Râmnicu Vâlcea alături de Obreja Mihăiţă care preluase această societate la data de 18.09.2007. Mai mult, soţia acestuia Sandu Marinela, sora lui Obreja Mihăiţă, este asociat unic şi administrator al S.C Stilunicom S.R.L.. Procesul verbal de sinteză întocmit în cauză cu privire la rolul şi activitatea infracţională a acestuia coroborat cu materialele rezultate ca urmare a interceptării convorbirilor telefonice efectuate în cauză precum şi celelalte probe relevă fără dubiu aceste aspecte.
Un alt membru important al grupării infracţionale este numita Popa Camelia, aceasta făcând parte împreună cu Sandu Petre Valeriu din primul palier organizaţional al grupării. Popa Camelia reprezintă un rol cheie în cadrul grupului infracţional organizat condus de către numitul Obreja Mihăiţă, în sensul în care aceasta gestionează întreaga activitate contabilă a SC Lamconstruct SRL şi SC Stilunicom SRL, relaţiile cu diferite instituţii publice/private cum ar fi bănci, organe fiscale, cabinete notariale etc., îl consiliază din punct de vedere economico-financiar pe liderul grupului Obreja Mihăiţă cu privire la modul în care să transpună sumele de bani şi dobânzile aferente în operaţiuni comerciale aparent legale, precum şi acoperirea acestora prin contracte comerciale, gestionează sumele de bani rulate prin conturile celor două societăţi, este implicată în întocmirea actelor comerciale aferente activităţii infracţionale a grupului etc. Mai mult, actele de urmărire penală relevă în mod clar fapiul că numita Popa Camelia este implicată activ în activitatea infracţională a grupului, sprijinind membrii acestuia şi în special pe Obreja Mihăiţă în vederea inducerii în eroare a victimelor grupării şi a exercitării de constrângeri asupra acestora. Toate aceste aspecte sunt susţinute de procesul verbal de sinteză aferent numitei Popa Camelia întocmit în cadrul acestui dosar penal, de aspectele rezultate din interceptarea convorbirilor şi comunicaţiilor telefonice, precum şi de celelalte mijloace de probă administrate în cauză.

Numitul Binder Andrei Nicolae a avut calitatea de administrator şi ulterior asociat în cadrul S.C. Lamconstruct S.R.L. în perioada 24.08.2007 – 30.03.2012, punând la dispoziţie întreaga activitatea comercială a societăţii intereselor grupului şi executând ordinele liderului în acest sens, susţinând de asemenea activităţile infracţionale ale grupului de şantaj şi inducere în eroare.
Activitatea infracţională desfăşurată de către numitul Binder Andrei Nicolae, este relevată de procesul verbal de sinteză întocmit cu privire la acesta, prin coroborare cu totalitatea mijloacelor de probă administrate în cadrul dosarului penal, inclusiv cu aspectele rezultate din interceptările convorbirilor telefonice aferente membrilor grupului infracţional din care face parte şi numitul Binder Andrei Nicolae. Numiţii Dumitrescu George Mircea şi Chiţoiu Florin, ultimul aderând ulterior la grupul infracţional, au avut rolul în cadrul grupului de a racola persoane vătămate, respectiv pe numiţii Diaconu Dorel Octavian şi Fetele Doru, de a le supraveghea îndeaproape în vederea obţinerii de beneficii în interesul grupului, de a exercita constrângeri şi de a crea o temere acestora în acelaşi sens.
Rolul acestor două persoane în cadrul grupului infracţional rezultă din ansamblul materialului probator administrat în cadrul dosarului penal, în special din exploatarea interceptărilor şi convorbirilor telefonice aferente numitului Dumitrescu George Mircea şi Chiţoiu Florin, coroborate cu declaraţiile persoanelor vătămate şi martorilor audiaţi până în acest moment şi celelalte mijloace de probă.
Ulterior, la grupul infracţional au mai aderat şi alte persoane, respectiv Sandu Marilena, Barbu Ionuţ, Marinescu Ştefan, Barabas Dragoş Florian, Drăghici Radu Ştefan şi Ungureanu Larisa, aceştia în funcţie de context sprijinind activitatea grupului infracţional în vederea obţinerii unor foloase injuste.
Trebuie menţionat că există indicii şi cu privire la aderarea şi sprijinirea grupului şi de către alte persoane, cercetările urmând a stabili în mod concret şi documentat activitatea fiecăruia, mai ales în condiţiile existenţei unui ultim palier al organizaţiei infracţionale constituit din persoane violente, aşa zişii „recuperatori”, care exercitau la ordinele lui Obreja Mihăiţă constrângerile asupra persoanelor vătămate.
Relevant pentru pericolul social deosebit de ridicat este efectul comiterii infracţiunilor asupra persoanelor vătămate. Astfel societatea comercială S.C. DOD Teroconstruct Com S.R.L. administrată de Diaconu Dorel Octavian şi-a pierdut toate bunurile deţinute destinate activităţii de lucrări în construcţii, şi ca urmare a neplăţii contravalorii lucrărilor executate, nu a mai putut continua activitatea. Persoana vătămată Diaconu Dorel Octavian, nerecuperându-şi sumele personale avansate pentru efectuarea lucrărilor respective, şi-a pierdut întreaga avere, fiind în procedură de executare silită, dintr-o persoană care coordona activitatea societăţii menţionate cu un portofoliu de lucrări şi o cifră de afaceri apreciabile, ajungând să nu mai deţină nicio resursă financiară sau bun.
Referitor la persoana vătămată Popii Ion, societatea administrată de acesta S.C. Marlaurcomp S.R.L. şi-a încetat activitatea, iar acesta a pierdut toate bunurile deţinute.
Persoana vătămată Fetele Doru a fost determinat să reducă în mod voit activitatea societăţilor comerciale pe care le administra, care aveau cifre de afaceri de 4-5 milioane de euro, pentru ca în acest fel să nu mai fie în obiectivul grupului infracţional, la un moment dat renunţând în totalitatea la activităţile comerciale desfăşurate şi angajându-se cu un salariu fix, acesta arătând în declaraţia sa că nu a identificat la momentul respectiv o altă modalitate de a ieşi din sfera de interes a grupului.
Persoana vătămată Zotică Cătălin Gheorghe şi-a angajat personal de pază propriu, starea de tensiune permanentă a sa şi a familiei sale fiind relevantă pentru reprezentarea pe care orice conexiune cu grupul infracţional o creează.
Prejudiciul creat în totalitate persoanelor vătămate menţionate se ridică la aproximativ 800.000 de euro, însă prejudiciile create de grup şi altor persoane identificate şi neidentificate până în prezent se ridică la sume foarte mari şi se reflectă în bunurile şi sumele de bani aflate în proprietatea sau în controlul membrilor grupului, în condiţiile în care aceştia nu au avut surse de venit, iar societăţile comerciale nu au desfăşurat o activitatea comercială propriu-zisă, efectivă şi au fost preluate, aşa cum am arătat, pentru a disimula activităţile infracţionale ale grupului.